IMF-pengar att anlända till Pakistan i slutet av augusti: Rapport

0
43

IMF tillkännagav den 13 juli ett efterlängtat avtal på personalnivå med Pakistan om en nio månaders förlängning av löptiden och en ökning med 1 miljard USD av storleken på räddningspaketet till USD 7 miljarder, inklusive förskottsutbetalningar på cirka 1,18 miljarder USD. (Arkiv)

IMF:s verkställande styrelse kommer att sammanträda den 29 augusti för att godkänna ett räddningspaket för det kontanta Pakistan inom denna månad, inklusive den väntande utbetalningen på cirka 1,18 miljarder USD, en medierapport sade på lördagen.

Utvecklingen följer på slutförandet av den bilaterala finansieringen på 4 miljarder USD från fyra vänskapsnationer, inklusive Kina och Saudiarabien, och skulle bana väg för omedelbar utbetalning, som förväntas bli på Pakistans konto före arbetstidens slut den 31 augusti.

Finansminister Miftah Ismail berättade för Dawn att en avsiktsförklaring (LOI) mottogs tidigt på fredagen från långivaren för återupplivandet av programmet under personalnivåavtalet (SLA) och memorandum of Economic and Fical Policy (MEFP) som undertecknades förra månaden.< /p>

“Vi går igenom LOI, skulle underteckna och skicka tillbaka [det] till Internationella valutafonden (IMF) när som helst snart och ser fram emot ett (verkställande) styrelsemöte senare denna månad för godkännande,” sa han .

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Förklarat: Varför Sydkorea fasar ut halvkällare i “Parasite”-stil …

Premium

Eftersom USA väger Guantánamo-alternativen kan Saudi-centret erbjuda lösning

Premium

Deras egen värsta fiende; hur Storbritanniens utbildningspolitik kostade det imperiet'…

Premium

UPSC Essentials: Veckovisa nyhetsexpress med MCQs— RBI’s undersökningar för att fo…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Källor sa att styrelsen skulle träffas den 29 augusti för att ta upp Pakistans 8217:s begäran om godkännande av slutförandet av den sjunde och åttonde översynen av den utökade fonden (EFF), förutom en ökning med 1 miljard USD av programmets storlek till 7 miljarder USD och förlängningen av dess mandatperiod till augusti 2023.

Expressvy |Expressvy | Shehbaz Sharifs chansning

De sa också att styrelsemötet sammankallades efter att Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar och Kina bekräftat för IMF att de hade slutfört arrangemang för 4 miljarder USD i bilateral finansiering till Pakistan, vilket var det sista problemet med räddningspaketet efter att ha genomfört alla tidigare åtgärder som överenskommits under SLA.

IMF-styrelsens godkännande förväntades vända kontinuerligt uttömmande valutareserver, stärka den pakistanska rupien och stödja betalningsbalansen.

Annons

Med en höjning av oljeutbyggnadsavgiften på oljeprodukter den 31 juli , hade IMF offentligt bekräftat att Pakistan hade slutfört alla tidigare åtgärder för att återuppliva sitt program men hade kopplat godkännandet av utbetalningen av 1,18 miljarder USD medel från dess verkställande styrelse till en bekräftelse av ytterligare 4 miljarder USD inflöden från de fyra vänskapsländerna.

Finansministern hade tidigare hävdat att han ställt upp 8,5 miljarder USD–10 miljarder USD inflöden från vänliga länder mot ett finansieringsgap på 4 miljarder USD som uppskattats av IMF, men skyllde samtidigt på den politiska oron i landet för kraftig valutadepreciering och en hausseartad aktiemarknad.

IMF tillkännagav den 13 juli ett efterlängtat avtal på personalnivå med Pakistan om en nio månaders förlängning av löptiden och en ökning med 1 miljard USD av storleken på räddningspaketet till 7 miljarder USD, inklusive förskottsutbetalningar på cirka 1,18 miljarder USD.

Annons

Dess godkännande från IMF:s verkställande styrelse var dock kopplat till en rad tidigare åtgärder som regeringen genomförde under de senaste två veckorna.

Förklarade |Baloch-separatism och tvångsanslutningen av Khanate of Kalat till Pakistan

Utöver detta gjorde IMF det också bindande för myndigheterna att “stå redo att vidta alla ytterligare åtgärder som krävs för att uppfylla programmets mål, med tanke på den ökade osäkerheten i den globala ekonomin och finansmarknaderna”.

Sedan dess har regeringen avstått från skatter på små handlare och beslutat att införa över 40 miljarder Rs värda ytterligare skatter för att kompensera för ett osynligt tilläggsbidrag som krävs för att rädda den statliga Pakistan State Oil vars mer än 610 miljarder Rs har fastnat för regeringen, dess enheter eller privata företag kvävda av uteblivna betalningar från den offentliga sektorn.

På samma sätt gav regeringen också ett åtagande att säkerställa snabb implementering av ombasering av energitaxor som redan bestämts av kraftregulatorn tillsammans med kvartalsvisa och månatliga justeringar för att stävja den stigande cirkulära skulden som fonden beräknade ha ökat med 850 miljarder Rs förra året fram till juni 30. Regeringen har nu meddelat en tidsplan för en gradvis höjning av energitaxan.

Regeringen har sedan dess även reviderat utvecklingsavgiften på petroleumprodukter och fastställts till en skattesats på 20 Rs på bensin och 10 Rs per liter på höghastighetsdiesel, lätt diesel och fotogen – den sista föregående åtgärden under åtagandet.

Annons

Den ursprungliga 39-månaders Extended Fund Facility (EFF) till ett värde av 6 miljarder USD – som överenskoms 2019 och tillhandahölls länder som står inför allvarliga betalningsobalanser på grund av strukturella hinder eller långsam tillväxt och en inneboende svag betalningsbalansposition – var att avslutas i september i år, men endast tre trancher på cirka 3 miljarder USD har hittills kunnat betalas ut eftersom programmet drabbats av upprepade haverier, enligt Dawn.

Sedan Imran Khan avsattes i april, Pakistans valuta har rasat till en rekordlåga nivå på 240, mitt i osäkerhet om IMF-stöd.

Annons

Tidigare denna månad reviderade det New York-baserade kreditvärderingsinstitutet S&P Global Pakistan’ s långsiktiga betyg från ‘stabil’ till ‘negativ’ med tanke på den stigande inflationen och stramare globala finansiella villkor.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu