Tricolor en sköld i Ukraina, inspiration i CWG: Modi till medaljörer

0
125

Premiärminister Narendra Modi interagerar med idrottare under hyllningsceremonin för den indiska kontingenten för Commonwealth Games 2022, i New Delhi, lördagen den 13 augusti 2022. (Foto: PIB via PTI)

Evakueringsinsatserna under Ukrainakrisen visade “makten” i Tricolour, sa premiärminister Narendra Modi i lördags och underströk att den nationella flaggan fungerade som en “skyddande sköld” inte bara för indianer som satt fast i krigszonen, utan också för människor från andra länder som flyr den östeuropeiska nationen som står inför rysk aggression.

Modi uttalade sig samtidigt som hyllade medaljörer från Birmingham 2022 Commonwealth Spel, vid ett evenemang som deltog både av atleterna och deras tränare.

“Din inspirationskälla är Tricolor och någon gång tillbaka i Ukraina såg vi kraften i Tricolor. Det blev en skyddande sköld inte bara för indianer som kom ut ur krigszonen, utan också för människor i andra länder,” sa Modi. Omkring 22 500 indiska medborgare, mestadels läkarstudenter, har återvänt från Ukraina sedan den 21 februari.

Som en del av regeringens evakueringsinsatser döptes Operation Ganga, 90 specialflyg, varav 76 av kommersiella flygbolag och 14 av Indian Air Force. Under krisen gick många evakuerade studenter, som bar Tricolor för enkel identifiering av gränssäkerhetsstyrkor, in i grannländer som Polen och Ungern.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Eftersom USA väger Guantánamo-alternativen kan Saudi-centret erbjuda lösning

Premium

Deras egen värsta fiende; hur Storbritanniens utbildningspolitik kostade det imperiet’…

Premium

UPSC Essentials: Veckovisa nyhetsexpress med MCQs— RBI&#8217 ;s undersökningar till fo…

 • Premier League, Chelsea vs Tottenham LIVE
 • Skönhet från Manchester Citys Kevin de Bruyne, en glädje för alltid för fotbollsfans
 • Brentford slår oss: Reaktionerna strömmar in när Man United drabbas av 4-0 förnedring
 • Klicka här för mer

  Bland frihetskämparna vars namn premiärministern tog var Mahatma Gandhi, Subhas Chandra Bose, Jawaharlal Nehru, Syama Prasad Mookerjee, Birsa Munda, Rani Lakshmibai, Jhalkarinai, Ashfaqulla Khan och Alluri Sitarama Raju.

  “Du väver landet i enhet av tanke och mål, vilket också var en av de stora styrkorna i vår frihetskamp… Från självständighetsrörelsen till byggandet av en fri nation, hur Indien enade gjorde ansträngningar, tar du också ut på fältet med samma anda. Oavsett din stat, distrikt, by, språk så uppträder du för landets stolthet och prestige,” Sa Modi.

  Annons

  Indien tog hem 22 guld-, 16 silver- och 23 bronsmedaljer i olika discipliner i CWG 2022. I sitt tal sa Modi också: “Medan ni alla tävlade i Birmingham, hade miljontals indianer höll sig vakna till sent på natten här i Indien och tittade på alla dina handlingar. Många människor brukade sova med larm inställda, så att de förblev uppdaterade om föreställningarna.”

  Premiärministern sa att andan i “nya Indien” återspeglas i prestationen av friidrottare som Avinash Sable, Priyanka Goswami och Sandeep Kumar. ‘Andan är att vi är redo för varje lopp, varje tävling,” sa han och tillade att 31 medaljer kom från spelare som gjorde sin debut, vilket tyder på ungdomens växande självförtroende.

  Premiärministern sa frukterna av TOPS (Target Olympic Podium Scheme) börjar synas. “Vi har ett ansvar att skapa ett idrottsekosystem som är globalt utmärkt, inkluderande, mångsidigt och dynamiskt. Ingen talang bör lämnas bakom”, betonade han.

  Annons

  Han uppmanade också idrottarna att besöka utbildningsinstitutioner för att uppmuntra barn, och sa: “Din växande erkännande, förmåga och acceptans bör användas för yngre generationen i landet.”

  Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu