FBI sökte kärnkraftsdokument på jakt efter Trumps hem, säger rapporten

0
115

USA:s före detta president Donald Trump talar vid ett möte den 5 augusti 2022 i Waukesha, Wisconsin. (AP)

USA:s federala agenter letade efter dokument som rör kärnvapen när de slog till mot tidigare president Donald Trumps hem i Florida denna vecka, rapporterade Washington Post på torsdagen. p>

Det var inte klart om sådana dokument återfanns på den tidigare presidentens Mar-a-Lago resort i Palm Beach, sade Posten. Reuters kunde inte omedelbart bekräfta rapporten.

Det amerikanska justitiedepartementet bad en domare på torsdagen att offentliggöra beslutet som godkände FBI:s husrannsakan av Mar-a-Lago, efter att Trump, en republikan, framställt det som politiskt vedergällning.

Begäran innebär att allmänheten kunde snart lära sig mer om vad utredarna letade efter under den aldrig tidigare skådade husrannsakan av en före detta presidents hem.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Express Sunday Story: The Bihar Handshake

Premium

Rushdie-attack: Högljudd tystnad i dag ekar parlamentets dämpade ställning över er…

Premium

Vilka tre bokstäver, en del av Lahore Conspiracy Case , kommer att ingå i en…

Premium

Sju decennier sedan självständigheten är det hög tid att våra filmer återspeglar … Prenumerera Nu för att få 62 % RABATT

Flytten var en del av en utredning om huruvida Trump olagligt tog bort register från Vita huset när han lämnade kontoret i januari 2021, av vilka justitiedepartementet tror är hemligstämplade.

USA:s tidigare president Donald Trump sa tidigt på måndagen att FBI-agenter hade gjort en razzia mot hans hem i Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida. (AP)

Justitiekansler Merrick Garland, landets högsta brottsbekämpande tjänsteman och en utsedd av den demokratiske presidenten Joe Biden, berättade på en presskonferens att han personligen hade godkänt husrannsakan. Justitiedepartementet försöker också offentliggöra ett redigerat kvitto på de beslagtagna föremålen.

“Avdelningen tar inte lätt på ett sådant beslut. Där det är möjligt är det standardpraxis att söka mindre påträngande medel som ett alternativ till en sökning, och att begränsa varje sökning som görs,” sa Garland.

Annons

Hans beslut att offentligt bekräfta sökningen var mycket ovanligt. Amerikanska brottsbekämpande tjänstemän diskuterar vanligtvis inte pågående utredningar för att skydda människors rättigheter. I det här fallet tillkännagav Trump själv sökandet i ett uttalande på måndagskvällen.

Garland sa att justitiedepartementet gjorde en begäran om att offentliggöra beslutet “mot bakgrund av den tidigare presidentens offentliga bekräftelse av husrannsakan, de omgivande omständigheterna och det betydande allmänna intresset i denna fråga.”< /p>

En källa som är bekant med saken sa att FBI hämtade cirka 10 lådor från Trumps egendom under sökningen.

Annons

Trump var inte i Florida vid tidpunkten för sökningen.

Kommer Trumps advokater att invända?

Det var oklart om Trumps juridiska team skulle invända mot frigivningen av beslutet.

Regeringen har fram till 15:00 ET (1900 GMT) på fredag ​​på sig att meddela domstolen om Trumps advokater kommer att invända mot att upphäva förseglingen. Målet är inför den amerikanska domaren Bruce Reinhart, som granskade beslutet för att säkerställa att justitiedepartementet hade tillräckliga sannolika skäl för husrannsakan.

Medan han försökte upphäva beslutet, har justitiedepartementet inte bett domaren att frigör det edsvurna uttalandet till stöd för beslutet, vars innehåll potentiellt kan innehålla sekretessbelagda uppgifter.

Två av Trump’s advokater, Evan Corcoran och John Rowley, svarade inte på en begäran om kommentar.

Annons

I ett uttalande på sitt sociala nätverk Truth sa Trump: “Mina advokater och representanter samarbetade fullt ut och mycket goda relationer hade etablerats. Regeringen kunde ha fått vad de ville, om vi hade det.

Eskalerande undersökning

Den aldrig tidigare skådade sökningen markerade en betydande eskalering i en av de många federala och statliga undersökningar Trump står inför från sin tid i ämbetet och i privat verksamhet, inklusive en separat undersökning av justitiedepartementet om ett misslyckat försök från Trumps allierade att störta presidentvalet 2020 genom att skicka in falska vallistor.

Annons

Utredningen av Trumps borttagning av register startade tidigare i år, efter att National Archives gjort en remiss till avdelningen.

Tidigare arkivarie David Ferriero har tidigare sagt att Trump lämnade tillbaka 15 lådor till regeringen i januari 2022. Arkiven upptäckte senare att några av föremålen var “markerade som sekretessbelagda nationell säkerhetsinformation.”

Annons

Ett par månader före husrannsakan besökte FBI-agenter Trumps egendom för att undersöka lådor i ett låst förråd, enligt en person som är bekant med besöket.

Agenterna och Corcoran tillbringade en dag med att granska material, sa källan. En andra källa som hade blivit informerad om saken sa till Reuters att justitiedepartementet också har övervakningsfilmer från Mar-a-Lago i sin ägo.

Garlands justitiedepartementet har mötts av hård kritik och hot online sedan måndagens sökning. Trump-anhängare och några av hans republikaner i Washington anklagar demokraterna för att vapensätta den federala byråkratin för att målsätta Trump.

I Cincinnati, Ohio, på torsdagen dog en beväpnad man som misstänktes för att ha försökt bryta in i FBI-byggnaden efter ett utbyte av skottlossning med poliser, sade en tjänsteman vid Ohio State Highway Patrol.

Garland fördömde hoten och attackerna mot FBI och justitiedepartementet. “Jag kommer inte att stå stilla när deras integritet attackeras orättvist,” sa han.

Vissa demokrater har kritiserat Garland för att vara överdrivet försiktig i att utreda Trump angående hans försök att vända sin valförlust mot Biden 2020.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu