Ravi Shankar Prasad: “(Nitish) er ingenting alene… Han kan være ærlig, men er politisk umoralsk… Vi har aldri bedt våre allierte om å gå”

0
53

Tidligere minister for unionsrett og BJPs Patna Saheb-parlamentsmedlem Ravi Shankar Prasad. (Ekspressfoto av Anil Sharma)

Når Nitish Kumar tar ny vakt som Bihar-sjefsminister, med Tejashwi Yadav som hans stedfortreder, snakker tidligere unionsrettsminister og BJPs Patna Saheb-parlamentsmedlem Ravi Shankar Prasad til The Indian Express om hans partis kamp for å holde på dets allierte, om statens BJP vil projisere en leder som kan ta opp mot Nitish, og om den nåværende “sju partier versus BJP”-situasjonen garanterer en omformulering av partiets sosiopolitiske kombinasjoner i Bihar. Utdrag:

Hvorfor unnlater BJP å lese Nitish Kumar? Bare en måned etter at statsminister Narendra Modi kalte ham en «verdifull alliert», valgte JD(U)-lederen å dumpe partiet ditt igjen.

Ravi Shankar Prasad: >Ved å slutte seg til kongressen igjen, har Nitish Kumar endelig slått dødsstøtet til den sosialistiske arven etter Dr Rammanohar Lohia, hvis politikk handlet om antikongressisme. Lalu Prasad Yadav har aldri vært en konvensjonell sosialist, Nitish Kumar kan hevde å være det. Men hans siste flip-flop er urovekkende. Dette er kanskje den største flip-flop av en leder av Nitish Kumars status og erfaring, og kan bli en prøvesak i politisk historie. En slik flip-flop er ganske uhørt.

I Premium Now |Nitish Kumars stokking av 3 C-kort: En fortelling om flip-flop-flippene hans i bånd med BJP, RJD

Men hvorfor dine allierte forlater den ene etter den andre? Nitish hevder at National Democratic Alliance (NDA) under AB Vajpayee var assimilerende mens den under Narendra Modi prøver å sluke sine allierte.

Subscriber Only StoriesView AllPremium

Express Sunday Story: The Bihar Handshake

Premium

Tavleen Singh skriver: Har India endret seg nok?Premium

Rushdie-angrep: Høyt stillhet i dag gjenspeiler parlamentets dempede standpunkt over y…

Premium

Hvilke tre bokstaver, en del av Lahore Conspiracy Case, vil være en del av en…Abonner nå for å få 62 % RABATT

Ravi Shankar Prasad:Det er ikke sant i det hele tatt. Akali Dal, Shiv Sena og JD(U) dro på egen hånd. Uddhhav Thackeray forlot på grunn av sine egne ambisjoner, Akali Dal hadde sine grunner. Vi ba aldri våre allierte om å gå. Ta eksemplet med Nitish Kumar. Hva er det lengste han har vært i en allianse? Han var med oss ​​fra 1995 til 2013. Før det var han kort sammen med Lalu Prasad og senere i Samata-partiet. Narendra Modi holdt ham alltid høyt aktet for hans ærlighet og utviklingslegitimasjon.

Av de åtte gangene han har blitt CM, gjorde NDA ham til CM fem ganger. Selv da partiet hans ble redusert til to seter i 2014-målingene, ga vi ham et like stort antall seter – 17 – til å konkurrere i 2019-målingene, selv om det betydde å nekte billetter til fem av våre sittende parlamentsmedlemmer. Etter avstemningsresultatene i 2020, der vi fikk 74 seter sammenlignet med JD(U)s 43, gjorde Narendra Modi Nitish Kumar til CM. Vi har alltid vist storhjertethet overfor Nitish. Kampen vår var basert på korrupsjonens tvillingplanker og Lalu Prasads vanstyre. Men han landet opp i Lalu-leiren igjen. Han burde i det minste ha hatt den grunnleggende høfligheten til å fortelle våre sentrale ledere at han dro.

Men tror du ikke at BJPs nasjonale president JP Naddas “regionale partier vil bli ferdig” uttalelse kunne ha skremt Nitish? Ønsker ikke BJP at regionale partier skal sameksistere?

Annonse Også i politisk puls |I Bihar BJP-skyen av dysterhet og raseri, en innrømmelse: Vi var selvtilfredse

Ravi Shankar Prasad: Selvfølgelig vil vi at regionale partier skal eksistere side om side. Vi respekterer dem. Vår nasjonale presidents uttalelse ble feiltolket. Han sa i sammenheng med regionale partier som praktiserer dynastisk politikk. Vår statsminister snakket også om trusselen om dynastisk politikk og berømmet Nitish for å være et unntak. Men Nitish måtte finne en grunn til å forlate oss.

Hvorfor er Nitish Kumar så viktig som alliert for enhver Bihar-kombinasjon?

Ravi Shankar Prasad:Han er ingenting alene. Mens folk som Mulayam Singh Yadav, Mayawati, Mamata Banerjee, KCR (K Chandrashekar Rao), MK Stalin og Lalu Prasad ble CMs på grunn av sin styrke, er her en mann som heter Nitish Kumar som ikke har mot til å konkurrere på egenhånd. Da han bestemte seg for å forlate oss, hvorfor presset han ikke på for et nytt mandat? Han bestred meningsmålingene i 2014 alene og så resultatet. Han har klamret seg til makten ved hjelp av andre opp gjennom årene. Han er kanskje en ærlig politiker, men han er politisk umoralsk.

Annonse

Er ikke Nitish Kumars uunnværlighet i Bihar-politikken på grunn av BJPs manglende evne til å projisere sin egen leder? Synes du ikke det er på tide at Bihar BJP har en leder som kan utfordre Nitish?

Ravi Shankar Prasad:Vi har ingen mangel på lederskap i partiet. Vi tror på kollektivt lederskap, med Narendra Modi som vår eneste leder for å inspirere menigheten. Vi tenker på Lok Sabha-målingene i 2024. Den typen transformativ politikk Narendra Modi har praktisert de siste årene for å få til et tektonisk skifte i nasjonal politikk har appellert til alle deler av samfunnet, og alle ser vår statsminister som deres leder. Når det gjelder Bihar-målingene i 2025, vil den sentrale ledelsen alene ta en oppfordring om det er behov for å projisere en leder i staten eller ikke.

Ikke frøken |Vil Nitish Kumar bli statsminister ansikt mot Modi i 2024? Hvorfor det er lettere sagt enn gjort, forklarte

Nå som Nitish snakker om “syv partier vs BJP”, føler ikke BJP seg nervøs for en sosial kombinasjon som ser uangripelig ut?

Ravi Shankar Prasad:Hvor mange partier gikk sammen mot Narendra Modi i forrige valg? Hva skjedde? Vi har vært i stand til å utvide mot nordøst nå på grunn av utviklingspolitikken og temaet om å ta med alle. Vi er overhodet ikke imponert over at partier med motstridende ideologier går sammen for å utfordre oss. Valgene er fortsatt langt unna. La oss først se hvordan Nitish-Tejashwi-kombinasjonen utspiller seg.

Hva med Nitish Kumar’s påstand om at det gjøres forsøk på å forstyrre atmosfæren i staten og Tejashwi anklager BJP for å forstyrre felles fred?

Annonse

Ravi Shankar Prasad:Skjer dette først nå i 2022? Var stemningen i staten god i 2017 da Nitish kom tilbake til oss, var den dårlig da han bestred Lok Sabha-målingene med oss ​​i 2019 og forsamlingens meningsmålinger i 2020? Nitish Kumar bør prøve å gi noen overbevisende svar. Når det gjelder påstandene om felles disharmoni, er vi ytre elementer? Vår regjering har styrt landet i mer enn åtte år. Konvensjonelt stemmer ikke muslimer på oss. Betyr det at fordelene med Ujjawala Yojana ikke går til dem? Alle hadde også nytte av telefontilkobling og den digitale revolusjonen. Elektrisitet har nådd landsbyboere fra alle kaster og religioner. Vi har store ordninger for bønder. Som andre har også muslimske bønder nytt godt av. Det er vår konstitusjonelle plikt og moralske plikt å gjøre det. Vi har endret trippel talaq, og jeg er heldig som har spilt en rolle som daværende unionslovminister. Vårt parti tror på sabka saath, sabka prayaas og sabka vikaas (med alt, utvikling for alle basert på alles innsats).

Les også |Hvorfor Mahagathbandhan igjen er den rette matematikken for Nitish Kumar

Det er mye medieopprør om at Nitish har potensial til å fremstå som kjernen i anti-Narendra Modi-politikk.

Annonse

Ravi Shankar Prasad:Det er et stort ego-kollisjon i opposisjonsleiren. Det er Rahul Gandhi, det er Arvind Kejriwal, det er også den skjulte ambisjonen til MK Stalin og det er også Mamata Banerjee og KCR. Flere av disse partiene konkurrerer mot hverandre i stater. De er et knippe av motsetninger. Helt fra Deve Gowda-dagene til Mulayam-Lalu-kampen til Lalu-Nitish-kampen, har Janata Dal i sine forskjellige avatarer hatt mange motsetninger. Landet vil ikke like å gå tilbake. Lok Sabha-valget har en annen matrise. Folk vil stemme på Narendra Modi for sikkerhet og stabilitet. Opposisjonen kunne gå sammen om valg av president- og visepresidentnominerte. Det viser hvor splittet og forvirret disse partiene er.

Er Bihar den endelige grensen for partiet ditt? BJP har ikke klart å vinne Bihar-målingene på egen hånd.

Annonse

Ravi Shankar Prasad: Hvem vet? Det kan være annerledes denne gangen hvis folk ønsker å stemme på Narendra Modi og gi BJP en sjanse. Tross alt må de være lei av de 35 pluss årene med styre av sosialistiske ledere som Lalu Prasad og Nitish Kumar (imellom var det Rabri Devi og Jitan Ram Manjhi) … Vi vil også sy sammen en god allianse.