BCI rappar Prashant Bhushan, säger att ingen har befogenhet att förlöjliga SC, dess domare och rättsväsende

0
96

Prashant Bhushan. (Arkiv)

Advokatrådet i Indien (BCI) har kritiserat aktivist-advokaten Prashant Bhushan för hans nyligen rapporterade uttalanden mot rättsväsendet i ett webbseminarium, och sagt att ingen har befogenhet att “förlöjliga” Högsta domstolen och dess domare och den 'Lakshman Rekha’ bör inte korsas av advokater.

I ett pressmeddelande påstod BCI:s ordförande Manan Kumar Mishra att människor som Bhushan “missbrukar de grundläggande rättigheterna till yttrande- och yttrandefrihet” och hänge sig åt anti-Indien tirad.

Bhushan, medan han talade på webbseminariet som anordnades av Indian American Muslim Council (IAMC) den 10 augusti, var kritisk till de senaste besluten i högsta domstol i fall som Zakia Jafri och lagen om förebyggande av penningtvätt (PMLA).

“Förespråkaren när han talade i ett webbseminarium anordnat av Indian American Muslim Council har överskridit alla gränser.”

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Delhi Confidential: Vem kommer att hissa Tricolor vid AICC:s högkvarter …

Premium

Justice Uday Umesh Lalit: ‘Om (vår) handling inte är upp till målet, s. ..Premium

India@100: En digitalt driven och hållbar innovationshubb

Premium< /figure>Imagining India at 100: Where Health är erkänt som avgörande för … Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

“Han kritiserade och använde inte bara smutsiga, förnedrande ord för våra domare i högsta domstolen utan avslöjade sig själv genom att uttala det, och genom att göra det tänkte han avskräcka några av domarna i högsta domstolen, säger Mishra, som är en senior advokat, sade i pressmeddelandet.

Chefen för apex advokater’ organet sa att ingen har befogenhet att förlöjliga Indiens högsta domstol, dess domare eller rättsväsendet.

“Du kan inte håna systemet, som medborgare i Indien mer, så länge du är en advokat, eller annars vara redo att ta konsekvenserna. Du kan kritisera vem som helst, men du kan inte korsa Lakshman Rekha, tänk alltid på ditt språk. Licensen att utöva ger dig inte befogenhet att missbruka din position som advokat”, står det i uttalandet.

Annons

BCI kallade Bhushans uttalande “löjligt”, “förkastligt” och en tirad mot nation.

“Personer som Mr. Bhushan har aldrig varit förkämpar för medborgerliga friheter, snarare, genom att göra sådana nonsenshandlingar, lyckas de ge ett budskap till världen att de är antiindianer. I själva verket missbrukar sådana människor de grundläggande rättigheterna till yttrande- och yttrandefrihet. Vi kan inte föreställa oss förekomsten av sådana människor som Prashant i länder som Kina och Ryssland,” stod det.

BCI var kritiskt till Bhushans uttalande angående frågan om jobb efter pensionering för domarna och sa enligt olika stadgar att det finns vissa tjänster som endast kan tilldelas pensionerade domare.

Annons

“Därför, sådana utnämningar kan inte kritiseras på ett så oanständigt sätt. Advokatnämnder har också tagit upp dessa frågor men på ett respektfullt sätt inför lämpliga forum. Att smutskasta bilden av våra domare eller institutionen för dessa frågor är helt olämpligt och orättfärdigt”, stod det.

Den sade att Högsta domstolen kan tveka att inleda föraktsförfarandet “på grund av en eller annan anledning, men Advokatrådet kommer inte att tolerera en sådan olägenhet.”

Med hänvisning till räckvidden och hastigheten för sociala och digitala medier sa BCI:s ordförande att man bör vara mycket försiktig med att göra ett uttalande när sådana meddelanden går snabbt till hela världen.

“För advokaternas uppförande och etiketter har BCI och statliga råd fastställt normer och riktlinjer”, stod det.

&nbsp ;

Förklarat av Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu