Indien uttrycker oro över rapporter om beskjutning nära Ukrainas kärnkraftverk

0
130

Indiens ständiga representant vid FN, ambassadör Ruchira Kamboj.

Indien har uttryckt oro över rapporter om beskjutning nära lagringsanläggningen för använt kärnbränsle vid kärnkraftverket i Zaporizhzhia i Ukraina och uppmanat till ömsesidig återhållsamhet för att säkerställa att säkerheten och säkerheten för kärnkraftsanläggningar inte äventyras .

“Vi fortsätter att noggrant följa utvecklingen angående säkerheten och säkerheten för Ukrainas kärnkraftsreaktorer och anläggningar. Indien lägger stor vikt vid att säkerställa säkerheten och säkerheten för dessa anläggningar, eftersom varje olycka som involverar kärntekniska anläggningar potentiellt kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan och miljön,” Indiens ständiga representant vid FN, ambassadör Ruchira Kamboj, sade på torsdagen.

När han talade vid FN:s säkerhetsråds (UNSC) briefing om Ukraina, sa Kamboj att Indien uttrycker sin oro över rapporterna om Ukraina. beskjutning nära lagringsanläggningen för använt bränsle vid kärnkraftverket i Zaporizhzhia.

“Vi uppmanar till ömsesidig återhållsamhet för att inte äventyra säkerheten och säkerheten för kärnkraftsanläggningar,” sa hon vid det öppna mötet i säkerhetsrådet om situationen vid kärnkraftverket i Zaporizhzhia.

Generaldirektören för Internationella atomenergiorganet (IAEA) Rafael Mariano Grossi berättade vid FN:s säkerhetsråds möte att den 5 augusti utsattes Zaporizhzhia-anläggningen – Europas största – för beskjutning, vilket orsakade flera explosioner nära elcentralen och en kraftkälla avstängning.

Ukraina har informerat IAEA om att 10 av landets 15 kärnenergireaktorer – två vid kärnkraftverket i Zaporizhzhia , tre vid kärnkraftverket Rivne, tre vid kärnkraftverket i SydUkraina och två vid kärnkraftverket Khmelnytskyy — är för närvarande anslutna till nätet.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har uttryckt stor oro över den utspelade situationen i och runt kärnkraftverket Zaporizhzhia i södra Ukraina och vädjat till alla berörda att utöva “sunt förnuft och förnuft” och att inte vidta några åtgärder som kan äventyra kärnkraftverkets fysiska integritet, säkerhet eller säkerhet.

En talesperson för FN-chefen sa tyvärr, istället för deeskalering, under de senaste dagarna, det har förekommit rapporter om ytterligare djupt oroande incidenter som, om de fortsätter, kan leda till katastrof.

Annons

“Generalsekreteraren uppmanar all militär verksamhet i anläggningens omedelbara närhet att upphöra omedelbart och att inte rikta in sig på dess anläggningar eller omgivningar. Han uppmanar till att all militär personal och utrustning dras tillbaka från anläggningen och att man undviker ytterligare utplacering av styrkor eller utrustning till platsen,” sa talespersonen.

Guterres sa att anläggningen inte får användas som en del av någon militär operation och betonade att en brådskande överenskommelse behövs på teknisk nivå om en säker omkrets av demilitarisering till säkerställa säkerheten i området.

Kamboj underströk att Indien ger hög prioritet åt IAEA:s fullgörande av sina skydds- och övervakningsaktiviteter, i enlighet med dess stadgar, på ett effektivt, icke-diskriminerande och effektivt sätt. Hon sa att New Delhi värdesätter IAEA:s ansträngningar i detta avseende

Indien har noterat den senaste tillgängliga informationen om kärnkraftverken och anläggningarna i Ukraina, inklusive uppdateringar från IAEA, sade hon.

Annons

Guterres tillade att FN fortsätter att fullt ut stödja IAEA:s kritiska arbete och dess ansträngningar för att säkerställa en säker drift av kärnkraftverket i Zaporizhzhia. Generalsekreteraren uppmanade parterna att ge IAEA:s uppdrag omedelbar, säker och obegränsad tillgång till webbplatsen.

En rysk soldat står vakt i ett område i Zaporizhzhia Kärnkraftverk på territorium under rysk militär kontroll, sydöstra Ukraina, den 1 maj 2022. (AP Photo, File)

“Vi måste vara tydliga med att alla potentiella skador på Zaporizhzhia eller andra kärntekniska anläggningar i Ukraina, eller någon annanstans, kan leda till katastrofala konsekvenser inte bara för den omedelbara närheten, utan för regionen och utanför. Detta är helt oacceptabelt,” sade generalsekreteraren.

Kamboj sa att Indien också fortsätter att vara bekymrat över situationen i Ukraina. Sedan konfliktens början har Indien konsekvent krävt ett omedelbart upphörande av fientligheterna och ett slut på våldet.

“Vi har uppmanat båda sidor att återgå till diplomatins och dialogens väg. Vi stöder alla diplomatiska ansträngningar för att få slut på konflikten,” sa Kamboj.

Medan nationer diskuterar den nukleära dimensionen av denna konflikt, sa Kamboj, “Vi måste också vara mycket medvetna om effekterna av konflikten i Ukraina på utvecklingsländerna, särskilt på tillgången på matspannmål, gödningsmedel och bränsle. Det är viktigt för oss alla att inse vikten av rättvisa, överkomliga priser och tillgänglighet när det gäller matsäd. Öppna marknader får inte bli ett argument för att vidmakthålla orättvisa och främja diskriminering”.

Annons

I detta avseende välkomnade Indien FN:s generalsekreterare-stödda initiativ för att öppna exporten av spannmål från Ukraina via den svarta Havet och underlättandet av exporten av rysk mat och gödningsmedel.

“Dessa ansträngningar visar att skillnader kan lösas genom ihållande dialog och diplomati, vilket har varit Indiens konsekventa ståndpunkt,” sa Kamboj.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Express Sunday Story: The Bihar Handshake

Premium

Tavleen Singh skriver: Har Indien förändrats tillräckligt?

Premium

Rushdie-attack: Högljudd tystnad i dag ekar parlamentets dämpade ställning över y …

Premium

Vilka tre bokstäver, en del av Lahore Conspiracy Case, kommer att ingå i en … Prenumerera nu att få 62 % rabatt Annons

Indien upprepade att den globala ordningen bör förankras i internationell rätt, FN-stadgan och på respekt för staters territoriella integritet och suveränitet.

Förklarat av The Indian Express

stark> Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu