Jharkhand-bönder stirrar på hotande torka och frågar: Vad ska vi odla och vad ska vi äta?

0
82

På fälten finns det redan rädsla för att bönder ska hamna i skuldfällor. (Bild: Abhishek Angad)

Sista gången skördade Shriram Mahato cirka 30 quintals ris från sin 3,5 hektar stora åker i Jharkhands Bokaro-distrikt, med inkomsten tillräckligt för att möta familjens behov under ett år. Grödans biprodukt, halm, användes för att mata boskapen.

På tisdagen stod 65-åringen nära sin tomma mark i byn Sadma Khurd, med ett ihopvikt paraply instoppat under hans axel och stirrade mot himlen. Han har ännu inte kunnat plantera sin gröda fullt ut och har redan spenderat omkring 10 000 Rs på frön, konstgödsel och bekämpningsmedel och 4 000 Rs på att plöja en liten del av sin åker. Riset från förra årets skörd kommer att hålla igång hans familj på åtta i “cirka 15 dagar till”. “Det har inte kommit någon nederbörd, vad ska vi odla och vad ska vi äta?” frågade han.

En torka hägrar över Jharkhand i år.

Toppnyheter just nu

Klicka här för mer

Enligt högre statliga tjänstemän tog chefsminister Hemant Soren upp frågan vid NITI Aayog-mötet som leddes av premiärministern förra veckan. Jharkhands jordbruksavdelning har lanserat en statlig undersökning för att “förstå djupet av torkan” och böndernas tillstånd.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Vilka tre bokstäver, en del av Lahore Conspiracy Case, kommer att ingå i en…

Premium

Sju decennier sedan självständigheten är det hög tid att våra filmer reflektera…

Premium

Indien sviker fortfarande sina kvinnor, 75 år efter självständigheten

Premium

Cricket jagar den amerikanska drömmen Prenumerera nu för att få 62 % RABATT < p>Jordbruksdepartementets direktör Nisha Oraon sa att regeringen kommer att erbjuda paket till bönder efter att undersökningsrapporten har lämnats in “senast den 18 augusti”. ”Vi kommer att arbeta på två fronter: hur man kompenserar jordbrukare och säkerställer en beredskapsplan för torkan; och hur man tacklar matbristen på grund av torkan. Vi kommer att ge all hjälp som är möjlig till bönderna”, sa hon.

”Vart tredje år är det samma problem, och sedan är det en livsmedelskris”, sa Mahato, Bokaro-bonden. Han säger att familjens “enda hopp” är hans son Raj Kishore som arbetar för dagslön som målare i staden Bokaro.

Enligt Indiens meteorologiska avdelning fick Jharkhand bristfällig nederbörd mellan 1 juni och 11 augusti i år. Medan statens genomsnittliga nederbörd för denna period är 616,5 mm, fick den bara 348,3 mm den här gången — 44 procent mindre. Som den 11 augusti fick vissa distrikt, som Chatra, Godda, Jamtara, Pakur och Sahibganj mindre än 40 procent av den normala nederbörden medan Bokaro fick mindre än 65 procent.

Abhishek Anand, vetenskapsman och ansvarig officer, IMD Ranchi, sa: “Monsunens början var i juni men nederbörden var mycket mindre eftersom förhållanden som lågtryck och depression inte bildades under juni och juli, utan två eller tre gånger, i North Bay of Bengal, som vanligtvis påverkar Bihar, Jharkhand och andra regioner.”

Annons

På fälten finns det redan rädsla för att bönder ska hamna i skuldfällor.

“Senast när det regnade mindre, 2019, kunde vi så några grödor. I år är problemet mycket mer för att det inte kom tillräckligt med regn under hela såsäsongen. Vi har redan spenderat 13 000 Rs, och om det inte regnar kommer vi att hamna i en ny runda med lån och skulder, säger Mahatos granne Nilawati Kumari, som arbetar på åkrar som ägs av hennes mans familj.

“Vi får ransonera ris men kortet täcker bara tre av oss, vilket innebär cirka 15 kg varje månad. Vi får också 5 kg ris extra per person och månad efter att (central)regeringen meddelade det förra året”, sa Mahato.

Annons

Mahato, som innehar ett ransoneringskort för Priority Household (PHH) för familjer på landsbygden, syftade på Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PMGKAY), som lanserades under Covid-låsningen. Systemet, som ger 5 kg gratis matsäd ytterligare per månad till varje förmånstagare som omfattas av National Food Security Act, kommer att upphöra den 30 september.

“Min familj kommer att vara i allvarlig kris om detta system avbryts “, sa Mahato.

Tjänstemän påpekar att effekten av bristande nederbörd under åren i Jharkhand ses i det krympande området för risodling. 2016-17 var arealen under odling 17 06 000 hektar. Detta sjönk till 13 57 000 hektar under 2019-20. 2021-2022 ökade odlingsarealen till 17 50 000 hektar, vilket producerade 51 16 000 ton paddy. Åren 2021-2022 odlades skörden på endast 17 11 000 hektar, vilket genererade 44 60 000 ton ris.
Vid NITI Aayog-mötet sa tjänstemän att Sören sökte ett “torklindringspaket” från centret och påpekade att i år “har Jharkhand fått mindre än 50 procent av nederbörden och sådd (av ris) har gjorts på mindre än 20 procent av marken” hittills.

Enligt tjänstemän sa han också att staten “bär bördan av torkan vart tredje till fjärde år eftersom det inte finns några bevattningsanläggningar”.

Officiell data visar att cirka 80 procent av statens befolkning är bosatta. i cirka 32 500 byar, är beroende av jordbruk och allierade aktiviteter för sin försörjning. Den visar också att för jordbruk är 85 procent av grundvattnet underutnyttjat.

Annons

”Jordbruksekonomin i Jharkhand är mestadels regnmatad odling med en enda gröda — irländare. Brunnar är huvudkällan för bevattning följt av tankar och kanaler. Det här systemet är starkt beroende av nederbörd,” sade en tjänsteman.
The Economic Survey 2021-22 påpekar att bättre bevattningsanläggningar och “en klok blandning av vatten- och markförvaltning kan förbättra jordbrukets produktivitet” i staten.< /p>

För att ta efter, sa tjänstemän, har vattenresursavdelningen påbörjat restaureringsarbeten i 192 dammar, dammar och andra vattendrag till en kostnad av cirka 144 crore Rs.

Annons

Jordbruksavdelningens chef Oraon sa att forskare har föreslagit sätt att diversifiera grödor, som att så spannmål. “Vi har lagt beställningar på 60 000 kvint frön av spannmål för de sena kharif-grödorna. Vi arbetar också med tidiga rabigrödor, som kan sås av bönderna. Detta för att avvärja en matkris”, sa Oraon och tillade att hon var på väg till Khunti-distriktet ”för att bedöma situationen”.

Kopplingen mellan officiella planer och verkligheten på marken var dock synlig när ett statligt undersökningsteam besökte Mahatos by i Peterwar-kvarteret.

Annons

“Vi är i djupa problem. Varför berättar du inte om system som PM-KISAN?” frågade Mahato teamet argt och hänvisade till det centralt finansierade systemet enligt vilket 6 000 Rs överförs i tre lika stora omgångar till berättigade bondefamiljer på ett år.

“Ingen hade informerat oss om detta upplägg. När vi fick veta om det berättade blocktjänstemän att registreringen hade upphört. Det är inte ett betydande belopp men det här är den tid vi behöver pengar”, sa Mahatos granne Nilawati Kumari.
När han kontaktades sa jordbruksdirektör Oraon att “nya registreringar kan ha stoppats för att göra E-KYC för alla bönder”.

Jharkhand Kisan Mahasabhas arbetande president Pankaj Roy, som är från Peterwar och hade kommit för att träffa de nödställda bönderna när undersökningsteamet anlände, frågade: “Varför tänker jordbruksavdelningen inte på att tillhandahålla bevattningsanläggningar när Tenughat reservoaren är knappt 10 km bort? Varför kan det inte byggas kontrolldammar och lagras regnvatten?”
En medlem av det officiella teamet, som inkluderade distrikts- och statliga jordbrukstjänstemän, svarade att besöket “endast var för undersökningen” och att bönderna måste “besök blockkontoret för alla detaljer”.

Koplesh Kumar Mahato, en lokal skollärare, såg på det upphettade utbytet på avstånd. ”Mina elever kan inte betala terminsavgifter på grund av förseningen i sådden. Här är allt kopplat till paddy”, sa han.