Home Svenska SC uppmanar staterna att informera den om sammansättningen av Haj-kommittéer

SC uppmanar staterna att informera den om sammansättningen av Haj-kommittéer

0

Högsta domstolen i Indien (Arkiv)

Högsta domstolen uppmanade på fredagen stater att informera den om statusen för konstitutionen av Haj-kommittéer inom två veckor.

< En bänk av justitieråd SA Nazeer och J K Maheshwari bad också staterna att ange namnen på utskottsledamöterna. "Stater ska lämna in en försäkran om om Haj-kommittéer har bildats och att specificera namnen på kommittémedlemmarna", sa nämnden.

Beslutet kom efter att senioradvokaten Sanjay Hegde, som framträdde för framställaren, informerade bänken. att många stater inte har lämnat in efterlevnadsrapporter.

Högsta domstolen hade tidigare begärt svar från den fackliga regeringen på en vädjan som begärde inrättandet av en central och statlig Haj-kommitté för stater i enlighet med bestämmelserna i Haj Committee Act 2002.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Express Sunday Story: The Bihar Handshake

Premium

Insidespår: Outfoxing BJP

Premium

Tavleen Singh skriver: Har Indien förändrats tillräckligt?

Premium

Rushdie-attack: Högljudd tystnad i dag ekar parlamentets dämpade ställning över y …Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Den hade utfärdat meddelanden till centret, utrikesministeriet, Haj-kommittén i Indien och andra samtidigt som de sökte deras svar inom sex veckor.

Läs också |SC avslår vädjanden av Pvt-researrangörer som söker undantag från GST för Haj, Umrah-turer

Högsta domstolen hörde en talan som lämnats in av en före detta medlem av den centrala Haj-kommittén Hafiz Naushad Ahmed Azmi som hävdade att centret och staterna har underlåtit att följa den strikta bestämmelsen i Haj Committee Act, 2002 och har underlåtit att utse kommittéer enligt stadga.

Framställningen hade också sökt vägledning för att strikt följa bestämmelserna i 2002 års lag, särskilt angående rättvist och korrekt användning av de centrala och statliga Haj-fonderna som skapats under kapitel IV i Haj-lagen.

Annons

“De tillfrågade har misslyckats med att utse Haj-kommittéer på central och statlig nivå, vilket resulterar i en situation där pilgrimerna görs föräldralösa, utan att någon tar hand om deras intressen. Utskotten är lagstadgade utskott, som utför lagstadgade funktioner och att de inte utses är inte bara ett brott mot bestämmelserna utan också mot grundlagen,” vädjan hade sagt.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu