I den inhemska byn tror lokalbefolkningen fortfarande på Nitish, men en del tvivlar på hans valv efter omröstningen

0
68

“Vi litar på vad Nitish-ji än gör. Samma sak hände i Maharashtra också. Vad är det för fel här?” sa Suvender Singh, 60, en bonde från Kurmi-samhället, som Nitish tillhör. (Expressfoto)

Tavlan som gränsar till betongbanan som leder upp till Bihars chefsminister Nitish Kumars släkthem i byn Kalyan Bigaha, i Nalanda-distriktet, ger en smak av känslan av stolthet bland invånarna över den “lokala pojken”. Det står: ”Kalyan Bigaha ke laal, aapne kar diya kamaal! Aap hej vikas purush, aap hej Nitish Kumar (Åh, son till Kalyan Bigaha, du har gjort ett under! Du är utvecklingsmannen, du är Nitish Kumar).”

JD(U)-ledaren& #8217;s frekventa politiska flip-flops verkar dock börja göra folk här något rastlösa.

”Vi litar på vad Nitish-ji än gör. Samma sak hände i Maharashtra också. Vad är det för fel här?” sa Suvender Singh, 60, en bonde från Kurmi-samhället, som Nitish tillhör.

Läs också | Kommer Nitish Kumar att vara premiärminister ansikte mot Modi 2024? Varför det är lättare sagt än gjort, förklarade

Suvender pratade om att BJP gick iväg med de flesta Shiv Sena-parlamentsledamöter och regeringen i Maharashtra.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Vilka tre bokstäver, en del av Lahore Conspiracy Case, kommer att ingå i en…

Premium

Sju decennier sedan självständigheten har det’ Det är hög tid att våra filmer återspeglar…

Premium

Indien sviker fortfarande sina kvinnor, 75 år efter självständigheten

Premium

Cricket jagar den amerikanska drömmen Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Brajesh Kumar, 50, en annan kurmibonde, var dock avvisande: “Nitish-ji har blivit en thali ka baigan (fickling). Det blir allt svårare att lita på honom. Aisa lagta hai baraati koi bhi ho, dulha ek hi rahega (det verkar som om brudgummen kommer att förbli densamma i varje bröllop). Jag tror inte att den här alliansen kommer att vara länge.”

Raja Malik, 27, som kommer från Dom-gemenskapen, en SC-underkast, sa: ”Alla i den här byn, och till och med i den här regionen , stödjer Nitish Kumar. Men i sitt hjärta känner folk att han inte borde ha brutit alliansen med BJP.”

Nästan alla runt omkring honom nickade instämmande.

En del av obehaget med Nitishs allians med RJD härrör från rädslan för att Yadavs, en dominerande OBC-kast, kan börja hävda sig mer aggressivt nu.

Annons mer från politisk puls

Klicka här för mer

“En av mina Yadav-vänner, som har tagit ett billån och nu trakasseras av återvinningsagenter, strålade igår. Han sa att om agenter nu närmar sig honom kommer han att köra över dem med sin bil. Han kanske inte gör det, men han skulle inte ha känt den här känslan av straffrihet om RJD inte var en del av den (regerande) alliansen”, säger Dharmaveer Paswan, en motorcykelmekaniker vid Harnauts basar, några kilometer från Kalyan Bigaha.

Laddoo Singh från byn Kharuara nära Bakhtiyarpur erkände också Yadav-faktorn som en “utmaning”. Singh, som tillhör Kurmi-kasten, sa: “Om ett träd är lastat med frukt måste det förbli flexibelt. Annars knäpper den vid första vindpusten. Så utmaningen blir att kontrollera Yadavs. Jag sa åt några Yadavs i vår by att inte börja flyga högt, annars kommer detta experiment också att misslyckas.”

Påminde om att Grand Alliance regerade i två år tidigare, sa Paswan, “Nitish-ji var en jämlik partner då. Han är junior (partner) nu.”

Annons Läs också |Konstant sparring, kommunikationsgap, tjuvskytteskugga: Varför Nitish slutade NDA

Paswans granne Basant Prasad Yadav, som driver en godisbutik på Harnaut-marknaden, var mer avvisande. Han sa, “Nitish Kumar är klar. Från “Paltu Ram” (turncoat) har han blivit “Bhatku Ram” (mållös person). Han borde ha blivit biträdande CM och låtit Tejashwi Yadav vara CM. Du bör känna till dina styrkor och följaktligen kräva en post — han borde ha varit biträdande CM även i den senaste alliansen (med BJP)…”

Med spekulationer på vissa håll om att Nitish skulle kunna bli oppositionen& #8217;s gemensamma PM-kandidat, även om det finns spänning, är det få som tror att det kommer att bli verklighet.

“Nitish kanske vill bli PM, men han är inte PM-material. Han kommer aldrig att bli det”, säger Ramsnehi Singh, 75, som säger sig ha sett Nitish Kumar växa upp i Kalyan Bigaha. “Titta på Narendra Modi – världsledare kommer för att möta honom, se honom högt. Har Nitish den staturen? Om han var så populär skulle han inte behöva allianser.”

Laddoo Singh från Kharuara är upphetsad över oppositionens styrka men är inte så säker på dess framtidsutsikter. “Alla har personliga ambitioner. Han har varit CM i 15 år, nu vill han prova något större. Det är bra, sa Singh. “Om han kommer att vinna eller inte vet vi inte. Men om han inte ens ställer upp på en utmaning, så kommer Modi uppenbarligen inte att besegras.”