Forklart: Det gamle indiske symbolet på hakekorset, dets historie og tilegnelse av nazismen

0
61

Hvite overherredømmer gir nazihilsener med et flammende hakekors på et ikke avslørt sted i Georgia, USA, i april 2018. (Reuters)

I løpet av den siste uken har det vært fornyet diskusjon i medieoppslag på hakekorset, det eldgamle symbolet som en gang ble brukt over hele verden, men som ble assosiert på 1900-tallet med den morderiske nazistiske ideologien om hat og antisemittisme, spesielt i den vestlige fantasien.

Den 11. august ble New South Wales den andre staten i Australia (etter Victoria i juni), som kriminaliserte visningen av hakekorset, samtidig som den tillot bruken til pedagogiske og religiøse formål for hinduer, jainer og buddhister. Tidligere 6. august startet nederlandsk politi en etterforskning av utseendet til et hakekorsflagg på en bro i landsbyen Stroe, og 3. august måtte en forstander for et skoledistrikt i Virginia, USA, be om unnskyldning for å ha utformet og distribuert en t-skjorte med en logo som lignet et hakekors.

Også i Explained |Hvorfor sluttet Finlands luftvåpen å bruke hakekorssymbolet

Hva er galt med hakekorssymbolet?

Til tross for dets tilknytning i århundrer til hinduenes symbolikk og praksis, Buddhistiske og Jain-religioner, mange mennesker i Europa og Amerika ser hakekorset bare som det definerende symbolet på det antisemittiske, rasistiske, fascistiske tredje riket (1933–1945) til Adolf Hitler.

Subscriber Only StoriesSe allePremium

Delhi Confidential: Hvem skal heise Tricoloren ved AICC-hovedkvarteret…

Premium

Justice Uday Umesh Lalit: ‘Hvis (vår) handling ikke er opp til målet, s…

Premium

India @100: Et digitalt drevet og bærekraftig innovasjonssenter

Premium

Imagining India at 100: Where Health er anerkjent som kritisk for … Abonner nå for å få 62 % rabatt

Etter nazismens nederlag og slutten av andre verdenskrig ble hakekorset forbudt i Tyskland og senere i andre europeiske land som Frankrike, Østerrike og Litauen. Nynazistiske grupper rundt om i verden fortsatte imidlertid å bruke symbolet og flagget for å samle støtte og identifisere seg.

Hvordan ble hakekorset Hitlers tegn?

Under sin maktovertagelse ønsket nazistpartiet i Tyskland å ta i bruk et nytt flagg, et flagg som ikke bare ville representere deres bevegelse, men som ville være gjenkjennelig som en plakat og være slående nok til å “være den første årsaken til å vekke interesse” for Nazibevegelsen, skrev Hitler i sin selvbiografi, Mein Kampf. Hakekorset eller hakenkreuz (kroket kors på tysk) roterte med klokken i 45 grader, ble sett på som et passende symbol.

I 1920 adopterte Hitler formelt hakekorset som symbolet på sitt nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti (nazipartiet). Hitler skrev at han bestemte seg for den endelige gjentakelsen av Nazipartiets flagg, et svart hakekors omsluttet av en hvit skive, som var plassert på en rød bakgrunn. Disse fargene – rødt, svart og hvitt – ble spesifikt hentet fra flagget til det tyske imperiet, som etter sammenbruddet i 1918 ble etterfulgt av Weimar-republikken. For Hitler trakk symbolet ikke bare tilbake til en idealisert imperialistisk fortid, men la ut ideologien til nasjonalsosialismen og dens håp for fremtiden.

Annonse En jødisk kirkegård vanhelliget med hakekors i Frankrike i desember 2018. (Reuters)

Han skrev: «Det røde uttrykte den sosiale tanken som lå til grunn for bevegelsen. White den nasjonale tanken. Og hakekorset antydet oppdraget som ble tildelt oss – kampen for seier til den ariske menneskeheten…”

I det nazistiske verdensbildet var det tyske folket direkte etterkommere av den ariske «mesterrasen» og tilhørte derfor en rasestamme som var overlegen alle andre folkeslag. For nazistene var det viktig å opprettholde det tyske folks rasemessige renhet, og alle samfunn som var i deres verdensbilde underlegne, skulle elimineres.

Nazistene identifiserte det jødiske folket som den fremste fienden, som de forsøkte å forfølge og til slutt utrydde. Mens antisemittisme selv hadde eksistert i Europa i mange århundrer før nazistenes fremvekst, nådde den en enestående topp under Det tredje riket. Jøder ble systematisk målrettet av staten under nazistisk styre – jødiske virksomheter ble boikottet, synagoger ble angrepet, de ble nektet ansettelse i sivile tjenester og andre yrker, deres politiske rettigheter ble innskrenket, de fikk ikke gifte seg med ikke-jøder, og de ble fratatt statsborgerskap og borgerrettigheter.

Annonse Best of Explained

Klikk her for mer

Under Holocaust (1941-1945) myrdet den tyske nazistaten omtrent 6 millioner europeiske jøder. Ytterligere 5 millioner mennesker som de anså for å være mindreverdige eller en trussel ble også drept – disse inkluderte romanifolket, slaviske folk (polakker og russere), svarte tyskere, homofile, funksjonshemmede tyskere, kommunister, sosialister, krigsfanger og Jehovas Vitner. Alle disse forferdelige forbrytelsene mot menneskeheten ble utført under hakekorsflagget.

Men er ikke hakekorset et hinduistisk religiøst symbol?

Det tidligste kjente hakekorset , på en elfenbens mammutstønn som ligger i dagens Ukraina, er datert til 10 000 f.Kr. Det eldgamle symbolet er funnet i Mesopotamia, Amerika, Algerie og Fjernøsten.

Hakekorset har en sivilisatorisk tilstedeværelse i India. Ordet hakekors har en sanskritrot, som betyr lykke eller velvære, og det har vært et lykkebringende symbol for hinduer i mange årtusener. Den har religiøs-filosofiske konnotasjoner som varierer avhengig av representasjon, basert på retningen (med eller mot klokken) som hakekorset vender.

Hakekorset er ofte sett i India i dag – et allestedsnærværende symbol som pryder templer, hjem, kjøretøy og på vegger over innganger og dører – og det har en rent lovende og innbydende betydning. I motsetning til nazistenes svarte hakenkreuz, er hakekorset som brukes av indianere vanligvis rødt eller gult i fargen, er ikke vippet til høyre og har prikker i hvert hjørne, som antas å representere de fire Vedaene.

Forklart | Hva skjedde i den grunnlovgivende forsamlingen for 75 år siden, da Nasjonalflagget ble vedtatt?

Etter oppdagelsen i Vesten, ble symbolet populært og ble ofte brukt som et designmotiv som betydde lykke og velvære, skrev Steven Heller i sin bok, 'The Swastika: Symbol Beyond Redemption?' På slutten av 19. tidlig på 1900-tallet brukte utallige bedrifter hakekorset på produktene sine, fra Carlsberg på bunnen av ølflaskene, til tobakks- og kjeksmerker.

Annonse

Heller bemerket at under første verdenskrig tok den 45. infanteridivisjon i bruk et oransje hakekors som et skulderplaster. Det finske luftforsvaret begynte å bruke symbolet i 1918, i god tid før Hitlers fremvekst, og det var først i 2020 at medierapporter sa at de “stille hadde droppet” logoen.

Nazistenes tilegnelse av hakekorset spores noen ganger til den tyske arkeologen Heinrich Schliemann, som i 1871 gravde ut mer enn 1800 varianter av hakekorslignende symboler på keramikkfragmenter på stedet for det gamle Troja i Tyrkia. Lignende design hadde blitt funnet på keramikk i Tyskland, noe som førte til at Schliemann konkluderte med at hakekorset var et “betydelig religiøst symbol for våre fjerntliggende forfedre”, skrev kulturhistorikeren Malcolm Quinn i sin bok “The Swastika: Constructing the Symbol” fra 1994.< /p>Annonse

Fra slutten av 1800-tallet, skrev Quinn, begynte forskere i Europa å hevde at hakekorset var et tegn på den ariske rasen, som hadde holdt seg ren og motstått påvirkningen fra andre raser og språkgrupper. Slike ideer ville bli slått opp av nazistene, som ville fortsette å skrive sitt fascistiske og rasistiske preg på det eldgamle symbolet.

Les også |New York by kalt Swastika stemmer for å beholde navnet sitt; her er grunnen

Faktisk husket Quinn at den store tyske orientalisten og filologen Max Müller hadde advart Schliemann i 1880 mot å bruke ordet hakekors for å beskrive symbolene han hadde funnet: «Jeg liker ikke bruken av ordet Svastika utenfor India. Det er et ord av indisk opprinnelse, og har sin historie og bestemte betydning i India… Ulykken som oppstår ved promiskuøs bruk av tekniske termer er veldig stor,” skrev Müller til Schliemann.

Annonse

Hvorfor er bruken av hakekorset av høyreorienterte grupper bekymringsfullt?

Hakekorset fremkaller forestillinger om vold og rasisme i Vesten, og ideologien til Hitler og nazistene fortsetter å inspirere utkantsgrupper i mange land rundt om i verden. Ettersom grusomhetene fra andre verdenskrig har forsvunnet i minnet til mennesker og nasjoner, har den vestlige liberale demokratiske konsensusen etter krigen som den skapte i tiårene av det 20. århundre blitt frynsete. Ettersom mange av løftene om denne politiske konsensus etter krigen ikke bærer frukter, har mange grupper følt seg lurt og desillusjonert.

Høyrepopulistiske partier som lever av denne misnøyen har stadig fått gjennomslag i mainstream-politikken til Europa. Høyreorienterte sterkemannsregimer har kommet til makten i flere land, og partier som propagerer for ultranasjonalistiske, rasistiske, innvandrerfiendtlige synspunkter har økt sin popularitet. I juni vant Marine Le Pen, den franske ytre høyre-lederen kjent for sin anti-islam- og anti-immigrasjonsholdning, historiske 89 seter i det franske parlamentsvalget i 2022. Viktor Orban, Ungarns statsminister siden 2010, og Jair Bolsonaro, Brasils president siden 2019, har blitt anklaget for fascistiske tilbøyeligheter.

I Amerika har hakekors-symbolet dukket opp i hvite overlegenhetssamlinger, og i februar, kanadiske Statsminister Justin Trudeau fordømte bruken av hakekors under trucker-protestene mot landets Covid-19-restriksjoner.