Salman Rushdie attack: Shashi Tharoor säger: “Värre om kreativt uttryck inte längre kan vara fritt och öppet”

0
70

Det är fortfarande oklara detaljer om hans tillstånd och mannen som attackerade honom, men enligt rapporter stod Rushdie på scen på Chautauqua Institution i Chautauqua, New York, när attacken ägde rum . (REUTERS/Brian Snyder)

Salman Rushdie påstods vara attackad och knivhuggeni nacken tidigare idag när den hyllade författaren skulle hålla en föreläsning i New York.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Detaljer är fortfarande otydliga om hans tillstånd och mannen som attackerade honom, men enligt rapporter stod Rushdie på scen på Chautauqua Institution i Chautauqua, New York, när attacken ägde rum.

En reporter från Associated Press, som var på evenemanget, hävdade att en man konfronterade Rushdie på scenen och sedan började slå och hugga honom “10 till 15 gånger” medan han presenterades. Efter detta föll den 75-årige författaren antingen till golvet eller knuffades.

Septuagenaren, som är författare till böcker som 'Quichotte', 'Midnight's Children', 'Skam', 'The Satanic Verses' och mer, har — i det förflutna — mottog dödshot, på grund av sin hållning till “yttrandefrihet och liberala ändamål”.

LÄS ÄVEN |Författare Salman Rushdie attackerades på scenen i New York

Han fördes till ett sjukhus med en helikopter och hans tillstånd var inte omedelbart känt. Mannen som attackerade honom greps.

En rabbin Charles Savenor, som var i publiken, citerades för att berätta för AP: “Den här killen sprang in på plattformen och började dunka på Mr Rushdie. Först tänker du “Vad är det som händer?” Och sedan blev det tydligt på några sekunder att han blev slagen.”

Nyheter om denna fruktansvärda attack ledde till Rushdie&#8217 ;s samtida reagerar på sociala medier.

Annons

Lok Sabhas parlamentsledamot Shashi Tharoor uttryckte sin chock över händelsen och twittrade: “Helt förskräckt och chockad över knivhuggandet av @SalmanRushdie. Önskar honom en snabb och fullständig återhämtning från sina sår, även om jag med ett sjunkande hjärta inser att livet för honom aldrig kan bli detsamma igen. En sorglig dag, värre om kreativa uttryck inte längre kan vara fria och öppna.”

“Jag hoppas att Salman Rushdie är okej,” twittrade Stephen King, 74, som har skrivit romaner som ‘It‘ och ‘The Shining‘.

William Dalrymple skrev på Twitter, “En fruktansvärd dag för litteratur, för yttrandefrihet och för författare överallt. Stackars stackars Salman: Jag ber att han inte är skadad och återhämtar sig snabbt.”

Rushdie har varit en tidigare president för PEN America— en ideell organisation som arbetar för att försvara yttrandefriheten i USA och runt om i världen genom att främja litteratur och mänskliga rättigheter — som twittrade, “…Våra tankar och passioner ligger nu hos vår oförskämda Salman och önskar honom ett fullständigt och snabbt tillfrisknande. Vi hoppas och tror innerligt att hans väsentliga röst inte kan och inte kommer att tystas.”

I en separat tweet skrev PEN Americas vd Suzanne Nossel att Rushdie hade mailat “för att hjälpa till med placeringar för ukrainska författare i behov av en säker tillflykt från de allvarliga farorna de står inför” timmar före attacken. “Salman Rushdie har varit måltavla för sina ord i årtionden men har aldrig vek eller vacklat.”

“Jag fick nyss veta att Salman Rushdie attackerades i New York. Jag är verkligen chockad. Jag trodde aldrig att det skulle hända. Han har bott i väst, och han har varit skyddad sedan 1989. Om han blir attackerad kan alla som är kritiska mot islam attackeras. Jag är orolig,” skrev författaren Taslima Nasreen, som är känd för att skriva om kvinnligt förtryck och religionskritik.

Den indiske författaren Amitav Ghosh skrev att han är “förfärad över att få veta att Salman Rushdie har blivit attackerad vid ett talevenemang i delstaten New York”. “Önskar honom ett snabbt tillfrisknande,” hans tweet läste.

Wajahat Ali, som är författare till ‘Go Back to Where You Came From‘, twittrade, “Jag var där för två veckor sedan och höll ett föredrag. Det är en härlig plats med en fantastisk, nyfiken och välkomnande gemenskap. Det här är chockerande. Jag hoppas att Salman Rushdie inte är skadad och kan återhämta sig och läka snabbt. Vad äckligt.”

Neil Gaiman delade också med sig av sina tankar och skrev: “I’m chocked and distressed to see my friend Salman Rushdie has blivit attackerad före ett föredrag. Han är en bra man och en briljant och jag hoppas att han är okej.”

📣 För mer livsstilsnyheter, följ oss på Instagram | Twitter | Facebook och missa inte de senaste uppdateringarna!

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu