Även i Baburs trädgård drar talibanerna en gräns – män och kvinnor, även om familjen, kan inte blandas

0
45

Den (vänster) dam- och herravdelningen i parken

På 500-åriga Bagh-e-Babur, den storslagna trädgården designad av grundaren av parken Mughaldynastin och även platsen för hans sista viloplats, det fladdrar vid biljettdisken. En man som köper en biljett har precis lärt sig att män och kvinnor måste gå in i trädgården genom separata portar.

Efter några frågor och sagt till biljettförsäljaren att det är en ”skräpregel” skiljer sig familjen åt – kvinnor till höger, män till vänster. De kan inte återförenas inne i trädgården heller. Den 11 hektar stora trädgården har delats av med grönt baise och rep i separata sektioner för män och kvinnor efter ett talibandekret från ministeriet för vice och dygd.

Regeln trädde i kraft inom tre månader efter talibanernas maktövertagande i augusti förra året, sa en tjänsteman vid trädgården, en UNESCO-skyddad världsarvslista. Sedan parken restaurerades under det första decenniet av detta århundrade har hundratusentals människor varje år besökt 1500-talsträdgården där Babur ligger begravd.

Måste läsa |På flyg till Kabul, hemkomsthistorier ett år efter övertagandet

För Kabulbor är trädgården, med sina kinar- och valnötsträd och blomsterrabatter, en av de få öppna platserna i staden, en grön oas som har gett en känsla av frid och tröst genom våldet, kaoset och osäkerheten som ständigt har drabbat deras land.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

The Bihar Handshake: Nitish, Tejashwi och ett gemensamt syfte – att ta sig an BJ. ..

Premium

Inside Track: Outfoxing BJP

Premium

Tavleen Singh skriver: Har Indien ändrats tillräckligt?

Premium

Förklarat: Ett kinesiskt spionfartyg ska lägga till i Sri Lankas hamn den 16 augusti … Prenumerera Nu för att få 62 % RABATT

Men även månader efter att regeln implementerades verkar många medlemmar av allmänheten fortfarande omedvetna om begränsningen och blir förvånade när de får veta om det när de anländer.

Explained |Engagerar sig med talibanerna

Också denna fredag När familjer anlände med picknickkorgar strömmade grupper av kvinnor med små barn i släpt in till damavdelningen.

Den plötsliga åsynen av så många kvinnor tillsammans kommer som en skarp insikt om deras nästan totala frånvaro från Kabuls gator, med restriktioner som dekreterats och upprätthålls av ministeriet för vice och dygd som nu hindrar dem från att arbeta, studera eller delta i det nationella livet på något meningsfullt sätt. på annat sätt än som hemmafruar.

Annons

Här i parken breder kvinnorna ut lakan för att sitta på gräsmattan. Utan att vara rädd för att talibanerna skulle polisa dem i detta utrymme, hade vissa till och med låtit sin hijab glida. De tog selfies, småätade ur små picknicktallrikar och småpratade medan barn lekte runt dem.

Best of Explained

Klicka här för mer

Baburs grav och den Shahjahan-byggda moskén bredvid den är på herrsidan. Makar och fäder separerade från sina familjer slappade på gräsmattorna eller under kinarträden. Små barn transporterade brickor med mat till dem från damsidan.

Dussintals talibaner strövade också omkring på manssidan av trädgården på helgdagen före första årsdagen av deras seger och njöt av utsikten över Kabul från trädgårdens översta terrasser, med de äldre som satt runt och uppslukade av diskussioner. terrasser, men inte innan de deponerar sina vapen vid porten.

Annons Läs också |Vivek Katju skriver: Varför Indien måste engagera talibanerna

Parktjänstemän sa att antalet besökare till parken hade minskat dramatiskt under det senaste året. Fredagsruschen, sa han, var inte lika mycket som den brukade vara innan regimbytet, sa han.

”Vissa människor blir arga, och de går till och med bort när de får veta om de separata ingångarna. De kommer för att tillbringa tid tillsammans, inte var för sig”, sa en tjänsteman och tillade att det hade drabbat intäkterna och ledde till en rad kostnadsbesparingsåtgärder inklusive att minska personalstyrkan. Allt påverkade underhållet av trädgården, anförtrodde en tjänsteman.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Talibanernas höga synlighet i parken, särskilt på fredagar, påverkade också fotfallet, sa tjänstemannen. De får dock inte bära sina vapen inne i parken. Tjänstemannen sa att varje taliban som går in i parken måste sätta sina armar vid porten.

Bagh-e-Babur förstördes nästan i inbördeskriget som bröt ut mellan olika grupper av mujahideen på 1990-talet.< /p>Annons

År 2001, efter att amerikanska styrkor drivit ut talibanerna från Kabul, tog Aga Khan Trust upp restaureringen av trädgården, inklusive plantering av träd. Mohammed Shaheer, den bortgångne indiske landskapsdesignern som var konsult vid restaureringen av Humayuns Tomb and Sundar Nursery Garden i Delhi, spelade en huvudroll i restaureringen av Bagh-e-Babur.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu