Hva du skal gjøre når en venns Facebook-konto blir hacket eller lurt

0
299

En klonet Facebook-konto bruker navnet og bildet fra en ekte konto for å lure folk til å gi bort informasjon. Her er hvordan du gjenkjenner en klonet konto på Facebook og hva du skal gjøre hvis du mistenker at en venns konto er blitt hacket eller lurt.

Å ha Facebook-kontoen din hacket er et mareritt. Når en svindler får tak i vennens Facebook-konto, får de tilgang til denne personens venneliste. Hackere kan deretter bruke phishing-teknikker, lure andre Facebook-brukere og spre skadelig programvare til deg og alle andre på denne personens Facebook-venneliste. Det er enda verre hvis vennens Facebook-konto ikke ble hacket, men klonet. I så fall har du ingen andre å klandre enn deg selv for å ha blitt lurt.

Innholdsfortegnelse

  Hva er en klonet Facebook-konto?

  Kloning av Facebook-kontoer er en enkel svindel som har eksistert i årevis. Kort sagt, en svindler bruker en av dine nettkontoer for å få offentlig tilgjengelig informasjon om deg. Deretter bruker de informasjonen som finnes på profilsiden din (dvs. profilbildet ditt, forsidebildet, fødselsdatoen, biografien, skole- eller jobbinformasjonen) for å opprette en ny konto i navnet ditt.

  De vil bruke denne kontoen til å lure vennene dine til å gi fra seg personlig informasjon, følge ondsinnede lenker og delta i andre svindelforsøk. Svindlere kan for eksempel be en venn av deg om å sende dem penger for å hjelpe deg i en vanskelig situasjon. Mens en person vanligvis ikke vil sende penger til en fremmed umiddelbart, kan de gjøre det uten å tenke på hvis de tror at du (deres venn) er i trøbbel.

  Hvordan gjenkjenne kloning av Facebook-kontoer

  Strengt tatt er kloning av Facebook-kontoer ikke et hack, men et triks som smarte svindlere bruker for å bryte kontoer på sosiale medier. En klonet konto er en kopi av kontoen din som bruker informasjon fra Facebook-siden din.

  Hvis en svindler bruker mye tid og krefter på å duplisere din eller vennens konto, kan det være vanskelig for andre brukere å oppdage det umiddelbart. Du kan imidlertid bruke ett sikkert tegn for å gjenkjenne en klonet konto og informere den faktiske kontoeieren om det. Dette skiltet er en duplikat venneforespørsel.

  Hvis du eller vennene dine begynner å motta dupliserte venneforespørsler fra noen de allerede har på vennelisten, er det et tydelig tegn på en klonet Facebook-konto. På Facebook, hvis du allerede har sendt en venneforespørsel til noen, kan du ikke sende en annen, siden det ikke er noe slikt alternativ på plattformen. Så hvis du får en venneforespørsel fra noen du er sikker på allerede er på vennelisten din, kan du trygt anta at det er en svindler bak.

  Hva du skal gjøre når en venns Facebook-konto blir hacket eller lurt

  Når du mistenker at noen har laget en kopi av vennens Facebook-konto , her er tingene du bør gjøre umiddelbart.

  Finn eieren av den virkelige kontoen

  Når du mottar en ny venneforespørsel fra noen som allerede er på vennelisten din, er det fortsatt en mulighet for at det er en ekte person som har opprettet en ny konto. Før du rapporterer denne kontoen til Facebook, finn eieren av den virkelige kontoen og spør dem om duplikatet.

  Åpne Facebook og bruk søkefunksjonen (øvre venstre hjørne av skjermen) for å finne den originale Facebook-profilen du mistenker ble duplisert. Du kan også finne den originale kontoen på Facebook-vennelisten din.

  Hvis eieren av kontoen opprettet en ny Facebook-profil, har de sannsynligvis annonsert det på den opprinnelige siden. Hvis du ikke finner en slik kunngjøring på siden deres, velg Melding og spør dem om den andre profilen direkte på Facebook Messenger. Hvis de ikke vet om den andre kontoen, gi dem beskjed om kloning av Facebook-kontoer og at noen kanskje bruker deres personlige informasjon uten tillatelse.

  Rapporter en hacket eller lurt konto på Facebook

  Facebook har en algoritme som lar deg rapportere en konto du anser som falsk. Når du er sikker på at kontoen du ser på er falsk, følger du trinnene nedenfor for å rapportere en falsk konto til Facebook. Instruksjonene varierer avhengig av enheten du bruker.

  Følg trinnene nedenfor for å rapportere en dupert eller hacket Facebook-konto på nettet, følg trinnene nedenfor.

  1. Åpne Facebook på skrivebordet.
  2. Naviger til kontoen du vil rapportere og åpne profilsiden deres.
  3. Velg Mer (de tre horisontale prikkene øverst til høyre) > Finn støtte eller rapporter.
   < li>Fra Rapport-menyen velger du en av grunnene: Utgir seg for å være noen, falsk konto, falskt navn eller noe annet.

  Følg trinnene nedenfor for å rapportere en Facebook-konto på mobilappen.

  1. Åpne Facebook på smarttelefonen og naviger til kontoen du vil rapportere.
  2. På profilsiden deres velger du Mer > Rapporter profil.
   < li>Under Vennligst velg et problem, velg årsaken til å rapportere kontoen.
  1. Følg instruksjonene og gi Facebook alle nødvendige detaljer. Velg deretter Send eller Send.

  Du kan også rapportere en hacket konto til Facebook ved å bruke facebook.com/hacked-lenken. Bare følg instruksjonene på skjermen for å gi Facebook en oversikt over situasjonen din og rapportere den mistenkelige aktiviteten. Hvis den klonede kontoen har blokkert deg, kan du be vennene dine på Facebook om å følge samme prosedyre og rapportere det til Facebook.

  Du kan rapportere noen som utgir seg for å være deg eller vennen din selv om du ikke har en Facebook-profil (eller ikke har tilgang til Facebook-profilen din for øyeblikket). For å gjøre det, følg lenken, fyll ut skjemaet Rapporter en bedragerkonto og send det til Facebook.

  Rapporter en hacket eller lurt konto i Messenger

  Hvis du bruker Facebook Messenger som en frittstående app, kan du også bruke den til å rapportere en venns kompromitterte Facebook-konto. Kontoer som utgir seg for å være noen andre er ikke tillatt i Messenger. Følg trinnene nedenfor når du kommer over en konto som utgir seg for å være deg eller noen andre.

  1. I Messenger, finn samtalen med den falske profilen og velg informasjonsikonet øverst til høyre.
  2. Rull ned til du ser Personvern og velg Rapporter.

   < li>Velg årsaken til å rapportere samtalen, for eksempel Å late som om du er noen. Velg deretter hvem denne personen utgir seg for å være: Meg, En venn, En kjendis.
   < li>Velg Send rapport for å bekrefte.

  Slik beskytter du vennene dine (og deg selv) mot hackere

  Det er flere teknikker en Facebook-bruker kan bruke for å beskytte kontoen sin mot hackere. Hvis du vil forhindre at vennens konto blir kompromittert eller duplisert, kan du dele følgende personvern- og sikkerhetstips med dem.

  Skjul Facebook-vennelisten din

  Etter at en hacker har opprettet et duplikat av kontoen din på Facebook, begynner de å målrette mot personene som finnes på vennelisten din og sende dem falske venneforespørsler. For å unngå det kan du ganske enkelt skjule Facebook-vennelisten din for andre brukere.

  For å gjøre det, gå til Facebook-kontoinnstillingene og følg stien Innstillinger > Personvern > Hvordan folk kan finne og kontakte deg > Hvem kan se vennelisten din? På høyre side velger du Rediger og velger ett av alternativene fra rullegardinmenyen. Hvis du vil gjøre vennelisten din privat, velg Bare meg.

  Gjør Facebook-kontoen din privat

  Etter at du har gjort Facebook-vennelisten privat, kan du ta det ett skritt videre og gjøre hele Facebook-kontoen din privat. Du kan gjøre det i kontoens personverninnstillinger.

  Sjekk Facebook-sikkerhetsinnstillingene dine

  Selv om du tror du har et sterkt passord på Facebook, er det ikke alltid nok til å beskytte deg mot hackere. For å være trygg anbefaler vi at du går gjennom kontoens sikkerhetsinnstillinger på Facebook.

  Du kan sette opp ekstra sikkerhetstiltak i delen Sikkerhet og pålogging, som å slå på varsler om ukjente pålogginger og tofaktorautentisering.

  Når du slår på tofaktorautentisering, Facebook vil sende en tekstmelding med en unik kode til telefonnummeret ditt hver gang det er et påloggingsforsøk fra en ukjent enhet. Dette gjør det mye vanskeligere for hackere å komme inn på Facebook-kontoen din.

  Hva er det neste?

  Når du finner ut at vennens Facebook-konto ble kompromittert eller duplisert, er det viktigste du kan gjøre å rapportere det til Facebook så snart som mulig. Etter det kan du fortelle de andre Facebook-vennene dine om duplikatet, slik at de også kan rapportere det som falskt.

  Å opprette falske eller dupliserte kontoer strider mot Facebooks retningslinjer, og de tar disse rapportene på alvor. Hvis Facebook mottar flere rapporter om den samme kontoen, vil de sannsynligvis bevege seg raskt og fjerne den falske kontoen før noen skade er gjort.