Miljöministeriet ser till att stävja elefantdöd på järnvägsspår, lösa mänsklig-jumbo konflikt

0
42

Källor sa att styrkommittén har beslutat att inrätta en panel för att undersöka elefanternas död i Odisha och Jharkhand och lämna en detaljerad rapport till centret senast den 10 september. (Representativt)

Unionens miljöministerium kommer att göra en ny insats för att stävja onaturliga elefantdödsfall genom att ta upp spårolyckor med järnvägsministeriet och hålla workshops över hela landet för att hantera konflikter mellan människa och elefant, sa källor.

Besluten togs. vid det 17:e styrkommittémötet för Project Elephant som hölls i Periyar National Park i Kerala på fredagen. Mötet leddes av unionens miljöminister Bhupender Yadav.

Enligt den senaste räkningen 2017 har Indien 29 964 elefanter. Yadav sa att i genomsnitt dödas 500 människor årligen av elefanter och cirka 100 elefanter dödas som vedergällning. “För att hitta en långsiktig lösning besöker vi landets elefantkorridorer igen och har slutfört mer än 50 procent av uppdraget som involverar nyckelintressenter i denna strävan”, sade han.

Marking World Elephant Dag på ett evenemang i Periyar, Yadav fredag ​​tillkännagav också skapandet av ett nytt elefantreservat. Agasthyamalai i Tamil Nadu kommer att bli Indiens 32:a elefantreservat och statens femte.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

När USA väger Guantánamo-alternativen kan Saudi-centret erbjuda lösning

Premium< /figure>Deras egen värsta fiende; hur Storbritanniens utbildningspolitik kostade det imperiet’…Premium

UPSC Essentials: Nyhetsexpress varje vecka med MCQs— RBI’s undersökningar för att…

Premium

Recension av MacBook Air 2022: Den lätta och tunga vikten Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Källor sa att styrkommittén har beslutat att inrätta en panel för att undersöka elefanternas död i Odisha och Jharkhand och lämna en detaljerad rapport till centret senast den 10 september.

Odisha har rapporterat 13 fall av onaturlig elefantdöd under de senaste två månaderna, med fem dödsfall orsakade av tjuvjakt. Förra året informerade dess miljöminister, Bikram Keshari Arukh, församlingen om att 406 elefanter dog i delstaten på grund av flera skäl under de senaste fem åren. Dessa dödsfall orsakades bland annat av olyckor med tåg och elstötar. Jharkhand har historiskt sett sett en hög nivå av konflikt mellan människa och elefant.

Förklarat

En fråga av oro

Elefantoffer till följd av onaturliga eller konstgjorda orsaker har länge varit ett problem i landet. Den mänskliga avgiften är också betydande. Enligt uppgifter från Yadav i parlamentet under denna monsunsession har 1 578 människor dött i elefantattacker under de senaste tre åren. Under samma period har 222 elefanter dött av elstötar, 45 i tågolyckor, 29 av tjuvjakt och 11 på grund av förgiftning.

Styrgruppen har också beslutat att separata förvaltningsplaner för elefanter ska utvecklas och införlivas i förvaltningsplaner för reservat, nationalparker, helgedomar och arbetsplaner för territoriella indelningar.

Annons

Premiärminister Narendra Modi erkände under tiden World Elephant Day genom en serie tweets – “På #WorldElephantDay upprepar vi vårt åtagande att skydda elefanten. Du skulle bli glad att veta att Indien hyser cirka 60 % av alla asiatiska elefanter. Antalet elefantreservat har ökat under de senaste 8 åren. Jag berömmer också alla som är inblandade i att skydda elefanter”, sa han.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu