På flyg till Kabul, hemkomsthistorier ett år efter övertagandet

0
48

Talibankrigare patrullerar inne i staden Kandahar, sydvästra Afghanistan. (AP/File)

FLYGET A343 Kam Air som avgick från New Delhi på torsdagseftermiddagen transporterade en brokig grupp passagerare, men inte tillräckligt för att fylla ens hälften av de 300 sittplatserna.

Bland de cirka 90 resenärerna: afghanska studenter som återvänder hem; en läkare på tjänstledigt från hennes sjukhus i New Delhi för att besöka sin sjuka mamma och hoppas kunna återvända till Indien efter en månad; en man som hade lyckats få ett medicinskt visum och var på väg hem efter sin behandling; en grupp hjälparbetare, mestadels indiska, som arbetar vid FN och andra humanitära organisationer baserade i Kabul.

Explained |Engagerar med talibanerna

Dessutom en indisk proffs som hade avvikit från Kabul med det indiska flygvapnets plan den 17 augusti förra året och som återvände för att “bedöma” situationen. Plus en MEA-delegation som möttes på asfalten av några tjänstemän från talibanregimen.

Kam Air, ett afghanskt flygbolag, startade om flyget Kabul-Delhi en gång en vecka från mitten av juni.

Planerat att lyfta klockan 13.00 gick flyget två och en halv timme för sent eftersom en enorm mängd last behövde lastas. Den skickades av regeringen. Flygbolagens markpersonal var trött på frågor om förseningen och riskerade gissningen att det kunde vara en sändning av humanitärt bistånd till Afghanistan – mat och mediciner.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Vilka tre bokstäver, en del av Lahore Conspiracy Case, kommer att ingå i en…Premium

Sju decennier sedan självständigheten är det hög tid att våra filmer återspeglar…

Premium

Indien sviker fortfarande sina kvinnor, 75 år efter självständigheten

Premium

Cricket jagar den amerikanska drömmen Prenumerera nu för att få 62% RABATT Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Kam Air, ett afghanskt flygbolag, återupptog Kabul-Delhi-flyg en gång i veckan från mitten av juni. Torsdagens flyg var dess åttonde tur och retur. Ariana, det största afghanska flygbolaget, kan också komma att återuppta flygningar till Indien.

Ett år efter talibanernas övertagande av Afghanistan erbjöd planet till Kabul en liten inblick i New Delhis trevande försök att bygga en relation med talibanernautan att erkänna regimen. Den officiella linjen, som den nationella säkerhetsrådgivaren Ajit K Doval lade ut vid den fjärde regionala säkerhetsdialogen i Dushanbe, Tadzjikistan, i maj är att Indien har en speciell relation med Afghanistan och dess folk, och detta skulle fortsätta att vägleda dess Afghanistanpolitik, men också att talibanerna måste bilda en inkluderande regering som tillhandahåller representation till alla sina folk. Att det respekterar kvinnors rättigheter och tillåter flickor att återgå till skolan och tar bort restriktioner för kvinnor, inklusive deras anställning. Indien har också upprepade gånger sagt att Afghanistan inte ska bli en fristad för kadrer av terroristgrupper att planera attacker mot andra länder.

Läs också |Vivek Katju skriver: Varför Indien måste engagera talibanerna

Följer mer än ett dussin länder , Indien öppnade nyligen sin ambassad i Kabul i juni med en liten grupp tjänstemän som leds av en IFS-officer som tjänstgör som biträdande beskickningschef.

Annons Flygbolagens markpersonal var trötta på frågor om förseningen och riskerade gissningen att det kunde vara en sändning av humanitärt bistånd till Afghanistan – mat och mediciner.

Receptionen på asfalten till den officiella delegationen skapade ett surr i bussen som färjade de andra passagerarna till terminalen.

Den indiske proffsen, som inte ville att hans identitet avslöjades, sa att han skulle “bedöma” situationen och ta ett samtal om huruvida han kunde återgå till jobbet i Kabul. Förra året var han, hans fru och deras barn bland de hundratals som fångade det första IAF-planet som skickades av Indien för att evakuera dess medborgare.

Han mindes de sista timmarna i Kabul för bara ett år sedan och den nervkittlande bussresan till flygplatsen från den indiska ambassaden. Både han och hans afghanska kollega, som släppte av honom vid det indiska uppdraget, var i tårar, mindes han.
Hans fru hade vädjat till honom att inte göra den här resan, sa han. Men han hade sagt till henne att han åtminstone skulle samla in sina originalhandlingar och intyg som han lämnat i förvar i pålitliga händer.

Annons Läs också |Afghanistan: Hur pressfriheten rasade sedan talibanernas maktövertagande

En afghansk läkare, som fick sin forskarutbildning i gynaekologi och obstetrik och nu är anställd på ett sjukhus i New Delhi, sa att hon hade tagit ledigt från sitt arbete eftersom hennes mamma hade drabbats av en stroke och hennes familjemedlemmar hade insisterat på att, som en doktor, det var hennes plikt att komma tillbaka och ta hand om sin mamma.

Hon hoppades att hon skulle få ett visum för att återvända efter en månad till sitt hem i södra Delhi som hon och en annan afghansk kvinna har hyrt tillsammans. Hon hade blandade känslor inför att gå tillbaka. Hennes bröder hade sagt till henne att Afghanistan nu var helt säkert. Men hon var orolig och orolig över förlusten av frihet för kvinnor och de restriktioner som hon skulle behöva iaktta.

“Men Afghanistan är mitt hem, det är där jag äntligen måste bo, ” sa hon och försökte borsta bort sina farhågor.
Ett afghanskt par som bor i Australien åkte genom Delhi för att hinna med flyget, liksom en annan utvandrad afghansk familj. De hoppades kunna återvända till Australien inom ett par veckor.

En afghansk affärsman, som nyligen kom tillbaka till Kabul från sitt långvariga hem i USA, hade bestämt sig för att besöka Indien för att träffa vänner och var återvänder efter en tillfredsställande vecka. Han reste på ett långtidsvisum som han fick för några år sedan i USA. Det hade ställts in under Covid men hade nyligen återställts, sa han.

En man var på väg tillbaka till Kabul efter medicinsk behandling i New Delhi. På frågan om afghaner nu fick visum för att resa till Indien av medicinska skäl, sa han: “En del har fått visum, jag var en av de lyckliga”. Sedan förra året har Indien utfärdat cirka 200 nödvisum som svar på onlineansökningar.