FBI beslagtog topphemliga dokument i Trumps hem; Spionagelagen citerad

0
87

En flygbild av USA:s förre president Donald Trumps egendom Mar-a-Lago ses den 10 augusti 2022 i Palm Beach, Florida. (AP)

FBI-agenter i veckans sökning av USA:s förre president Donald Trumps hem i Floridatog bort 11 uppsättningar hemligstämplade dokument, inklusive några markerade som topphemliga, sade justitiedepartementet på fredagen, samtidigt som de avslöjade att det hade sannolika skäl att genomföra sökningen baserat på möjliga brott mot spionagelagen. i en husrannsakningsorder som godkänts av en amerikansk domare och tillhörande dokument som släpptes fyra dagar efter att agenter genomsökte Trumps Mar-a-Lago-bostad i Palm Beach. Spionagelagen, en av tre lagar som hänvisas till i stämningsansökan, dateras till 1917 och gör det till ett brott att lämna ut information som kan skada den nationella säkerheten.

Trump, i ett uttalande på sin sociala medieplattform, sa att dokumenten var “alla avklassificerade” och placeras i “säker lagring.”

“De behövde inte ‘beslagta’ något. De kunde ha haft det när de ville utan att spela politik och bryta sig in i Mar-a-Lago,” sa den republikanske affärsmannen som blev politiker.

Sökandet genomfördes som en del av en federal utredning om huruvida Trump olagligt tog bort dokument när han lämnade kontoret i januari 2021 efter att ha förlorat presidentvalet två månader tidigare mot demokraten Joe Biden.

Även om FBI på måndagen transporterade bort material märkt som sekretessbelagt, gör de tre lagarna som citeras som grund för beslutet att det är ett brott att missköta myndighetsregister, oavsett om de är sekretessbelagda. Som sådan skulle Trumps påståenden att han hävde sekretessen för dokumenten inte ha någon betydelse för de potentiella juridiska kränkningarna i fråga.

FBI-agenter tog mer än 30 föremål inklusive mer än 20 kartonger, pärmar med foton, en handskriven lapp och det verkställande beviljandet av nåd för Trumps allierade och mångårige rådgivare Roger Stone, visade en lista över föremål som tagits bort. På listan fanns också information om “presidenten av Frankrike.”

Beslutet visade att FBI-agenter ombads att genomsöka ett rum som heter “the 45 Office&#8221 ; — Trump var USA:s 45:e president — liksom alla andra rum och strukturer eller byggnader på gården som användes av Trump eller hans personal där lådor eller dokument kunde förvaras.

Annons

Justitiedepartementet sa i den stämningsansökan som godkändes av den amerikanske domaren Bruce Reinhart att det hade sannolika skäl att tro att brott mot spionagelagen hade ägt rum i Trumps hem.

Ett specificerat kvitto för egendom som beslagtagits i samband med verkställandet av en husrannsakan av FBI på tidigare president Donald Trumps Mar-a-Lago-gods inkluderar “Diverse hemliga dokument” efter att ha släppts av US District Court för Southern District of Florida i West Palm Beach, Florida, USA den 12 augusti 2022. (Reuters)

Den lagen antogs ursprungligen för att bekämpa spionage. Åtal under det var relativt ovanligt tills justitiedepartementet ökade användningen under både Trump och hans föregångare Barack Obama för att gå efter läckare av nationell säkerhetsinformation, inklusive läckor till nyhetsmedia.

Lagens avsnitt som citeras som grund för beslutet förbjuder obehörigt innehav av nationell försvarsinformation. Den preciserade inte detaljerna om varför utredarna har anledning att tro att en sådan överträdelse inträffade.

Annons

Justitiedepartementet har använt spionagelagen i högprofilerade fall under de senaste åren, inklusive den tidigare entreprenören för National Security Agency, Edward Snowden, tidigare militärunderrättelseanalytiker Chelsea Manning och WikiLeaks grundare Julian Assange.

Ansökan citerade också en trolig orsak till möjliga brott mot två andra lagar som gör det olagligt att dölja eller förstöra officiella amerikanska dokument.

Klassificeringsnivåer

Det finns är tre primära klassificeringsnivåer för känsligt myndighetsmaterial: Topphemligt, hemligt och konfidentiellt.

“Topphemligt” är den högsta nivån, reserverad för den mest nära bevarade amerikanska nationella säkerhetsinformationen. Sådana dokument förvaras vanligtvis i särskilda statliga anläggningar eftersom avslöjande kan allvarligt skada den nationella säkerheten.

Läs också | FBI genomsöker en före detta presidents hem

FBI-agenter samlade på måndagen in fyra uppsättningar topphemliga dokument, tre uppsättningar hemliga dokument och tre uppsättningar konfidentiella dokument, avslöjades det i fredags. Agenter avslöjades för att ha samlat in en uppsättning dokument märkta “klassificerade/TS/SCI-dokument,” en referens till topphemligt och känsligt fackmaterial.

Annons

Trump har inte åtalats för något brott. Det förblev oklart om några åtal skulle väckas.

En eskalering

Måndagens sökning markerade en betydande upptrappning i en av de många federala och statliga utredningar som han står inför från sin tid i ämbetet och i privat verksamhet, inklusive en separat av justitiedepartementet om ett misslyckat försök från Trumps allierade att störta presidentvalet 2020 genom att skicka in falska vallistor.

Annons

Trump avböjde på onsdagen att svara på frågor under ett framträdande inför New Yorks statsåklagare i en civil utredning av hans familjs affärspraxis, med hänvisning till hans konstitutionella rättighet mot självinkriminering.

Justitieminister Merrick Garland meddelade på torsdagen att avdelningen bad Reinhart att häva förseglingen. Detta följde på Trumps påstående att sökningen var politiskt vedergällning och ett förslag från honom, utan bevis, att FBI kan ha planterat bevis mot honom.

Annons

Juridiska experter sa att Trumps påstående att han hade hävt materialet inte skulle vara ett användbart försvar om han någonsin skulle åtalas.

“Stagan kräver inte ens strikt att informationen ska vara sekretessbelagd så länge som det avser det nationella försvaret,” Lawprofessor Heidi Kitrosser vid Northwestern University sa med hänvisning till spionagelagen.

Utredningen av Trumps borttagning av dokument startade i år efter att National Archives and Records Administration, en myndighet som har till uppgift att skydda presidentposter som tillhör allmänheten, skickade en remiss till justitiedepartementet.

Det republikanska representanthusets underrättelsekommittémedlemmar uppmanade på fredagen Garland och FBI-chefen Chris Wray att släppa intyget som ligger till grund för beslutet och sa att allmänheten behöver veta.

“Eftersom många andra alternativ var tillgängliga för dem är vi mycket oroade över metoden som användes för att plundra Mar-a-Lago,” Representanten Michael Turner, kommitténs högsta republikan, sa till reportrar.

Om intyget förblir förseglat, “kommer det fortfarande att lämna många obesvarade frågor,” Turner tillade.

Justitiedepartementets begäran om att upphäva beslutet innehöll inte en begäran om att återkalla den medföljande försäkran, och inte heller har Trumps juridiska team offentligt gjort en sådan motion.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

Förklarat: Varför Sydkorea fasar ut halvkällare i “Parasite”-stil …

Premium

Eftersom USA väger Guantánamo-alternativ, kan Saudi-centret erbjuda lösningPremium

Deras egen värsta fiende; hur Storbritanniens utbildningspolitik kostade det imperiet'…

Premium

UPSC Essentials: Nyhetsexpress varje vecka med MCQs— RBI’s undersökningar att fo…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Sedan måndagens sökning har avdelningen mött hård kritik och onlinehot, som Garland har fördömt. Trump-anhängare och några republikaner i Washington har anklagat demokraterna för att ha beväpnat den federala byråkratin för att rikta in sig på honom även när han funderar på en ny kandidatur till presidentposten 2024.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu