Veckans nyhetsmakare | TMC-ledare Anubrata Mondal, ny Chhattisgarh BJP-chef Arun Sao, Rajasthans regeringsminister

0
44

(medurs) Chandrashekhar Krishnarao Bawankule, Anubrata Mondal, Abdul Sattar, Ramesh Meena och Ashish Shelar.

Trinamool-ledare och partiets Birbhum-distriktspresident Anubrata Mondal som är nu i CBIs förvar, nya statliga BJP-chefer i Chhattisgarh och Maharashtra, och Rajasthans regeringsminister som är under beskjutning från sitt MoS – vi ger dig veckans nyhetsmakare.

Trinamool kongressledare Anubrata Mondal

Trinamools ledare och partiets Birbhum-distriktspresident Anubrata Mondal, som har undgått CBI:s kallelse i ett fall av boskapssmuggling, greps på torsdagen, påstås för att inte ha samarbetat med den centrala myndigheten. Mondal, populärt kallad “Kestoda”, anses vara en av de mest betrodda medhjälparna till Chief Minister Mamata Banerjee, och har mer inflytande och makt i staten än ministrar och flera MLAs. Mondal, som hittills inte har bestridit något val, är TMC:s strateg för Birbhum och föredrar att styra partiet bakom kulisserna. Han har varit med TMC sedan starten 1998. Läs Sweety Kumaris rapport om TMC starke man och listige dodger nu i CBI net.

Läs även | Punjab-talaren Sandhwan, vars vakter slog lastbilschauffören, en Kejriwal-beundrare och AAP:s gårdsansikte

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Förklarat: Varför Sydkorea fasar ut halvkällare i “Parasite”-stil …

Premium

Eftersom USA väger Guantánamo-alternativen kan Saudi-centret erbjuda lösning

Premium

Deras egen värsta fiende; hur Storbritanniens utbildningspolitik kostade det imperiet'…

Premium

UPSC Essentials: Nyhetsexpress varje vecka med MCQs— RBI’s undersökningar till fo…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Maharashtra BJP-chef Chandrashekhar Krishnarao Bawankule

Utnämningen av Chandrashekhar Krishnarao Bawankule till president för Maharashtra BJP är ett strategiskt beslut för att ytterligare konsolidera partiets bas bland OBCs i staten. Bawankule, infödd i Vidarbha-regionen, tillhör Teli-gemenskapen. Bawankule var energiminister i BJP-Shiv Senas koalitionsregering ledd av Devendra Fadnavis (2014-2019), men i valet till församlingen som följde hade han nekats en biljett till tävlingen. Talet var då att den centrala ledningen var orolig över korruptionsfrågor under hans tid som minister, anklagelser som förnekades av Bawankule. Bawankule hade hållit en låg profil efter det. Men förändringen verkar nu vara föranledd av BJP:s förverkligande av valräkningen i den bomullsodlande regionen Vidarbha, där partiet fick 15 platser färre i 2019 års församlingsmätningar jämfört med 2014 (en minskning från 44 till 29 av de totalt 62 platserna ). Läs Shubhangi Khapresrapport om den nya statliga BJP-chefen.

'Bandra Boy' Ashish Shelar

En BJP-ledare kallad “Bandra Boy” för att ha gjort Mumbai till sin politiska gräsmatta, Ashish Shelartogs på fredagen tillbaka av partiet som president för dess stadsenhet. Utnämningen av 49-åringen, som tjänstgjorde som Mumbai BJP-president i sju år tidigare och var minister i regeringen 2014-2019, sänder ett tydligt budskap om BJP:s avsikt angående det kommande valet till det kontantrika Brihanmumbai Municipal Corporation, som länge har kontrollerats av Shiv Sena. Shelar, en Mumbaikar, kommer att ställas mot Aaditya Thackeray när BJP hoppas att äntligen få bort BMC.

Only in Express |Intervju med Keralas guvernör Arif Mohammed Khan

Ny Chhattisgarh BJP-chef Arun Sao

Ett år före valet till Chhattisgarh-församlingen har BJP utsett Bilaspurs parlamentsledamot Arun Sao för att motverka politiken i andra bakåtklassen (OBC) av chefsminister Bhupesh Baghel som tillhör OBC Sahu-gemenskapen. Sao ersatte stamledaren Vishnudeo Sai vid rodret för delstatsenheten. OBC står för nästan 45 procent av statens befolkning och deras stöd för kongressen säkerställde partiets seger i 2018 års församlingsmätningar. Vid den tiden sa kongressens insiders att Baghel valdes ut som CM före sina partirivaler på grund av sin ställning som OBC-ledare och en partiledare påpekade att Chhattisgarh var “en OBC-stat och valet ändrades på OBC-röster som kom till kongressen”. Partiet hoppas att Sao kan få slut på Baghel och kongressens grepp om OBC-röster. Vem är Sao och hur började hans politiska resa? Läs här.

Annons

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Maharashtra minister Abdul Sattar

Maharashtra MLA Abdul Sattar blev på tisdagen bara den andra muslimska ministern – efter danska Ansari i Uttar Pradesh – som intogs i en BJP-ledd delstatsregering som för närvarande har makten. Sattar var bland de första Sena MLA:erna som gick med i den sittande CM:s fraktion när han gjorde uppror mot Uddhav Thackeray. MLA:s uthållighet lönade sig, med Eknath Shinde och Devendra Fadnavis som beslutade att det var mycket mer politiskt vettigt att möta kritik över Sattars inkludering än att gnugga honom på fel sätt. Läs Zeeshan Shaikhs rapport om Sillod MLA som skar tänderna i politiken i kongressen, vann gram panchayat-valet 1984, och idag är det enda muslimska ansiktet i Shinde-BJP-regeringen.

Rajasthans regeringsminister Ramesh Meena 

Ramesh Meena har haft en berg-och-dalbana i politiken under de senaste 14 åren. Han gick in i Rajasthan-församlingen för första gången 2008 efter att ha blivit vald på en BSP-biljett, men gick strax därefter för att gå med i kongressen och utökade stödet till den Ashok Gehlot-ledda regeringen. Den 59-årige MLA från Sapotra i Karauli är nu minister för Panchayati Raj och landsbygdsutveckling. Under de senaste veckorna har han hanterat en kris. Ett stort antal sarpancher från hela staten har anklagat ministern för att kalla dem korrupta och det förekom protester i delar av staten som krävde att han skulle avsättas. Meena har hållit fast vid sina vapen och hävdar att han inte kallade sarpancher korrupta. Vem är Meena, en Sachin Pilot-lojalist som nu är under beskjutning från sitt MoS? Läs här.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu