I Kabul väntar afghanska studenter på passage till Indien: Stäng oss inte ute

0
46

En afghansk flicka går i en klass på en underjordisk skola i Kabul på lördag. AP

Sahar Noor Mohammadi, som vann ett ICCR-stipendium för att studera en kurs vid Chandigarhs University Institute of Applied Management Studies, borde ha skrivit sitt fjärde terminsprov i juni i år. Kursen hade börjat online 2020 mitt i Covid-19-pandemin. I år flyttade klasserna tillbaka till klassrummet och eleverna uppmanades att dyka upp fysiskt för undersökningen.

Men utelåst från Indien utan visum kunde Sahar inte skriva provet. Förutom ett automatiskt svar har hon inte hört något mer om hennes e-visumansökan, även om hon känner till en person vars ansökan godkändes. Utan något sätt att slutföra sin kurs och ta sin examen säger Sahar att hon har tappat hoppet om att framtiden hon hade planerat, att starta ett litet företag med en indisk vän, har kollapsat.

Läs också |I Baburs trädgård också , talibanerna drar en linje — män & kvinnor, även om familj, kan inte mingla

Eftersom talibanerna förbjuder all högre utbildning från klass 7 och framåt, har hon inga utbildningsmöjligheter kvar i Afghanistan. “Min yngre systers utbildning har också upphört. Hon gick i klass 8”, sa Sahar när hon visade alla desperata meddelanden hon skickade till sin lärare i Chandigarh.

”Hon slutade bara svara. Se antalet hopfällda händer (emoji) jag har lagt till i varje meddelande”, sa Sahar.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key-15 augusti 2022: Varför du bör läsa “Khongjom war” eller “Vision I…

Premium

C Raja Mohan skriver: Diplomati för Viksit Bharat

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQs

Premium

ExplainSpeaking | Indien på 75: 11 listor för att förstå hur långt Indien har … Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Över 2 500 afghaner, som var studenter i Indien fram till förra året, är i samma båt som Sahar. Många hade återvänt hem till Afghanistan för sommaruppehållet. Vissa hoppades få visum för de antagningar som de hade säkrat på högskolor över hela landet.

Måste läsa |På flyg till Kabul, hemkomsthistorier ett år efter övertagandet

Nu stirrar de på oavslutade kurser, antagningar som inte kan tas upp och i vissa fall separation från familjer som lämnats kvar i Indien, efter att Delhi avbröt alla befintliga visum till afghanska medborgare, inofficiellt med hänvisning till säkerhetsskäl i kölvattnet av talibanernas maktövertagande av Afghanistan. Det har utfärdat knappt 200 visum av de tusentals ansökningar om e-nödvisum som det har fått sedan dess.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Onib Dadgar, en topper på sin kandidatexamen i datorapplikationer på Jamia Millia Islamia och guldmedaljör i MCA-kursen vid JNU, har säkrat antagning till en doktorandkurs vid Mysore University. Han kan inte föreställa sig att Indien, som han kallade sitt “andra hem” när han blev inbjuden att tala vid utrikesministeriet 2019, inte har godkänt hans visumansökan.

Annons

Hans doktorandansökan för forskning om big data krävde två publicerade artiklar. Han återvände till Kabul för att arbeta med dem. Den 15 augusti avbröts hans befintliga visum för att studera i Indien när Delhi ogiltigförklarade alla visum som utfärdats till afghaner, med hänvisning till en säkerhetsrädsla på grund av talibanernas maktövertagande.

“Varför involverar studenter med giltiga visum i den här säkerhetsfrågan ? Studenter utgör ingen säkerhetsrisk för Indien. När vi var i Indien i så många år var det ingen som sa att vi var ett säkerhetshot då, sa Dadgar. “Du känner bara dina sanna vänner i tider av svårigheter,” sa han.

Onib har tillbringat det senaste året med att vädja till indiska tjänstemän genom olika kanaler – genom indiska medier, före detta president Hamid Karzai, före detta vicepresident Abdullah Abdullah, den afghanska ambassadören i Delhi, på sociala medier – allt till ingen nytta än.

Annons förklaras | Samarbete med talibanerna

De som har ansökt om visum kan inte låta bli att märka att Indien har evakuerat hinduer och sikher i flera omgångar. Men även att tänka högt på möjligheten att deras religion kan ha gått emot dem är svårt för många.

“Vi har vuxit upp med att älska Indien, dess filmer, dess kultur. För oss är det den säkraste platsen, på grund av våra historiska kopplingar, naturliga samhörighet, språket, allt. Att göra studenter offer för säkerhetsfrågan är inte aktuellt, säger Haroon Wali, forskare vid English and Foreign Languages ​​University i Hyderabad.

Wali står nu inför uppsägning från sitt jobb som biträdande professor vid ett afghanskt utbildningsinstitut som finansierade hans studier vid EFLU, och kravet att få tillbaka hela finansieringen, eftersom han inte har kunnat uppfylla huvudkravet för finansieringen — att forskare skickar in regelbundna framstegsrapporter eller en examen.

”Hur kan jag göra det när jag är här? Jag har inga framsteg att rapportera. Jag är pank, jag är i en finanskris och jag är i alla andra typer av kriser”, sa han.

För minst två generationer afghaner som inte, till skillnad från många av sina landsmän, hade möjlighet att flyga ut till västländer när landet gick från ett stort krig på 1980-talet till ett annat från 2001, möjligheten att studera i Indien, och ICCR:s stipendieprogram var bokstavligen livräddare.

Annons

När Wali påpekade att 16 000 studenter har “stödts” av Indien sedan 2001, sa Wali att det berodde på att Indien visste att dessa studenter skulle bli dess bästa ambassadörer i Afghanistan. “Detta är vad Pakistan vill uppnå men inte kan. Det är otänkbart att Indien har lämnat oss i sticket”, sa han.

Alla länder inklusive Kina, Pakistan, Turkiet och Ryssland som hade afghanska studenter fast i Afghanistan under talibanernas maktövertagande antingen evakuerade dem omedelbart eller ordnade deras visum, sa Dadgar, “men inte Indien”.

Annons

Någon senior forskare som inte kan återvända till Indien har familjer där. De hade lämnat dem bakom sig och trodde att deras egen återkomst till Indien var nära förestående. Gulab Mir Rahmanys fru och tre barn är i Kerala. Hans fru tar en doktorsexamen i fysik vid Kerala University. Rahmany är också doktorand vid samma universitet.

Läs också |Vivek Katju skriver: Varför Indien måste engagera talibanerna

Efter att ha misslyckats med att få något svar på sin e-visumansökan åkte han till Iran i februari för att pröva lyckan därifrån. Han har nu maxat sina iranska besöksförlängningar och är desperat.

Annons

”Jag har varit borta från min fru och mina barn i mer än ett år. Föreställ dig den depression min fru och jag genomgår. Hon måste göra sitt kursarbete, hon är i labbet och hon måste ta hand om barnen, sa han. “Min begäran är att Indiens regering ska bedöma dess ställning neutralt, se studenternas journal. Varje elev har en meritlista. Jag har min handledare som känner mig, kan mitt arbete.”

Habibullah Rashad är en annan separerad make och förälder. Han avslutade sin masterexamen i miljövetenskap från Osmania University. Han och hans fru återvände till sitt hem i Mazar-e-Sharif i maj 2021 under deltavågen av pandemin. Men hans fru fick ett samtal från Osmania University, där hon hade blivit antagen som doktorand på ett ICCR-stipendium och bad henne att återvända och slutföra processen.

“Jag skickade min fru och våra tvååriga -gamla tvillingar tillbaka till Hyderabad, tänkte att jag skulle följa dem om några veckor. Men allt förändrades och mitt visum annullerades”, sa Rashad. “De kan inte komma hit på grund av situationen här, och jag kan inte ansluta mig till dem. Vi har blivit separerade grymt.”

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu