Syv tiår siden uavhengigheten er det på høy tid at filmene våre gjenspeiler likestilling mellom kjønnene, en avgjørende hjørnestein i et rettferdig samfunn

0
139

Smita Patil i Bhumika (1977)

La meg fortelle deg om en splitter ny rom-com som jeg likte godt. Wedding Season, regissert av Tom Dey, handler om et personabelt par i New Jersey, som leter etter drømmepartneren deres bare slik at de kan få de pushy foreldrene deres fra ryggen. Når Asha og Ravi møtes, er det søtt. Slå en. I henhold til standard rom com-regel nummer to, må de være uvitende om hverandres sjarm til å begynne med, noe disse to, godt spilt av Suraj Sharma og Pallavi Sharda, overholder.

Kjøp Nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

Men det fineste av alt, bortsett fra den åpenbare gnisten mellom de to, er at de blir delt ut paritet av forfatterne: hun har en skikkelig jobb, tidligere i høytflyvende finans, nå i mikrolån, og han leter for en måte å finne ut hvor hjertet hans egentlig ligger. De er like, uansett hvilken beregning du bruker.

Tabu in Maqbool (2003)

Du vet allerede om denne andre filmen, som jeg ikke likte i det hele tatt. Aanand L Rais Raksha Bandhanhandler også om å finne den rette matchen, men det hele er skjevt: de tunge løftene gjøres av en eldre bror for hans fire yngre søstre, som blir fremstilt som disse hjelpeløse skapningene, ute av stand til å bære en eneste uavhengig tanke. Akshay Kumar er ment å være en adarsh ​​bade bhaiyya, men bekymringen han blir sett overøse de nevnte bønnene er strengt tatt å gjøre med å “skaffe” ordentlige brudgom til disse “vanskelige” jentene. Hvordan er det akseptabelt å merke unge kvinner “fete” og “mørke” i denne tiden? Under dekke av en sosialt relevant film, som visstnok taler imot medgift, ender den opp med å infantilisere karakterene sine, så vel som seerne.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Når USA veier Guantánamo-alternativene, kan Saudi-senteret tilby løsningPremium

Deres egen verste fiende; hvordan Storbritannias utdanningspolitikk kostet det imperiet'…

Premium

UPSC Essentials: Ukentlig nyhetsekspress med MCQ-er— RBI’s undersøkelser til fo…Premium

MacBook Air 2022 anmeldelse: Den lette og tunge vekten Abonner nå for å få 62 % RABATT Ikke gå glipp av |India fortsatt svikter sine kvinner, 75 år etter uavhengighet

Her prøver vi i 2022 å håndtere pandemiens herjinger, ettervirkningene av klimaendringer, de raskt skiftende reglene for engasjement. Hva trenger India på 75 år, mer enn noe annet? Måter å forhandle om en verden som prøver å gjenoppbygge seg selv, med aksept, åpenhet og medfølelse. Kjønnslikhet er en avgjørende hjørnestein i et rettferdig samfunn, og en av de mest effektive måtene å snakke om det på er gjennom kino. Hvis representasjon er nøkkelen, hvem vil du helst se: en ung kvinne med intelligens og følelsesmessig skarphet, eller en som er avhengig av patriarken for hver eneste ting?

Kareena Kapoor Khan i Jab We Met (2007)

Bollywoodtrenger å vokse opp. Det er noe vi har sagt i årevis, men nå er det mer presserende enn noen gang. Det er ikke som om filmskapere ikke har fulgt oppfordringen vår. Men i det øyeblikket noen prøver å lage en voksenfilm for voksne, er det ikke bare de overbevisste, undersikre offisielle sensurene som står mot vekst; i økende grad er det militante grupper av borgere som har blitt våre moralske voktere, og holder oss “trygge” fra “forurensning” av fri tanke. Som bevisste publikummere må vi også bli voksne.

Et viktig aspekt ved denne oppveksten, både fra filmskapere og -forbrukere, er samsvar med gjensidig respekt. Tendensen til å bokse filmer som enten er drevet eller omtalt av kvinnelige fagfolk som “kvinneorienterte” har bare skadet muligheten for allsidig vekst. Denne typen tette oppdeling gjør det enkelt å fjerne slike filmer. Det begrenser også publikum: bare kvinner ender opp med å se disse filmene på kino, eller klikke på dem på OTT-plattformeri deres knappe disponible tid. Gitt at flertallet av de som går på kino er unge menn i alderen 15-25 år, er det viktig at stigmaet rundt historier frontet av kvinner fjernes. Nei, du er ikke en sissy hvis du ser en film laget av en kvinne; du er bare en seer som tar et fornuftig valg.

Annonse Swara Bhasker i Anarkali of Aarah (2017)

Hvorfor vil ikke en elsker av god, meningsfull kino, mann eller kvinne, ønske å se den frekke moren Shamshu og datteren Badru, få sin egen rygg på sistnevntes voldelige ektemann, Hamza? Mellom dem har Alia Bhatt, Shefali Shah og Vijay Varma gitt oss øyeblikk til å nyte, lenge etter at vi er ferdige med å se Darlings deres. Kvinner som forteller kvinners historier? Fritt og med teft? På høy tid.

Les også |Når India fyller 75 år, et tilbakeblikk på de avgjørende kulturelle øyeblikkene som formet det

Syv favoritter gjennom tidene

Hvordan kvinners rolle på skjermen har utviklet seg gjennom tiårene siden uavhengigheten

Reklame

Urvashi i Shyam Benegals Bhumika (1977)
Smita Patil fyller rollen som en kompleks, mangefasettert kvinne, som forhandler de tøffe første årene av filmindustrien med en million farger og stemninger

Pooja Inder Malhotra i Mahesh Bhatts Arth (1982)< br />Shabana Azmi er ess som den ødelagte kona som trygler sin utro ektemann om å vende tilbake til henne, og deretter bestemt finne sin egen vei

Phoolan Devi i Shekhar Kapur's Bandit Queen (1994)
Seema Biswas infuserer sin våpenspredende hevngjerrige kvinnelige dacoit, rød bandana strukket stramt over pannen hennes, med brennende voldsomhet

Nimmi i Vishal Bhardwajs Maqbool (2003)
Det er vanskelig å velge bare én blant Tabus mange store roller, men denne, der hennes ønske Lady Macbeth oppildner Irrfans forsøksvise Macbeth, er uforglemmelig

Geet i Imtiaz Alis Jab We Met (2007)
Det har vært like mange versjoner av den “peppy chatterbox girl” som det har vært ledende damer på hindi kino, men Kareena Kapoor Khan gjør denne herlig til henne egen

Annonse Les også |Hvilke tre bokstaver, en del av Lahore Conspiracy Case, vil være en del av en oppdatert Bhagat Singh Reader?

Rani i Vikas Bahls dronning (2013)
Kangana Ranaut er fantastisk som den unge kvinnen som setter til side et personlig tilbakeslag for å oppdage gledene ved å reise alene i og utenfor, i en av Bollywoods beste voksende filmer

Anaarkali i Avinash Dass Anaarkali Of Aarah (2017)
Swara Bhasker er fantastisk som nachaniya (småbydanser), hvis kamp for å holde utnyttende menn i sjakk gjør henne sterk nok til å slå ut på egenhånd

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå