Karnataka HC Lokayukta-order avslöjar anti-korruptionsanspråk: “ingen regering har vidtagit åtgärder”

0
48

Karnataka Lokayukta Act från 1984 hade införts av en Janata Dal-regering, som en del av dess vallöfte om att skapa en institution för att behandla klagomål mot offentliga tjänstemän. (Arkiv)

En av nyckelpunkterna som lyftes fram av en avdelningsbänk vid Karnataka High Court i sin dom den 11 augusti att avskaffa den statliga polisens anti-korruptionsbyrå (ACB) och återuppliva en Karnataka Lokayukta polisenhet, var en jämförelse mellan antalet politiker som åtalats av ACB och Lokayukta.

Högsta domstolen tillhandahöll en lista över 67 politiker, 28 IAS-tjänstemän och åtta IPS-tjänstemän mot vilka Lokayukta-polisen hade inlett korruptionsutredningar enligt lagen om förebyggande av korruption, 1988, lagen mellan 1994 och 2015, då byrån fick befogenhet att utföra kriminella undersökningar.

De 67 politikerna skär över det politiska spektrumet i Karnataka — B S Yediyurappa, Janardhan Reddy, CT Ravi, Murugesh Nirani från BJP; D K Shivakumar, Roshan Baig, R V Deshpande från kongressen; och H D Deve Gowda, H D Kumaraswamy från JD(S).

I jämförelse med Lokayukta-polisen, som fungerade oberoende under Lokayukta och Upa Lokayukta – båda pensionerade domare — ACB åtalade inte en enda politiker eller senior byråkrat efter att den kom till i mars 2016, konstaterade High Court.

Subscriber Only StoriesView All

Premium< /figur>Förklarat: Varför Sydkorea fasar ut halvkällare i “Parasite”-stil …

Premium

När USA väger Guantánamo-alternativen kan Saudi-centret erbjuda lösning

Premium

Deras egen värsta fiende; hur Storbritanniens utbildningspolitik kostade det imperiet'…

Premium

UPSC Essentials: Nyhetsexpress varje vecka med MCQs— RBI’s undersökningar till fo…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

ACB, som arbetar under överministerns kontroll, inrättades via en verkställande order, av en kongressregering ledd av Siddaramaiah.

”Materialet på protokollet visar tydligt (det) efter skapandet av ACB w.e.f. 14.3.2016 har ACB inte registrerat några brottmål mot ministrar, parlamentsledamöter, MLAS eller MLC, utan endast registrerat (a) få fall mot vissa myndigheter och genomfört räder,” sa bänken bestående av domarna B Veerappa och K S Hemalekha.

Missa inte |Karnataka ACB bör föras under Lokayukta, säger vakthundens avgående chef

Inte överraskande har svaret bland den politiska klassen på High Court-beslutet dämpats.

Annons

Socialaktivist S R Hiremath, en av framställarna i High Court mot skapandet av ACB, sa att ingen av parterna var för en Lokayukta-polis – som skulle vara oberoende och utanför politisk kontroll — trots vad de kan ha förmedlat offentligt.

Hiremath, som var en central figur när det gällde att lyfta fram den politiskt stödda illegala gruvdriften i Bellary-regionen i Karnataka 2008-2012, sa i sin petition: “ACB har skapats för att undvika ansvarsskyldighet och transparens.”

Siddaramaiah-regeringen hade använt anklagelserna om djupt rotad korruption inom själva Lokayukta-institutionen för att få in ACB. Det fanns bara ett fåtal vilseledande röster av protester, bland dem tidigare premiärministern Deve Gowda och det nystartade Aam Aadmi-partiet.

Annons

Strax efter skapandet av ACB sa Deve Gowda att den hade bildats “bara för att göra Lokayukta helt svag”. Han tillade: “Regeringen kan använda denna ACB som ett vapen för att förstöra politiska motståndare. Det kan också användas för att skydda dem från deras olagliga handlingar och oegentligheter.”

Läs i Explained |Keralas förslag att begränsa Lokayuktas befogenheter och lagar i andra stater

Fd CM och andra JD(S)-ledare Kumaraswamy hade skrivet till kongressledaren Rahul Gandhi för att stoppa flytten.

AAP-ledaren Ravikrishna Reddy – som inte längre är med i partiet – hade tonsurerat sitt huvud tillsammans med fem andra för att protestera mot ACB.

Men medan BJP lovade återupplivande av Lokayukta i sitt valmanifest 2018, aldrig rört sig åt det hållet. Den illegala gruvbrytningen i Bellary hade skett under en BJP-regering.

JD(S) vidtog inte heller några åtgärder i detta avseende när de bildade en koalitionsregering med kongressen mellan 2018-2019. Efter att den regeringen föll fortsatte den BJP som ersatte den med ACB.

Annons

Nu, när High Court slår till, har BJP försökt ta åt sig äran. CM Basavaraj Bommai sa att ordern är i linje med BJP:s valmanifest för 2018. “… Vi kommer att vidta åtgärder på grundval av vårt manifest,” sade Bommai.

Kongressen, på bakfoten i frågan, har påpekat att BJP-regeringen faktiskt hade motsatt sig återupplivandet av Lokayukta i högsta domstolen.

Annons < p>Siddaramaiah, vars regering tog in ACB, sa att han bara kunde kommentera efter att ha “studerat domen”. “Vi accepterar High Court-beslutet,” tillade han.

Läs också |I 72 % av korruptionsfallen sedan 2017 har regeringen i Karnataka inte gett sanktioner för åtal

Högsta domstolen sa i sin order: “Även om vi fick självständighet ca. 75 år sedan av våra förfäders kamp… vi är inte i en position att utrota korruption förrän idag eftersom ingen regering har tagit drastiska steg i den riktningen.”

Annons

Ett av de största hindren för att avsluta ärenden som registrerats av ACB sedan 2016 har varit att regeringen blockerar tillstånd när högre tjänstemän var inblandade. “Detta brukade hända tidigare med Lokayukta också men inte så uppenbart,” sa en tjänsteman från Lokayukta.

I mars berättade CM Bommai för församlingen att av 310 fall som registrerats av ACB sedan 2017, väntade så många som 223 på godkännande från delstatsregeringen för åtal mot tjänstemän.

Före High Court-beslutet var frågan redan en källa till friktion mellan delstatsregeringen och rättsväsendet. Nyligen hade domare HP Sandesh vid High Court ifrågasatt ACB:s roll i ett mål som involverade biträdande kommissionären i Bengaluru Urban region.

Lokayuktas historia

< p>Karnataka Lokayukta Act från 1984 hade införts av en Janata-partiregering, som en del av dess vallöfte om att skapa en institution för att behandla klagomål mot offentliga tjänstemän. Sedan hade CM Ramakrishna Hegde underlättat skapandet av en Lokayukta som förde även CM:er under sitt ansvarsområde.

2002 bemyndigade kongressregeringen under SM Krishna Lokayukta ytterligare genom att ge den en polisenhet för att undersöka fall registrerade enligt lagen om förebyggande av korruption. Enheten fungerade under ADGP och statens polischef och var endast ansvarig för Lokayukta och Upa Lokayukta.

Måste läsa |Karnataka HC rappar till ACB: Missmatch in data in court, House on cases closed

Institutionen var på toppen av sina befogenheter mellan 2010 och 2012, när den förre högsta domstolens domare Santhosh Hegde var Lokayukta. Majoriteten av de 67 fall som registrerats av Lokayukta mot politiker var under denna period.

Högsta domstolen noterade också detta och påpekade att Lokayukta-aktionen 2011 hade tvingat dåvarande CM (Yediyurappa) och en minister (Katta Subramanya Naidu) att avgå, “skapa historia” och bli “en modell för hela landet”. Detta handlade om anklagelser om olaglig gruvdrift och gåva av statlig mark till privata enheter.

Justice Hegde hade nyligen kommenterat ACB:s ineffektivitet jämfört med en Lokayukta-polis.

Kongressen Regeringsåtgärder mot Lokayukta 2016 följde på anklagelser om utpressning mot Lokayukta-domaren Bhaskar Rao, en tidigare överdomare i Karnataka, och hans son Ashwin Rao. Rao hade därefter avgått som Lokayukta, medan kongressen, efter att ha misslyckats med att övertyga församlingen om att ersätta Lokayukta-lagen från 1984, hade avskaffat den via en verkställande order den 14 mars 2016.

I sin ordning, Högsta domstolen sa att det inte fanns “ingen oberoende tillämpning av sinne från delstatsregeringen innan den ifrågasatta verkställande ordern antogs, och densamma (baserades) endast på rekommendationen från GD & IG.”

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu