Bhagat Singh-leseren får tre nye brev når gratis India fyller 75 år

0
104

En kunstners inntrykk av Bhagat Singh. (Illustrasjon: Suvajit Dey)

Fullføringen av 75 år med uavhengighet er et godt tidspunkt å minne om Bhagat Singh, den ikoniske helten i Indias frihetskamp som ofte har blitt påberopt av politiske partier i det siste, men ofte uten tilstrekkelig kunnskap om – og respekt for – hans sanne revolusjonære idealer.

Sist gang de store personlighetene til uavhengighetsbevegelsen ble feiret i en skala som tilnærmet den nåværende var i 2007, året da fem nasjonale jubileer ble observert – 150 år hver av den første uavhengighetskrigen og fødselen til Lokmanya Tilak; 60 år med uavhengighet; og 75 år etter døden og 100 år etter fødselen til Bhagat Singh.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

Manmohan Singh-regjeringen dannet nasjonale komiteer med ledere av alle opposisjonspartier inkludert BJP, et stort antall programmer ble holdt på nasjonalt og statlig nivå og en rekke publikasjoner dukket opp mellom 2006 og 2008.

Subscriber Only StoriesSe alle< figur>Premium

Deres egen verste fiende; hvordan Storbritannias utdanningspolitikk kostet det imperiet’…

Premium

UPSC Essentials: Ukentlig nyhetsekspress med MCQer— RBI&#8217 ;s undersøkelser for å fo…

Premium

Bihar-håndtrykket: Nitish, Tejashwi og et felles formål — å ta fatt på BJ…Abonner nå for å få 62 % rabatt

Tidligere, i 1997, da IK Gujral var statsminister, ble det gylne jubileet for uavhengighet feiret med stor høytidelighet, men begrenset støy. Fokuset i 1997 var på Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru og Subhas Chandra Bose, mens det i 2007 ble større oppmerksomhet til Tilak og Bhagat Singh. I 2022 forblir søkelyset på Bhagat Singh, og han deler det med Sardar Patel, Birsa Munda og Dr. BR Ambedkar.

I 2007 ga regjeringens publikasjonsavdeling meg i oppdrag å utarbeide et bind av skriftene til Bhagat Singh, som ble utgitt på hindi med en oversettelse på urdu. Hindi-originalen ble oppdatert i 2020 og utgitt i fire bind.

Les også |Når India fyller 75, et tilbakeblikk på de avgjørende kulturelle øyeblikkene som formet det

I 2019 redigerte jeg The Bhagat Singh Reader, en samling av alle hans skrifter som kunne finnes frem til 2018. Singh skrev på engelsk, hindi, urdu og punjabi, selv om han også var godt bevandret i sanskrit og bengali, og lærte persisk på fengsel. Av de 133 skriftene i The Reader er 58 på engelsk og 46 på hindi. Siden den gang har jeg kommet over ytterligere tre viktige dokumenter – et brev fra Singh til Special Magistrate, Lahore Conspiracy-saken, publisert i The Hindustan Times 13. februar 1930, der han begrunnet årsakene til at han nektet å komme til retten. , og to hittil usynlige brev i hans egen hånd, en del av Lahore Conspiracy-saksmappene. Begge begjæringene protesterer mot det faktum at han ble nektet juridisk bistand, og at det var satt hindringer for hans forsøk på å kommunisere med retten. Disse nye skriftene vil være en del av den kommende oppdaterte utgaven av The Bhagat Singh Reader som sannsynligvis kommer senere i år.

Annonse Sulter i hjel for landets ære. (Kreditt: Fotografi av Ramnath/Courtesy Chaman Lal, Bhagat Singh Archives and Resource Centre, New Delhi)

En oppsummering av det korte, bemerkelsesverdige livet til Bhagat Singh, og konteksten disse tre brevene ble skrevet i, ville være på sin plass. Singh ble arrestert to ganger og møtte to rettssaker i sitt 23 år lange liv. Han ble først arrestert 29. mai 1927, og holdt i politiets varetekt til 4. juli 1927, hvor han ble brutalt torturert for å utvinne en tilståelse. Han ble gitt kausjon mot Rs 60 000, en svært stor sum på den tiden, og saken ble trukket tilbake etter at den ble heftig diskutert i Punjab-forsamlingen.

Les også |India svikter fortsatt sine kvinner, 75 år etter uavhengighet

Han ble arrestert for andre gang den 8. april 1929 på sentralforsamlingen i Delhi, det nåværende parlamentshuset, som var blitt innviet to år tidligere. Singh og Batukeshwar Dutt tilbød seg arrestasjon etter å ha kastet bomber mot forsamlingen. Begge ble dømt 12. juni og ble overført til henholdsvis Mianwali- og Lahore-fengslene 14. juni. Under reisen gikk de til en sultestreik som ble avsluttet etter 110 dager 4. oktober. Deres kamerat Jatin Das, som også var på en sultestreik, døde 13. september 1929.

Saken i Lahore Conspiracy-saken, den andre saken Singh sto overfor, begynte 10. juli 1929. På den tiden ble Singh ført til retten i Lahore fra Mianwali-fengselet på en båre under en sultestreik. Singh, Dutt og noen andre revolusjonære sultestreik igjen 4. februar 1930, da koloniadministrasjonen nektet å overholde sine forpliktelser.

Annonse Les også |Syv tiår siden uavhengigheten er det på høy tid at filmene våre gjenspeiler likestilling mellom kjønnene. , en avgjørende hjørnestein i et rettferdig samfunn

Brevet publisert i The Hindustan Times ble ledsaget av nyhetene om de revolusjonæres sultestreik. De to håndskrevne brevene er fra de siste dagene av rettssaken ved Spesialdomstolen, bestående av tre høyesterettsdommere. Saksbehandlingen begynte 5. mai 1930, og dommen ble forkynt 7. oktober. Datoen for henrettelsen ble fastsatt til 27. oktober 1930, noen dager før domstolens periode skulle avsluttes. Etter en anke og dens avvisning ble Bhagat Singh hengt 23. mars 1931 sammen med kameratene Rajguru og Sukhdev.

Chaman Lal er æresrådgiver, Bhagat Singh Archives and Resource Centre, Delhi Archives, New Delhi, og Indias fremste forsker på Bhagat Singh.

Brev 1

Bhagat Singh og BK Dutts brev til spesialdommeren i Lahore Conspiracy-saken, som ble publisert i The Hindustan Times, datert 13. februar 1930, og ga grunner for deres avslag på å gå til retten — ble «ustanselig trakassert», «oppfordring til intervju» med dem ble avvist, «forsvareren fikk ikke møte i retten», «manglende tilgang på aviser til litterære rettssaker» som dem selv. (KREDITT: Courtesy Chaman Lal, Bhagat Singh Archives and Resource Centre, New Delhi)

Grunner for å nekte å komme til retten: “Trakassert ustanselig”

Lahore siktedes brev til spesialdommer

Lahore, 10. februar

Bhagat Singh og BK Dutt har sendt følgende [brev] til Special Magistrate, Lahore Conspiracy-saken, Lahore gjennom Superintendent, Central Jail, Lahore:

I lys av din uttalelse og ordre datert 4. februar 1930 , publisert i Civil and Military Gazette med dato 6. februar, føler vi at det er nødvendig å avgi en uttalelse som klarerer siktedes posisjon angående deres nektelse av å komme til din domstol, slik at enhver form for misforståelse og uriktig fremstilling ikke er mulig. .

Trakasseres ustanselig

Annonse

For det første bør vi påpeke at vi ikke så langt har boikottet alle de britiske domstolene. Vi deltar i retten til Mr. Lewis som prøver oss i henhold til § 52 i Prisons Act for forekomsten av 29. januar i domstolen din. Men det er spesielle omstendigheter som tvinger oss til å ta dette skrittet i forbindelse med Lahore-konspirasjonssaken. Vi har følt helt fra starten av at rettens ikke-fessant holdning, og mishandling og mishandling fra fengselet eller andre myndigheter, vi blir trakassert ustanselig, men bevisst med sikte på å hemme vårt forsvar. Mange av klagene våre hadde blitt forelagt deg i en kausjonssøknad for noen dager siden, men selv om du avviste begjæringen på et juridisk grunnlag, følte du ikke nødvendigheten av å nevne klagene til den siktede på stedet. hvorav det ble bedt om kausjon.

Magistratens fremste plikt

Vi føler at den første og fremste plikten til sorenskriveren er å holde sin holdning ganske upartisk opp og over både påtalemyndigheten og forsvarspartiene. Til og med den ærede dommeren Ford avsa kjennelsen den dagen, og sa til sorenskriveren 1o å være på en armlengdes avstand fra påtalemyndigheten. Det nest viktigste som en sorenskriver bør ha for seg, er å se om tiltalte har reelle problemer i forbindelse med forsvaret og fjerne eventuelle. Ellers er hele rettssaken redusert til en farse. Men det motsatte har vært oppførselen til sorenskriveren i en så viktig sak der 18 unge menn blir stilt for retten for alvorlige lovbrudd som drap, dacoity og konspirasjon som de med stor sannsynlighet vil bli dømt til døden for.

Annonse

Hovedgrunnen for at vi ble tvunget til å møte i retten var følgende:

Flertallet av de siktede tilhører fjerne provinser og alle er middelklassemennesker. Under disse omstendighetene er det svært vanskelig, ja nesten umulig for deres slektninger å komme hit nå og da for å hjelpe dem i deres forsvar. De ønsket å holde intervjuer med noen av vennene deres som de kunne betro med rimeligheten av deres forsvar. Selv sunn fornuft sier at de har krav på disse intervjuene. I denne retten ble det fremsatt gjentatte forespørsler om dette, men én og alle forespørsler ble uhørt.

Ingen intervjuer tillatt

Annonse

Mr. BK Dutt tilhører Bengal og Mr. Kanwal Nath Tiwari til Behar. Begge ønsket å intervjue vennene deres – henholdsvis Shrimati Kumari Lajjawati og Shrimati Parvati Devi (datter av Lala Lajpat Rai-redaktøren). Men retten videresendte alle søknadene deres til fengselsmyndighetene, som igjen avviste dem på grunn av påstanden om at intervjuer kun kunne tillates til pårørende og advokater. Igjen, og igjen, ble saken brakt til Dere, men det ble ikke tatt noen skritt for å sette tiltalte i stand til å gjøre de nødvendige ordningene for sitt forsvar. Selv etter at de hadde oppnevnt vennene sine som sine advokater og fullmakten var bekreftet av denne retten, ble det ikke tillatt å intervjue dem. Og sorenskriveren nektet til og med å skrive til fengselsmyndighetene at tiltalte krevde intervjuene i forsvarsformål i forbindelse med saken han selv prøvde. Og tiltalte, dermed funksjonshemmet, kunne ikke en gang flytte høyere rett. Men rettssaken ble videreført. Under disse omstendighetene følte den tiltalte seg ganske hjelpeløs, og for dem hadde rettssaken ingen annen verdi enn en ren farse. Det er bemerkelsesverdig at disse, og et flertall av de siktede, ikke var representert.

Siktedes klager

Jeg er en ikke-representert anklaget og hadde ikke råd til å engasjere en fulltidsadvokat for å representere meg gjennom den lange rettssaken. Jeg ville ha hans juridiske råd på visse punkter. Og på et visst tidspunkt ønsket jeg at han skulle se saken personlig for å være i en bedre posisjon til å danne seg sin mening. Men han ble nektet til og med en plass i retten. Var ikke dette et bevisst grep fra de berørte myndighetenes side for å trakassere oss for å hindre vår forsvarer fra å møte i domstolene for å ivareta interessene til deres klienter, som ikke er tilstede og heller ikke representert av dem. Hva er de “spesielle omstendighetene i denne saken”, som tvang sorenskriveren til å innta en så frekk holdning til en advokat…, og dermed fraråde enhver advokat som kan bli invitert til å komme for å hjelpe den siktede? Hva var begrunnelsen for å tillate herr Amar Das å innta forsvarslederen når han ikke lenger representerer noen part og ikke engang gir noen juridiske råd til noen person? Jeg skulle diskutere spørsmålet om intervjuer med advokater med min juridiske rådgiver og instruere ham om å flytte Høyesterett på dette punktet. Men jeg kunne ikke få muligheten til å diskutere det med ham i det hele tatt, og ingenting kunne gjøres. Hva utgjør alt dette? Er det ikke å kaste støv i øynene til offentligheten ved å vise at rettssaken holdes ganske rettslig? Siktede fikk absolutt ingen mulighet til å legge til rette for sitt forsvar. Det er dette vi protesterer mot. Hvis det ikke skal være fair play, trenger det ikke være et show. Vi kan ikke se urettferdighet gjøres i rettferdighetens navn. Under disse omstendighetene syntes vi alle det passet at vi enten skulle ha en rimelig sjanse til å forsvare oss selv eller være forberedt på å bære dommen som ble avsagt mot oss i en rettssak holdt i vårt fravær.

Det tredje hovedankepunktet handler om tilbudet av aviser. Undersøkelsene som sådan bør ikke behandles som domfelte, og bare slike begrensninger kan med rette pålegges dem som kan være ekstremt nødvendige for deres trygge varetekt. Ingenting utover det kan rettferdiggjøres. Den siktede som ikke kan løslates mot kausjon, skal aldri utsettes for slike vanskeligheter som kan utgjøre straff. Derfor har alle litterære prøvelser rett til å få minst én standard dagsavis. “Executive” ble enige om visse prinsipper for å gi oss én daglig engelsk avis i retten. Men ting gjort halvparten verre enn ikke gjort i det hele tatt: Våre gjentatte forespørsler om å be om et folkespråk for den ikke-engelsklesende tiltalte viste seg å være fåfengt. Vi hadde returnert The Tribune daglig i protest mot ordren om å nekte et folkespråk.

Hvor som helst var disse de tre hovedgrunnene, og som vi kunngjorde 29. januar om at vi nektet å komme til retten.< /p>

Så snart disse klagene vil bli fjernet, vil vi selv ganske villig komme for å møte i retten — Free Press (Nyhetsbyrå).

Inne i nyhetene med tre spalter, nevner en spesiell boks med tittelen «Lahore Hunger Strike: Prisoners Look Pulled Down», datert 10. februar: Effektene av sultestreiken blir tydelig markert i saken til den siktede i Lahore Conspiracy Case. Da de ble fremstilt for den ekstra distriktsdommeren, som prøver dem i henhold til § 52 i fengselsloven, for ulydighet, så de sterkt nedslått. Fire av dem klarte ikke å sitte i stoler og måtte strekkes på madrasser i rettssalen. API-nyhetsbyrå

(The Hindustan Times, 13. februar 1930; redigerte utdrag)

Brev 2

Bhagat Singhs begjæring datert 6. mai 1930, der han ber om at “han ikke er i en posisjon til å engasjere hele tiden advokat”, “at han ikke ønsker å akseptere noen hjelp fra regjeringen”, og at “en ordre gis for å imøtekomme hans juridiske rådgiver i en rettsinstans.” (KREDITT: Courtesy Chaman Lal, Bhagat Singh Archives and Resource Centre, New Delhi)

Bhagat Singh begjæring om juridisk rådgiver, 6. mai 1930

I retten til spesialdomstol,

Lahore Conspiracy Case

Lahore

Hærligst Shweth,

1. At klageren er en ikke-representert siktet i denne saken

2. At han ikke er i en posisjon til å engasjere hele tiden råd i denne langvarige rettssaken

3. At han ikke ønsker å ta imot hjelp fra regjeringen

4. At han ønsker å kjempe sin egen sak med slik rettshjelp han har råd til

5. At det blir bedt om at det skal gis en ordre om å innkvartere hans juridiske rådgiver i en rettsinstans, slik at han kan være i stand til å gi nødvendig hjelp når det er ønskelig

Bhagat Singh

Anklager

6. mai 1930

Brev 3

Bhagat Singhs begjæring datert 27. august 1930, som protesterte mot at rettsregistratoren nektet å godta en søknad til retten fra ham; mangelen på informasjon om hvorvidt hans to tidligere søknader hadde blitt levert til retten; og at selv om han er blitt bedt om å fremlegge sitt forsvar, har han ikke blitt tillatt avhør av medtiltalte og pårørende, noe som er svært essensielt for formålet med hans forsvar. (KREDITT: Courtesy Chaman Lal, Bhagat Singh Archives and Resource Centre, New Delhi)

Bhagat Singh-begjæring av 27. august 1930

I retten til spesialdomstolen< /p>

Lahore Conspiracy Case, Lahore

Crown vs. Sukhdev

Belastet under seksjonene 120, 121-A, 120-B osv., IPC

Med mest respekt Shweth,

1. At rekvirenten nettopp har blitt innlevert i kopi av de lærde rettsoverenskomster, med dato 22. august 1930, av grevens registrator

2. At rekvirenten ønsket å skrive en søknad til retten og overlevere den til sorenskriveren personlig

3. At justissekretæren nektet å håndtere det og sa at han ble spesielt beordret av retten til ikke å godta noen skriftlig søknad fra saksøkeren til domstolen

4. At klageren uten fantasi forstår logikken i denne ordren

5. At rekvirenten hadde lagt inn to søknader til sorenskriveren den 22. og 26. august som han ikke har kjennskap til om de ble riktig levert til retten eller ikke

6. At han heller ikke har blitt forsynt med kopi av de pålegg som retten var fornøyd med å gi i den forannevnte søknaden

7. At han i dag er blitt bedt om å produsere det forsvaret han må

8. At til tross for mange begjæringer sendt av anklageren til den lærde domstolen, har det ikke blitt gitt noen pålegg fra retten til fengselsmyndighetene om å tillate avhørene til medsiktede og pårørende, noe som er svært viktig for forsvarsformålet

9. At det bes om at retten med glede informerer saksøkeren om hvilken rekkefølge retten har kunnet gi videre hans søknader nevnt i siste ledd. vennligst gi ordre som anmoder klageren om å holde avhør med sine slektninger, og dermed gjøre det mulig å forberede og fremlegge sitt forsvar, noe han ellers ikke kan, og for det tredje å utsette den videre behandlingen av retten til de nevnte intervjuene er holdt og forsvarlig forsvar er gitt ham , og informer til slutt begjæreren, så uansett hvilken ordre retten måtte gi videre denne begjæringen

Bhagat Singh

27. august 1930

Kandidaten

< p>Central Jail, Lahore

📣 For flere livsstilsnyheter, følg oss på Instagram | Twitter | Facebook og ikke gå glipp av de siste oppdateringene!