Kongressens Yadav vill ha ett ministerium, säger “inte ursäktande” om efterfrågan

0
43

Chhatrapati Yadav anser att kongressen bör välja honom för de två-tre kabinettsplatserna som sannolikt kommer att falla i kattungen. (Express filbilder)

I ett parti där ledare inte riktigt är kända för sitt initiativ, har kongressen Khagaria Sadar MLA Chhatrapati Yadav kastat sin hatt i ringen.

Med Utvidgning av regeringen av den nya Mahagathbandhan-regeringensnart anser Yadav att kongressen bör välja honom för de två-tre kabinettsplatserna som sannolikt kommer att falla i kattungen. Han har gått vidare och skrivit till kongressens president Sonia Gandhi och gjort en sak för sig själv.

Även i Political Pulse |Tejashwi möter Sonia, säger att Bihar har visat vägen genom att avsätta BJP

Inte mycket känt bland politiska kretsar i Patna, Yadav, 54, tror att han har ett tydligt anspråk på ett ministerium: för att vara kongressens enda Yadav MLA i staten. RJD:s återkomst till makten betyder att Yadavs förväntas återigen åtnjuta en framträdande position i staten.

Även om det kanske inte räcker för kongressen att ge honom ett ministerium, gjorde Yadav en imponerande seger i valet till församlingen 2020 och besegrade den fyrfaldige JD(U) MLA Poonam Devi Yadav från Khagaria Sadar. Det var första gången kongressen vann platsen sedan 1985. Yadav kommer också från politisk härstamning, där hans far har tjänstgjort som minister under flera kongressregeringar i Bihar.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

The Bihar Handshake: Nitish, Tejashwi och ett gemensamt syfte — att ta sig an BJ…

Premium

Inside Track: Outfoxing BJP

Premium

Tavleen Singh skriver: Har Indien förändrats tillräckligt?

Premium

Förklarat: Ett kinesiskt spionfartyg ska lägga till vid Sri Lankas hamn den 16 augusti … Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Han bekräftade att han hade skrivit ett brev till Sonia, förutom kongressledaren Rahul Gandhi och Bihar PCC:s president Madan Mohan Jha, och krävde att han skulle göras till minister i den Nitish Kumar-ledda Mahagathbandhan-regeringen, sa Yadav till The Indian Express: “Det är inget fel i att säga min åsikt till våra ledare. Jag är kongressens enda Yadav MLA. Om jag blir minister skulle det skicka ett bra budskap till mitt samhälle och andra OBC-grupper.”

Måste läsa |Dubbelmotor frikopplad: Förlust av JD(U):s EBC-bastion skramlar BJP

Politiken i Bihar förändrades, tillade han. “Kongressen behöver också omformulera sin politik. Jag ber inte om ursäkt för mitt krav. Jag skrev till mina ledare vad jag kände. Jag tror på direkt kommunikation.”

Yadav medgav att några ledare hade ringt upp honom för att säga att han “inte gjort rätt sak”, men att det inte hade förekommit någon formell kommunikation av något slag från den statliga enheten.

Annons

Yadavs far Rajendra Prasad Yadav var minister under CM:s Jagannath Mishra, Bindeshwari Dubey och Bhagwat Jha Azad.

Yadav som doktorand från Magadh University började som journalist på Aaj och arbetade senare med Lok Patra. “Från journalistik bytte jag till fackföreningsverksamhet, men fortsatte att arbeta för Khagaria.”

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

1998 och 2004 bestridde Yadav Lok Sabhas omröstningar från Balia som en oberoende, men fick ingen större inverkan.

Annons

Kongressen tros ha gett honom en biljett till 2020 års församling omröstningar på grund av sin tidigare valerfarenhet och på grund av sin far.

Yadav säger att han dock var tvungen att börja om från början. Hans far Rajendra Prasad Yadav hade varit en MLA från Hasanpur i Samastipur, men valkretsen representeras nu av RJD-ledaren Tej Pratap Yadav. Yadavs egen säte, Alauli, var reserverad.

I Political Pulse |JD(U), pitcha RJD för Nitish Kumar, Tejashwis Bihar-mall som Oppn nationell modell mot BJP

“ Så jag var tvungen att sköta en annan valkrets. Jag visste att Poonam Devi Yadav hade en stark närvaro, men jag kämpade hårt och vann med liten marginal mot henne. Jag är glad att jag vann tillbaka platsen för kongressen efter 35 år.”

I sitt valbekräftelse deklarerade Yadav tillgångar värda 30,6 lakh Rs.

Bihars kongresschef Madan Mohan Jha sa att det var upp till det centrala överkommandot att bestämma vem som skulle bli minister.

Utvidgningen av Bihars kabinett väntas efter den 15 augusti.

Förklarat av The Indian Express Do inte bara läsa nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu