Streiker ved Ukrainas atomkraftverk får FN-sjefen til å oppfordre til en demilitarisert sone

0
44

I dette utdelingsbildet tatt fra video og utgitt av det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste 7. august 2022, viser en generell oversikt over atomkraftverket Zaporizhzhia i territorium under russisk militærkontroll, sørøst i Ukraina. Zaporizhzhia-anlegget ligger i det sørlige Ukraina, nær byen Enerhodar ved bredden av elven Dnepr. Det er et av de 10 største atomkraftverkene i verden. Russland og Ukraina har anklaget hverandre for å ha beskutt Europas største atomkraftverk, og vekket internasjonal frykt for en katastrofe på kontinentet. (Det russiske forsvarsdepartementets pressetjeneste via AP, fil)

Russland og Ukraina anklaget hverandre for å ha beskutt Europas største atomkraftverk da FN-sjefen foreslo en demilitarisert sone på stedet midt i frykt for en katastrofe.

Ukrainas Energoatom-byrå sa at Zaporizhzhia-komplekset ble truffet fem ganger torsdag, inkludert i nærheten av der radioaktive materialer er lagret. Russisk-oppnevnte tjenestemenn sa at Ukraina beskuttet anlegget to ganger, og forstyrret et skifteskifte, sa Russlands nyhetsbyrå TASS.

Forklart |Kamping i Ukraina setter store atomkraftverk i fare

FNs sikkerhetsråd møttes torsdag for å diskutere situasjonen. Generalsekretær Antonio Guterres ba begge sider om å stoppe alle kamphandlinger i nærheten av anlegget.

Toppnyheter akkurat nå

Klikk her for mer

“Anlegget må ikke brukes som en del av enhver militær operasjon. I stedet er det nødvendig med en snarlig avtale på teknisk nivå om en sikker omkrets av demilitarisering for å sikre sikkerheten i området,” Guterres sa i en uttalelse.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC-nøkkel-10. august, 11, og 12. august 2022: Hvorfor bør du lese «Euthana…

Premium

Laal Singh Chaddha: En komfortabel film for lydig indiskPremium

Hva er grensepost 918 som gir skygge til både India og Pakistan?

Premium

Ravi Shankar Prasad: «(Nitish) er ingenting alene… Han kan være ærlig men…Abonner nå for å få 62 % RABATT

Russland tok Zaporizhzhia i mars etter å ha invadert Ukraina 24. februar. Anlegget, nær fronten linje i kampene, holdes av russiske tropper og drives av ukrainske arbeidere.

På sikkerhetsrådets møte støttet USA oppfordringen om en demilitarisert sone og oppfordret Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) til å besøk nettstedet.

Russlands FN-ambassadør Vassily Nebenzia sa at verden ble presset “til randen av atomkatastrofe, sammenlignbar i omfang med Chornobyl.” Han sa at IAEA-tjenestemenn kunne besøke nettstedet så snart denne måneden.

Annonse

Reuters kunne ikke uavhengig bekrefte rapportene fra noen av sidene om omstendighetene ved anlegget.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy krevde Russland returnerer anlegget til Ukrainas kontroll.

“Bare en fullstendig tilbaketrekning av russerne … og gjenoppretting av full ukrainsk kontroll over situasjonen rundt stasjonen kan garantere en gjenopptagelse av kjernefysisk sikkerhet for hele Europa,” sa han i en videoadresse.

Annonse

Frankrike gjentok Zelenskiys krav og sa at Russlands okkupasjon av stedet satt verden i fare.

Les også |Kamping rundt ukrainsk atomkraftverk øker sikkerhetsfrykten

“Tilstedeværelsen og handlingene til de russiske væpnede styrkene i nærheten av anlegget øker risikoen for en ulykke med potensielt ødeleggende konsekvenser betydelig,” sa det franske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Kyiv og Moskva har tidligere beskyldt hverandre for angrep på stedet. Ukraina har også anklaget Russland for å skyte raketter mot ukrainske byer fra rundt det erobrede atomkraftverket i visshet om at det ville være risikabelt for Ukraina å returnere ild.

RUSSISK BASE PÅ KRIM< /p>

Hver for seg viste satellittbilder utgitt torsdag ødeleggelser ved en flybase på det russisk-annekterte Krim. Det antydet at Ukraina kan ha ny langdistanseangrepsevne med potensial til å endre krigens gang, sa vestlige militæreksperter.

Bilder fra det uavhengige satellittfirmaet Planet Labs viste tre nesten identiske kratere der bygninger ved Russland& #8217;s Saki-flybase hadde blitt truffet med tilsynelatende presisjon. Basen, på den sørvestlige kysten av Krim, fikk omfattende brannskader med minst åtte ødelagte krigsfly godt synlige.

Annonse

Russland har nektet for at fly ble skadet og sa at eksplosjoner ved basen tirsdag var tilfeldige. Ukraina har ikke offentlig tatt på seg ansvaret for angrepet.

En russisk tjenestemann står vakt i et område av Zaporizhzhia kjernekraftverk på territorium under russisk militær kontroll, sørøst i Ukraina, 1. mai 2022. Zaporizhzhia-anlegget ligger i det sørlige Ukraina, nær byen Enerhodar ved bredden av elven Dnepr. . Det er et av de 10 største atomkraftverkene i verden. Russland og Ukraina har anklaget hverandre for å ha beskutt Europas største atomkraftverk, og vekket internasjonal frykt for en katastrofe på kontinentet. Dette bildet ble tatt under en tur organisert av det russiske forsvarsdepartementet. (AP Photo, File)

Med henvisning til skaden sa den ukrainske presidentrådgiveren Mykhailo Podolyak til Reuters i en melding: “Offisielt bekrefter eller avkrefter vi ingenting … med tanke på at det var flere episentre for eksplosjoner på nøyaktig samme tid.”

Annonse

Zelenskiy ba tjenestemenn om å slutte å snakke med journalister om Kievs militære taktikk mot Russland, og sa slike kommentarer var “oppriktig uansvarlige”. Avisene New York Times og Washington Post siterte uidentifiserte tjenestemenn som sa at ukrainske styrker var ansvarlige for Krim-angrepet.

Russland, som grep og annekterte Krim i 2014, bruker halvøya som base for sin Svartehavsflåte og som hovedforsyningsvei for sine invasjonsstyrker som okkuperer Sør-Ukraina, hvor Kiev planlegger en motoffensiv i ukene som kommer.

MOTOFFENSIV

Annonse

Institute for the Study of War sa at ukrainske tjenestemenn utformet Krim-streiken som starten på Ukrainas motoffensiv i sør, noe som antydet intense kamper i august og september som kan avgjøre utfallet av neste fase av krigen .

Nøyaktig hvordan angrepet ble utført er fortsatt et mysterium, men de nesten identiske nedslagskratrene og samtidige eksplosjoner ser ut til å indikere at det ble truffet av en salve av våpen som var i stand til å unnslippe russisk forsvar.

< p>Basen er langt utenfor rekkevidden av avanserte raketter som vestlige land erkjenner å sende til Ukraina så langt, men innenfor rekkevidden av kraftigere versjoner Kyiv har søkt. Ukraina har også antiskipsmissiler som teoretisk sett kan brukes til å treffe mål på land.

I mellomtiden sa det amerikanske utenriksdepartementet at russiske tjenestemenn har trent i Iran de siste ukene som en del av en avtale om overføring av droner mellom de to landene.

Amerikanske tjenestemenn sa forrige måned at Iran forberedte seg på å gi Russland opptil flere hundre droner, inkludert noen som er våpenkapable, noe som vekket bekymring for at Teheran nå støtter Russland i krigen. i Ukraina. Russland sier sin “spesielle militæroperasjon” kommer til å planlegge, for å beskytte russisktalende og separatister i sør og øst. Ukraina og dets vestlige allierte sier at Moskva har som mål å styrke sitt grep om så mye territorium som mulig.

Siden krigen startet har titusenvis av mennesker omkommet, millioner har flyktet og byer blitt ødelagt.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå