Indien meddelande till Kina om Taiwan: Undvik åtgärder för att ändra status quo

0
73

Arindam Bagchi, talesperson för utrikesministeriet, svarade på frågor om Indiens samtal med NATO, “Indien och NATO har hållit kontakten i Bryssel på olika nivåer under ganska lång tid nu. Detta är en del av våra kontakter med olika intressenter i globala frågor av ömsesidigt intresse.”

I sitt första uttalande sedan USA:s hustalare Nancy Pelosi besökte Taipei för 10 dagar sedan, vilket gjorde Kina upprörd och ledde till PLA:s militära övningar, Indien krävde på fredagen “återhållsamhet” och att undvika ” unilaterala åtgärder för att ändra (det) status quo” över Taiwan.

Den förtydligade inte ett-Kina-politiken, utan sade istället att regeringens “relevanta” politik är ” välkänd och konsekvent” och “kräver inte upprepning”.

Som svar på frågor om Indiens samtal med Nato sa Arindam Bachi, talesperson för utrikesministeriet, “Indien och Nato har hållit kontakten i Bryssel på olika nivåer under ganska lång tid nu. Detta är en del av våra kontakter med olika intressenter i globala frågor av ömsesidigt intresse.”

Läs också |Kina blockerar Indien, USAs försök att lista Jaish-chefen Masood Azhars bror Abdul Rauf Azhar som 'global terrorist' < p>Indian Express rapporterade på torsdagen att New Delhi höll sin första politiska dialog med NATO i Bryssel den 12 december 2019. Samtalen deltog av högre tjänstemän, inklusive från utrikesministeriet och försvarsministeriet.

Endast prenumerant StoriesView Alla

Premium

Förklarat: Varför Sydkorea fasar ut halvkällare i “Parasite”-stil …Premium

Eftersom USA väger Guantánamo-alternativen kan Saudi Center erbjuda lösning

Premium< /figur>Deras egen värsta fiende; hur Storbritanniens utbildningspolitik kostade det imperiet'…

Premium

UPSC Essentials: Nyhetsexpress varje vecka med MCQs— RBI’s undersökningar till fo…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Till frågor om Taiwan-frågan sa Bagchi: “Som många andra länder är även Indien bekymrat över den senaste utvecklingen. Vi uppmanar till återhållsamhet, undvikande av ensidiga åtgärder för att ändra status quo, nedtrappning av spänningar och ansträngningar för att upprätthålla fred och stabilitet i regionen.”

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

På frågan om ett-Kina-policyn sa MEA:s talesperson: “Indiens relevanta policyer är välkända och konsekventa. De kräver inte upprepning.”

Indien har inga formella diplomatiska förbindelser med Taiwan ännu eftersom det ansluter sig till ett-Kina-policyn.

Annons

Utan att namnge Kina, kallas New Delhi även Pekings blockering av förslaget att utse  Pakistan-baserade Abdul Rauf Azhar som en global terrorist som “olycklig”.

Omtalad som Abdul Rauf Asghar i FN-dokument, han är bror till Jaish-e-Mohammed (JeM) chef Masood Azhar och biträdande chef för den förbjudna terrorgruppen.

Läs också | Mitt i spänningen mellan Kina och USA: Jaishankar möter Blinken, diskuterar Lanka, ASEAN

“Vi noterar med beklagande att ett “tekniskt tag” har placerats på noteringsförslaget för Abdul Rauf Asghar. Det är olyckligt att när det kommer till vår kollektiva kamp mot terrorismen har det internationella samfundet inte kunnat tala med en gemensam röst”, sa Bagchi.

Annons

Han citerade Ruchira Kamboj, Indiens ständiga representant vid FN i New York, som under FN:s säkerhetsråds öppna debatt den 9 augusti hade flaggat denna oro kategoriskt till alla medlemmar: “Det bör inte finnas någon dubbelmoral i hanteringen av terrorister. .”

“Praktiken att placera lastrum och block utan att ge någon motivering måste upphöra. Det är mycket beklagligt att genuina och bevisbaserade listningsförslag som hänför sig till några av de mest ökända terroristerna i världen läggs på is. Dubbelmoral och fortsatt politisering har gjort sanktionsregimens trovärdighet till den lägsta nivån någonsin”, sa Kamboj.

Bagchi sa att Abdul Rauf var aktivt inblandad i terroristattacker som kapning av Indian Airlines flygplan IC- 814 år 1999, parlamentets terrorattacker 2001 och terrorattackerna vid indiska arméns läger i Kathua 2014 och vid IAF-basen i Pathankot 2016.

Läs också |Quixplained: Spänningar mellan USA, Kina och Taiwan över Nancy Pelosis besök

Abdul Rauf, sa han, har redan förbjudits enligt indiska och amerikanska lagar, och därför “placeringen av det “tekniska greppet” mot en sådan eftersökt terrorist är högst onödigt.”

“Indien kommer att fortsätta att fullfölja sin principiella ståndpunkt att ställa dessa terrorister inför rätta, inklusive genom FN:s säkerhetsråds sanktionsregim 1267,” sade han.

Annons

Om det kinesiska utrikesdepartementet sa att det var “fullständigt obefogat att vissa länder hänvisar till de så kallade säkerhetsproblemen” att pressa Sri Lanka – i samband med att Sri Lankas utrikesminister bad Kina att “skjuta upp” ankomsten av Yuan Wang 5, ett militärt fartyg, i dess södra hamn i Hambantota – MEA:s talesman sa: “Vi avvisar antydningarna i uttalandet om Indien. Sri Lanka är ett suveränt land och fattar sina egna oberoende beslut.”

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Annons

Han sa när det gäller förbindelserna mellan Indien och Sri Lanka, “ni är medveten om den centrala roll som Sri Lanka har i vår Neighborhood First-politik. Indien har i år förlängt ett aldrig tidigare skådat stöd på över 3,8 miljarder USD för att förbättra den allvarliga ekonomiska situationen i Sri Lanka. Indien stöder också fullt ut sin demokrati, stabilitet och ekonomiska återhämtning.”

Om förbindelserna mellan Indien och Kina, sa Bagchi, ”Vi har konsekvent betonat nödvändigheten av ömsesidig respekt, ömsesidig känslighet och ömsesidiga intressen som grund. för utvecklingen av band.”

Annons

”Med hänsyn till våra säkerhetsfrågor är detta varje lands suveräna rättighet. Vi kommer att göra den bästa bedömningen i vårt eget intresse. Detta tar naturligtvis hänsyn till den rådande situationen i vår region, särskilt i gränsområdena”, sa han.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu