Förklarat: Inflationen dämpas, vad nu?

0
57

Trots den lättnade inflationen i Indien och avmattningen i juli i USA har både RBI och Feds tjänstemän hävdat att prispressen fortsätter och att det kan bli fler räntehöjningar i i linje med inflationsnivåerna. (Reuters/File)

Lägre än väntat Inflationsdata i USA på 8,5 procent i juli, ned från 9,1 procent i juni, har generellt sett ökat investerarsentimentet runt om i världen. Indiska marknader fick redan tröst från dämpande råoljepriser och den totala inflationen och var på uppgång.

Men experter säger att inflationen fortfarande är ett problem, och centralbankerna kan fortsätta att höja räntorna – vilket kan påverka efterfrågan och företagens marginaler och aktiekurser. De kräver därför en steg-för-steg-introduktion av aktier.

Uppöka siffror i USA

När den amerikanska inflationen svalnade i juli upplevde aktiemarknaderna ett lättnadsrally. Dow Jones Industrial i USA steg 1,6 procent för att stänga på 33 309 på onsdagen, och de asiatiska marknaderna handlades starkt på torsdagen – med Hang Seng i Hongkong och Shanghai Composite i Kina som steg 2,4 procent respektive 1,6 procent. Marknaderna i Europa handlades oförändrat på torsdagen.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Vilka tre bokstäver, en del av Lahore Conspiracy Case, kommer att ingå i en…

Premium

Sju decennier sedan självständigheten har det’ Det är hög tid att våra filmer återspeglar…

Premium

Indien sviker fortfarande sina kvinnor, 75 år efter självständigheten

Premium

Cricket jagar den amerikanska drömmen Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

I Indien steg benchmark Sensex på Bombay Stock Exchange 0,9 procent till 59 332 , den högsta på fyra månader. Sedan den 17 juni – när Sensex stängde på 51 360, den lägsta sedan maj 2021 – har indexet stigit 15,5 procent, och har nått nära 60 000.

Återkomsten av FPIs

Även om dämpande råoljepriser och sänkt inflation har lett till komfort, har positiva FPI-flöden under den senaste månaden stöttat marknaderna – tillsammans med fortsatta inhemska detaljhandelsinflöden genom fonder och direktinvesteringar.

FPI-inflöden blev positiva i juli – för första gången sedan september 2021 — med ett nettoinflöde på 4 989 crore Rs. I augusti har de redan pumpat in ett netto på 20 204 miljoner Rs. Mellan oktober 2021 och juni 2022 hade FPI:er dragit ut sammanlagt 2 55 879 crore Rs från indiska aktier.

Inflöden från DIIs, som investerade netto 3 08 772 crore Rs mellan oktober 2021 och juli 2022, har gett ett starkt stöd. Augusti har dock bevittnat viss vinstbokning efter den kraftiga återhämtningen på marknaderna, och DIIs har sett ett nettoutflöde – hittills 3 404 crore Rs – för första gången på 11 månader.

Annons

“DIIs som håller i sig går utöver den konventionella dimensionen av indiska marknader som brukade falla avsevärt när FPI:er drog sig ur och steg när de kom tillbaka. Den här gången har inhemska investerare absorberat det mesta av stressen från FPI-utflöden, och indiska privatinvesterare har fått muskler när det gäller tekniska aspekter, säger C J George, VD, Geojit Financial Services.

Shrikant Chouhan, chef för aktieanalys på Kotak Securities, sa: “Investerare jublade den amerikanska inflationsstatistiken för juli, som kom under uppskattningen och väckte förhoppningar om att Federal Reserve kanske inte är så aggressiv i att höja räntorna vid sitt nästa möte. Handlare har också dragit tröst från fallande råoljepriser och FII-inflöden till lokala aktier under de senaste sessionerna.”

Best of Explained

Klicka här för mer

Vad har förändrats ?

Annons

Även om inflationen har varit det största bekymret världen över under de senaste fyra-fem månaderna, har det skett en synlig uppmjukning på senare tid. Priset på Brent-olja har fallit från cirka 110 dollar per fat i mars-april till under 100 dollar nu. De globala råvarupriserna och livsmedelspriserna som sköt upp efter kriget i Ukraina har också mjuknat.

I sitt penningpolitiska uttalande nyligen sa RBI:s guvernör Shaktikanta Das att de inhemska matoljepriserna förväntades avta ytterligare på baksidan av att förbättra försörjningen från viktiga producerande länder och interventioner på utbudssidan från regeringen. “Återupptagandet av veteförsörjningen från Svartahavsregionen, om den fortsätter, kan bidra till att dämpa internationella priser. Trycket i försörjningskedjan, även om det är förhöjt, är på en avtagande bana”, sa han.

Förklarat |Varför livsmedelsinflationen kan avta snabbare än väntat

RBI har hävdat att inflationen har nått en topp och hushållsinflationen har lättat; men den ligger fortfarande kvar på oacceptabelt höga nivåer.

Ska du investera nu?

Nedgången i amerikanska inflationssiffror i juli är betryggande för marknaderna. Medan företagsmarginalerna kommer att påverkas under andra kvartalet av de högre räntorna, anser experter att marknaden kanske inte faller som ett resultat – på grund av en känsla av att både inflationen och räntehöjningarna har nått toppen och att saker och ting kommer att börja förbättras från och med tredje kvartalet räkenskapsåret.

”Även när marknaderna har stigit tror jag att investerare kan gå in i eller fortsätta att investera i aktier. De måste dock följa ett förskjutet tillvägagångssätt, eller göra det genom SIP:er, eftersom vi fortfarande inte ser någon särskilt stark trend, och det finns geopolitiska och globala inflationsoro fortfarande, säger George.

Annons

Det finns några som anser att de indiska marknaderna kan bevittna en hållbar tillväxt på medellång sikt på grund av potentiell ekonomisk aktivitet. “Kredittillväxten ökar, företag i nyckelsektorer förbereder sig för att investera, och den indiska ekonomin kan dra nytta av den globala diversifieringsstrategin för leveranskedjan. Allt detta kan leda till högre tillväxt på medellång sikt, och investerare kan komma in med en medellång till lång sikt, säger CIO för ett kapitalförvaltningsföretag.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Vad finns det för oro?

Annons

Trots att inflationen har lättat i Indien och avmattningen i juli i USA, har både RBI- och Fed-tjänstemän hävdat att prispressen fortsätter och att det kan finnas mer räntehöjningar i linje med inflationsnivåerna.

Tidigare denna månad tillkännagav RBI:s guvernör att reporäntan skulle höjas med 50 punkter: “MPC betonade att fortsatt hög inflation kan destabilisera inflationsförväntningarna och skada tillväxten på medellång sikt. [Den] bedömde därför att ett ytterligare kalibrerat tillbakadragande av monetär ackommodation är motiverat för att hålla inflationsförväntningarna förankrade och innehålla andrahandseffekterna. Följaktligen beslutade [det] att höja den politiska reporäntan…”

Annons

Marknadsexperter förblir också försiktiga med den geopolitiska situationen. Ryssland och Ukraina fortsätter att vara i krig, och det finns förnyad oro över spänningarna mellan Kina och Taiwan efter besöket av talmannen för det amerikanska huset, Nancy Pelosi, på ön.