Förbud mot “massomvandling”, 10-års fängelse: inför HP-undersökningar antar BJP-regeringen ett strängare lagförslag

0
43

Chiefminister för Himachal Pradesh Jai Ram Thakur. (Arkiv)

På den sista dagen av den sista sessionen i det nuvarande parlamentet innan statscheferna för omröstningar som planeras till november, antog tHimachal Pradesh-församlingen i lördags ett lagförslag om ändring av den nuvarande antireligiösa konverteringslagen stark >att förbjuda all “masskonvertering” och höja det maximala straffet för tvångskonvertering till maximalt 10 års fängelse från de avslutande sju åren.

Den Jairam Thakur-ledda BJP-regeringen lade fram ändringen av Himachal Pradesh Freedom of Religion Act, 2019,
i den pågående monsunsessionen i församlingen på fredag.

The Himachal Pradesh Freedom of Religion (ändring) Bill, 2022, antogs enhälligt av kammaren, införs i 2019 års lag en hänvisning till “masskonvertering”, som beskrivs som att två eller flera personer konverterar samtidigt.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Regeringen hävdade att den införde den ändrade lagstiftningen för att göra 2019 års lag mot omvandling strängare, som förbjuder  omvandling från en religion till en annan genom tvång, vilseledande eller bedrägliga metoder samtidigt som den fastställer ett maximalt straff på sju års fängelse för brottet.< /p>Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan med MCQsPremium

ExplainSpeaking | Indien på 75: 11 listor för att förstå hur långt Indien har …

Premium

Varför en majoritet av muslimerna motsatte sig Jinnahs idé om partition och stannade kvar på…

Premium

Delhi Confidential: Vem kommer att hissa Tricolor på AICC:s huvudkontor…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

När han deltog i debatten om lagförslaget i kammaren, sa CM Thakur: “Jag respekterar alla religioner. Trots poängen att religion bör vara en fråga om tro och tillit, utsätts en del av vårt folk för falska löften och tvång. Vi har sett en period av religiösa omvändelser. Om någon vill konvertera på egen vilja finns det frihet.”

Med hänvisning till 2019 års lag som antogs för att ändra en liknande lag från 2006 för att göra straffet mot konvertering strängare, sa Thakur att hans regering har nu ändrat den för att ge den fler tänder vars “resultat kommer att synas i kommande tider”.
Han sa att bestämmelserna i den ändrade lagen var “unika för Himachal Pradesh eftersom ingen annan stat har en sådan lag om våldsamma och massomvandlingar”.

Oppositionspartierna hävdade att den ändrade lagen kommer att strida mot de konstitutionella bestämmelserna för personer som tillhör Scheduled Castes (SCs) och Scheduled Tribes (STs). Den ensamma CPI(M) MLA Rakesh Singha sa till parlamentet att dessa utsatta samhällen kommer att drabbas av den nya lagen.

Annons

Thakur sa dock, “Vi har yttersta respekt för de schemalagda kasterna. Vi har hänvisat till bestämmelserna i grundlagen. I hela bestämmelserna finns det ingen specifik inriktning på någon gemenskap. Den fokuserar bara på det faktum att om en person frivilligt konverterar till en annan religion måste de deklarera det i förväg.”

Avsnitt 3 i Freedom Act säger, “Ingen får konvertera eller försöka konvertera, vare sig direkt eller på annat sätt, någon annan person från en religion till en annan genom att använda vilseledande, våld, otillbörlig påverkan, tvång, uppmuntran eller genom någon bedrägliga medel eller genom äktenskap.” Den ändrade lagstiftningen anger att “Förutsatt vidare att den som bryter mot bestämmelserna i 3 § i fråga om massomvandling ska dömas till fängelse på lägst fem år, men som kan sträcka sig till tio år' 8221;.

Den som anklagas för att ha utfört massomvandlingar kommer också att dömas till böter på upp till 1,5 lakh. Om en person befinns vara anklagad för ett andra brott av samma karaktär, kan fängelsestraffet sträcka sig till minst sju år och högst tio år.

Annons

I ändringspropositionen föreskrivs vidare att om en person döljer sin religion samtidigt som han gifter sig med någon från en annan religion ska det dömas till fängelse på en tid som inte ska vara kortare än tre år, men som kan sträcka sig till tio år. Personen kommer också att bli dömd till böter som inte ska vara mindre än 50 000 Rs och även kan sträcka sig till Rs 1 lakh.

Lagen från 2019 föreskriver att en person som konverterar till en annan religion av egen vilja ska meddela distriktsdomaren en månad i förväg. Varje överträdelse av detsamma skulle anses vara straffbart. Prästen som utför den religiösa omvändelsen måste också deklarera sin religion i förväg, enligt lagen. Ett tillägg till klausulen har lagts till i den nya lagstiftningen, som säger att den som avger falsk förklaring eller fortsätter att dra nytta av sin förälderreligion eller kast även efter konvertering ska straffas till minst två år eller förlängas till fem års fängelse.
Tidigare skulle DM godkänna en utredning av anklagelser om konverteringar. Enligt det ändrade lagförslaget kommer en tjänsteman på underinspektörsnivå att vara behörig att genomföra en utredning i omvandlingsärendet. Brottet enligt denna lag är icke-borgerligt och den anklagade kommer att ställas inför rätta av Court of Session. ”. “Kongressen var partiet som lade fram ett lagförslag mot omvandling i Himachal Pradesh 2006 (under Virbhadra Singh-regeringen), som trädde i kraft 2007. BJP utnyttjar bara det före valet,” sa partiledaren RS Bali.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu