Village in Tejashwi sete gleder seg over RJD retur, venter på bedre dager

0
49

Terasiya Tola i Tejashwi Yadavs valgkrets Raghopur. (Express Photo)

Veien som snor seg gjennom Terasiya tola har ikke blitt reparert på over to tiår. Selv en kortvarig storm fyller sine kraterlignende jettegryter med vann. Likevel har innbyggerne i den Yadav-dominerte landsbyen i Bihar stedfortreder CM Tejashwi Yadavs valgkrets Raghopur få klager mot sin representant. Når Rashtriya Janata Dal (RJD) danner en regjering med Nitish Kumars Janata Dal (United), forventer de at det endelig kommer gode tider og håper den nye dispensasjonen varer.

«Glem landsbyen. Hvis vi snakker om regionen, mengden arbeid Ram Vilas Paswan og Nitish Kumar gjorde for folket, gjorde ikke Lalu Prasad det. Men han ga oss verdighet og innflytelse. Ingen som henvendte seg til ham under hans regjeringstid for noe arbeid, returnerte tomhendte, sier Lalit Kumar, en mindre forretningsmann fra Yadav-samfunnet.

Les også |Tejashwi møter Sonia, sier Bihar har vist vei ved å kaste ut BJP

Kumar sier at han har stor respekt for Nitish Kumar og er ikke skuffet over at han tok sjefsministerposten til tross for at JD(U) hadde færre seter enn RJD. “Tejashwi har rett når han sier at Nitish er en dyktig og erfaren CM. Da denne alliansen først ble inngått i 2015 og vant meningsmålingene omfattende, var vi veldig spente. Men så spilte BJP sitt spill. Alliansen brøt opp fordi han ble truet med at han ville bli fengslet som Lalu ved å implisere ham i noen tilfeller.»

Kumars nabo Rajeev Rai, en sukkerhandler fra samme samfunn, mener alliansen har en god sjanse til å beseire den Narendra Modi-ledede BJP i Lok Sabha-målingene i Bihar. «Hvilket parti har det høyeste antallet velgere med seg i Bihar? Det er RJD. Den trenger bare en ekstra skje med ostemasse for å ta over hele bollen med melk. Hvis de klarer det, vil de velte enhver opposisjon i staten», sier han.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Express Sunday Story: The Bihar Handshake

Premium

Tavleen Singh skriver: Har India endret seg nok?

Premium

Rushdie-angrep: Høy stillhet i dag gjenspeiler parlamentets dempede standpunkt over y…

Premium

Hvilke tre bokstaver, en del av Lahore-konspirasjonen Case, vil være en del av en…Abonner nå for å få 62 % RABATT

Begge ærer Nitish Kumar for å bygge veier og styrke lov og orden i staten, men anklager ham for å gjøre staten om til en byråkratisk raj. “Det er ingen sunwai (oppretting av klager). Nå, med RJD i miksen, er vi sikre på at byråkratiet vil bli mykere. Under Lalus regjeringstid, hvis du brukte litt innflytelse, ville arbeidet ditt bli gjort. Nå blir ingenting gjort uten å betale bestikkelser, sier Rai.

Kumar klandrer BJP for alle sykdommer under Nitishs regjeringstid. Ifølge ham ønsker Modi kun å dele landet og forstyrre sosial harmoni. “Han har blitt (den nordkoreanske diktatoren) Kim Jong-un.” Rajeev er imidlertid uenig, og hevder at Modi er en oppriktig leder, men svikter på grunn av egeninteresser.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Andre landsbyboere håper den nye regjeringen nå vil gjøre noe for Terasiya. “Vi tror en viss utvikling vil skje nå. Vi har blitt ignorert i 20 år. I den siste (JDU-RJD) alliansen, i det øyeblikket ting begynte å skje, falt regjeringen. Dette burde holde ut, sier bananbonden Dev Anand Rai, som også er fra Yadav-samfunnet.

Annonse

Hans onkel Gola Rai sier at den eneste trusselen mot alliansen er BJPs sentrale ledelse. «Hva om de åpner en sak mot Nitish og han må gå tilbake igjen? Hvordan har det seg at alle de ærlige menneskene er i BJP og alle tyvene er i opposisjonen? Dette er forskjellen mellom Nitish og Lalu. Til tross for at han ble fengslet og konsekvent trakassert, har han aldri gått på akkord med ideologien sin.»

Noen Yadavs er imidlertid skuffet over den politiske omstillingen og sier at Tejashwi burde ha latt vente på seg.

«BJP ga Nitish sakte en politisk død. Tejashwi burde ha ventet på at han skulle bli ferdig. Men i sitt begjær etter en tidlig oppstigning til tronen, måtte han nøye seg med langt mindre enn det han kunne ha fått. Han har gått sammen med mannen som var ansvarlig for å sette Lalu Prasad i fengsel. Ingen har skadet Yadavs mer enn Nitish. Med sitt EBC (Extremely Backward Caste)-kort fratok han Yadav-ene fullstendig. Hans politikk med kontroll over sandgruvedrift, som nå bare skjer gjennom bestikkelser, har ført til at så mange unge Yadav-menn dør etter å ha blitt jaget av politiet, sier Panchu Rai.

Annonse

De fra andre ikke- Yadav-samfunnene i landsbyen, som daliter og mallaahs, sier at de i stor grad stemmer på andre partier enn RJD og ønsker å se hvordan den nye alliansen leverer utvikling og om den gjør noe for landsbyen. “Politikere bekymrer seg for seg selv, ikke for folket. En fattig mann blir ikke hørt i noe regime, sier Mahesh Das, en dalit.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå