Også i Baburs hage trekker Taliban en linje – menn og kvinner, selv om familie, kan ikke blande seg

0
46

Den (venstre) kvinne- og herredelen av parken

På 500 år gamle Bagh-e-Babur, den storslåtte hagen designet av grunnleggeren av parken Mughal-dynastiet og også stedet for hans siste hvilested, det er et flagrende ved billettskranken. En mann som kjøper billett har nettopp lært at menn og kvinner må gå inn i hagen gjennom separate porter.

Etter noen spørsmål og fortalt billettselgeren at det er en «søppelregel», skiller familien seg – kvinner til høyre, menn til venstre. De kan heller ikke gjenforenes inne i hagen. Den 11 hektar terrasserte hagen har blitt delt opp med grønt bause og tau i separate seksjoner for menn og kvinner etter et Taliban-dekret fra departementet for vise og dyd.

Regelen trådte i kraft innen tre måneder etter overtakelsen av Taliban i august i fjor, sa en tjenestemann ved hagen, et UNESCO-vernet verdensarvsted. Siden parken ble restaurert i det første tiåret av dette århundret, har hundretusenvis av mennesker hvert år besøkt hagen fra 1500-tallet der Babur ligger gravlagt.

Må leses |På fly til Kabul, hjemkomsthistorier et år etter overtakelsen

For innbyggere i Kabul er hagen, med sine kinar- og valnøtttrær og blomsterbed, en av de få åpne områdene i byen, en grønn oase som har gitt en følelse av fred og trøst gjennom volden, uroen og usikkerheten som stadig har rammet landet deres.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Bihar-håndtrykket: Nitish, Tejashwi og et felles formål – å ta fatt på BJ. ..

Premium

Inside Track: Outfoxing BJP

Premium

Tavleen Singh skriver: Har India endret nok?

Premium

Forklart: Et kinesisk spionskip skal legge til kai ved havnen på Sri Lanka 16. august …Abonner Nå for å få 62 % rabatt

Men selv måneder etter at regelen ble implementert, virker mange medlemmer av offentligheten fortsatt uvitende om begrensningen, og blir overrasket når de får vite om den når de ankommer.

Forklart |Engasjerer med Taliban

Også denne fredagen , da familier ankom med piknikkurver, strømmet grupper av kvinner med små barn på slep inn i kvinneavdelingen.

Det plutselige synet av så mange kvinner sammen kommer som en skarp erkjennelse av deres nesten totale fravær fra gatene i Kabul, med restriksjoner vedtatt og håndhevet av vise- og dydsdepartementet som nå hindrer dem fra å jobbe, studere eller delta i det nasjonale livet i noe meningsfullt på en annen måte enn som hjemmeværende.

Annonse

Her i parken brer kvinnene ut laken for å sitte på plenen. Uten frykt for at Taliban skulle politi i dette området, hadde noen til og med latt hijaben sin glippe. De tok selfies, småsnakket fra små pikniktallerkener og skravlet, mens barn lekte rundt dem.

Best of Explained

Klikk her for mer

Baburs grav og den Shahjahan-bygde moskeen ved siden av den er på herresiden. Ektemenn og fedre skilte seg fra familiene sine og slapp til på plenene eller under kinartrærne. Små barn fraktet brett med mat til dem fra kvinnesiden.

Dusinvis av Taliban streifet også rundt herresiden av hagen på den offentlige helligdagen før den første årsdagen for seieren, og nøt utsikten over Kabul fra hagens toppterrasser, mens de eldre satt rundt i diskusjoner. terrasser, men ikke før de deponerer våpnene sine ved porten.

Annonse Les også |Vivek Katju skriver: Hvorfor India må engasjere Taliban

Parkfunksjonærer sa at antallet besøkende til parken hadde falt dramatisk i løpet av det siste året. Fredagsrushet, sa han, var ikke så mye som det pleide å være før regimeskiftet, sa han.

«Noen mennesker blir sinte, og de går til og med bort når de får vite om de separate inngangene. De kommer for å tilbringe tid sammen, ikke hver for seg», sa en tjenestemann, og la til at det hadde rammet inntektene, og ført til en rekke kostnadsbesparende tiltak, inkludert å kutte ned i staben. Det hele påvirket vedlikeholdet av hagen, betrodde en tjenestemann.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

Den høye synligheten til Taliban i parken, spesielt på fredager, påvirket også fotgjengen, sa tjenestemannen. De har imidlertid ikke lov til å bære våpnene sine inne i parken. Tjenestemannen sa at alle Taliban som kommer inn i parken må sette armene sine ved porten.

Bagh-e-Babur ble nesten ødelagt i borgerkrigen som brøt ut mellom ulike grupper av mujahideen på 1990-tallet.< /p>Annonse

I 2001, etter at amerikanske styrker drev ut Taliban fra Kabul, tok Aga Khan Trust opp restaureringen av hagen, inkludert planting av trær. Mohammed Shaheer, den avdøde indiske landskapsdesigneren som var konsulent i restaureringen av Humayun’s Tomb and Sundar Nursery garden i Delhi, spilte en hovedrolle i restaureringen av Bagh-e-Babur.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå