Efter pandemin, inlärningsförlust bland statliga skolelever betydande: Studie

0
44

I Karnataka utvärderades totalt nio distrikt och 463 elever och 30 lärare intervjuades och observerades. (Representativ bild. Express-fil)

En betydande andel av statliga skolelever kan inte nå tidigare klassnivåer som ett resultat av skolnedläggningar på grund av covid-19-pandemin under de senaste två åren, en studie av Azim Premji University med titeln “Teacher Efforts to Support Learning Recovery after School Reopening' som publicerades i torsdags avslöjade.

Studien indikerar att även om det finns ett stort engagemang från engagerade lärare för att hjälpa elever att återhämta sig från inlärningsförlusten, saknade ett betydande antal elever de tidigare två årens inlärningsförmåga. Även när eleverna nu håller på att flytta till nästa klass, är de fortfarande inte skickliga i förmågorna i sina två föregående klasser eftersom de knappt lärt sig något under de senaste två åren, har studien visat.

Läs | Särskilda läroböcker för att överbrygga inlärningsgapet utvecklades under Covid-19-pandemin

Studien genomfördes i 41 distrikt i Chhattisgarh, Karnataka, Madhya Pradesh, Rajasthan och Uttarakhand och omfattade 108 lärare och 1 644 elever i klass 2 till 5. I Karnataka, totalt nio distrikt och 463 elever bedömdes och 30 lärare intervjuades och observerades.

Medan Karnataka har initierat programmet för återhämtning av lärande för detta läsår, har andra stater antagit initiativ från centret, inklusive en 100-dagars läskampanj och fokus på grundläggande läskunnighet och räknekunskap genom FLN-missionen, säger studien. Faktum är att de flesta stater har minskat innehållet i läroböcker, baserat på antingen identifiering av väsentliga läranderesultat eller koncept. Läroplanen har systematiskt renoverats i ett par delstater genom att prioritera läranderesultat, och några andra delstater håller på att göra detsamma.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Express Sunday Story: The Bihar Handshake

Premium

Tavleen Singh skriver: Har Indien förändrats tillräckligt?

Premium

Rushdie-attack: Högljudd tystnad i dag ekar parlamentets dämpade ställning över y…

Premium

Vilka tre bokstäver, en del av Lahore Conspiracy Case , kommer att ingå i en…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Studien genomfördes längs inlärningsförlusten av tidigare klassförmågor relaterade till matematik och språk. Omkring 70 procent av eleverna i klass 3 och cirka 61 procent av eleverna i klass 5 kunde inte visa specifika språkbedömda förmågor. Faktum är att mindre än hälften av eleverna i klasserna 2, 3, 4 och 5 visade förbättringar i språket. Medan 57 procent av eleverna i klass 3 och 54 procent av eleverna i klass 5 inte kunde visa specifika förmågor bedömda i matematik.

Läs också |Gujarat University lanserar en kurs om innovation och designtänkande för skolbarn

Studien har funnit att inlärningsförlust omfattar både regression eller att glömma det som lärts och förlusten av läroplansinlärning som skulle ha hänt om skolor hade varit öppna.

Den visade att 89 procent av lärarna observerades hjälpa eleverna att återgå till skolans och klassrummets rutiner genom att skapa utrymme för elevernas berättelser och erfarenheter. Andra rapporterade att de använde spel och aktiviteter under dagen och gav personlig uppmärksamhet åt nyskrivna elever. Endast 38 procent av lärarna observerades använda flera verktyg för bedömning, inklusive själv- och kamratbedömning, i form av arbetsblad, gruppdiskussioner, rollspel, klassarbete, hemuppgifter, observationer, projektarbete, i muntliga, skriftliga och blandade lägen , har studien avslöjat.

Annons

Tidningen rekommenderar att det finns ett behov för alla stater över hela landet att ta upp systematiska ansträngningar för att hantera inlärningsåterhämtning med ett tillvägagångssätt som måste vara holistiskt och långsiktigt, dvs. drivs av lärare. Den rekommenderar också att läroplanen förnyas, med en systematisk prioritering av läranderesultat och urval av innehåll baserat på övningar i olika klasser för att hjälpa till att förvärva grundläggande förmågor som är nödvändiga för att de ska kunna uppnå målen för skolutbildningen.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu