Your Daily Wrap: Indiens inflation lättar till fem månaders låg; MEA efterlyser nedtrappning av spänningarna i Taiwan; och mer

0
42

(Medsols) Bihar CM Nitish Kumar, skådespelaren Ranveer Singh, en grönsaksmarknad i New Delhi, Shiv Sena-ledaren Uddhav Thackeray med Ambadas Danve.

Dagar efter att han lämnade alliansen med BJP i Bihar bara för att ansluta sig till Mahagathbandhan och för att sväras in som chefsminister för en rekordåttonde gången, sa Janata Dal (Förenade) ledare Nitish Kumar idag att han inte har några ambitioner att bli oppositionens premiärminister. ansikte. “Jag säger det här med knäppta händer, jag har inga sådana tankar … Mitt arbete är att arbeta för alla,” sa han. Samtidigt sa BJP:s Patna Saheb-parlamentsledamot Ravi Shankar Prasad att Nitishs senaste flip-flop kan bli ett testfall i politisk historia. I en intervju till The Indian Express talar Prasad om sitt partis kamp för att hålla fast vid sina allierade, om statens BJP kommer att projicera en ledare som kan ta sig an Nitish, och om den nuvarande situationen med “sju partier mot BJP” motiverar en omformulering av partiets sociopolitiska kombinationer i Bihar. Utdrag här.

Utrikesministeriet sa att Indien är bekymrat över utvecklingen mellan Taiwan och Kina och uppmanade till att undvika ensidiga åtgärder för att ändra status quo i regionen. I sin första reaktion på krisen i Taiwan underströk Indien också behovet av att upprätthålla fred och stabilitet i regionen.

Den nyutnämnde Uttarakhand BJP-statspresidenten Mahendra Bhatt har startat en kontrovers efter att han föreslog att de som inte har Tricolor på sitt hus under Azadi ka Amrit Mahotsav-firandet inte kan lita på, och bad om fotografier av hus som inte har hissat flaggan , bara för att senare klargöra att han citerades ur sitt sammanhang. Även om regeringen genom Har Ghar Tiranga-kampanjen syftar till att sprida budskapet om patriotism, är det inte många som vet att det finns ett antal regler kring handlingen att hissa eller visa Tiranga. Vem får flagga och på vilka dagar? Vad ska du göra med Tricolor efter självständighetsdagen? Läs här.

Indiens detaljhandelsinflation, som mäts av konsumentprisindex (KPI), sjönk till 5-månaders lägsta 6,71 procent i juli månad, en minskning från 7,01 procent i juni. Separat uppvisade Indiens fabriksproduktion, mätt med Index of Industrial Production (IIP), en tillväxt på 12,3 procent i juni, två separata uppgifter som släppts av Statistics Ministry & Programimplementering visades idag.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/08/NITISHTEJNEW1.jpg?resize=450,250" />Premium

The Bihar Handshake: Nitish, Tejashwi och ett gemensamt syfte – ta sig an BJ.. .Premium

Inside Track: Outfoxing BJP

Premium

Tavleen Singh skriver: Har Indien förändrats tillräckligt?

Premium

Förklarat: Ett kinesiskt spionfartyg ska lägga till i Sri Lankas hamn den 16 augusti … Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Ett team från polisen i Mumbai åkte till skådespelaren Ranveer Singhs bostad för att utfärda en kallelse till honom att inställa sig inför polisen i samband med en FIR som registrerats mot honom för att ha lagt upp sina nakenbilder på sitt Instagram-konto. Skådespelaren var inte på sin bostad och polisen fick veta att han skulle vara tillbaka den 16 augusti då teamet återigen kommer att besöka hans bostad för att delge stämningen. Vad handlar fallet om, och vilka paragrafer i lagen ska han ha brutit mot? Läs detta förklarade stycke för att veta mer.

Politisk puls

De inneboende skillnaderna i koalitionen Maha Vikas Aghadi (MVA) kommer i förgrunden nu när makten är borta, det finns få incitament för de tre partierna att hålla ihop, och en krympande kaka att dela mellan dem. Detta är en anledning till det öppna ordkriget mellan kongressen och Shiv Sena om oppositionsledarens position i det lagstiftande rådet. Kongressens statschef Nana Patole har hävdat att Sena inte tog det i förtroende innan de tillkännagav namnet Ambadas Danve. Patole, inte en som skrämde ner sina ord, fortsatte med att antyda att ett uppbrott av MVA kan vara oundvikligt. Ledare påpekar att skillnader som denna inom de tre osannolika allierade som gick samman för att utgöra MVA inte är nya. Alok Deshpande rapporterar.

Manipur har blivit den andra staten i nordost, efter Assam, att ta konkreta steg mot ett nationellt register över medborgare (NRC), där församlingen den 5 augusti antog två privata medlemsresolutioner för att inrätta en befolkningskommission i staten och genomföra NRC. . Flytten följer krav från grupper som United Naga Council (UNC) och Coordinating Committee on Manipur Integrity att slutföra ett NRC efter att ha fastställt ett basår för att identifiera illegala invandrare i Manipur. När tempot ökar är grupper som Kukis oroliga för att bevisbördan för medborgarskap kommer att falla på dem.

Express Explained

Annons < p dir="ltr">Det var den 17 augusti 1947, två dagar efter självständigheten, som tilldelningen av gränskommissionerna för uppdelningen av Punjab och Bengal tillkännagavs. Priset orsakade mycket ångest för befolkningen i de två provinserna och även för regeringarna i Indien och Pakistan. Vilka var de främsta invändningarna mot utmärkelserna och hur reagerade de politiska ledarna i Indien och Pakistan? Läs här.

Delhis vice chefsminister Manish Sisodia skrev i onsdags till guvernörslöjtnant V K Saxena och krävde en undersökning av CBI om det påstådda skattebedrägeriet på 6 000 crore Rs i Municipal Corporation av Delhi. Aam Aadmi Party (AAP) har riktat anklagelser mot MCD om att det samarbetat med två avgiftsbolag och orsakat en enorm förlust för statskassan. Sisodia påstod att 10 lakh kommersiella fordon kör in i Delhi varje dag och skatt tas in från dem, men når inte MCD. Hur tar MCD in vägtullar? Vad är AAP:s påstående? Vad är MCD:s försvar? Vi förklarar.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu