Home Svenska Daglig information: Fyra soldater dödade i J&K terrorattack; torkan hotar i Jharkhand

Daglig information: Fyra soldater dödade i J&K terrorattack; torkan hotar i Jharkhand

0

De bästa nyheterna den 12 augusti 2022.

God morgon 

I dagens utgåva: Fyra soldater dödade i J&K terrorattack; på flyg till Kabul, hemkomstberättelser; torka som hotar i Jharkhand; och mer.

Big Story 

Fyra dagar före självständighetsdagen dödades fyra soldater i en militant attack mot ett arméläger i Rajouri-distriktet i Jammu på torsdag. Båda militanterna som var inblandade i attacken sköts ner i den fyra timmar långa eldstriden som följde, sade armén.

Subscriber Only StoriesView All

Premium
Express Sunday Story: The Bihar Handshake

Premium

Invändigt spår: Outfoxing BJP

Premium

Tavleen Singh skriver: Har Indien förändrats tillräckligt?

Premium

Rushdie-attack: Högljudd tystnad i dag ekar parlamentets dämpade ställning över dig…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Här är vad hände: Enligt armén utmanade soldaterna de två militanterna som lobbade granater medan de försökte ta sig in i posten. Säkerhetspersonalen spärrade sedan av området och engagerade dem i en eldstrid, sade han.

Berättelse efterlämnade släktingar:Några timmar innan han gav efter för militanternas kulor tidigt på torsdagen, hade Subedar Rajendra Prasad Bhamboo, 48, pratat med sin dotter i ett videosamtal innan han lade på på grund av dåligt mobiltelefonnät. Samtidigt pratade Rifleman Nishant Malik, 21, med sin familj, baserad i staden Hansi i Haryanas Hisar-distrikt, på ett videosamtal på onsdagen. På torsdagsmorgonen ringde hans syster Maliks nummer – det var Raksha Bandhans dag. Det kom inget svar.

Endast i Express 

Elever som återvänder hem, en läkare på tjänstledighet från hennes sjukhus i New Delhi för att besöka sin sjuka mamma, en man som lyckades få ett medicinskt visum och skulle återvända hem efter sin behandling, en duk av hjälparbetare — det här är några av de cirka 90 resenärer som återvänder till Afghanistan ombord på A343 Kam Air-flygetsom avgick från New Delhi på torsdagseftermiddagen. Planet till Kabul erbjöd en liten inblick i New Delhis trevande försök att bygga upp en relation med talibanerna, utan att känna igen regimen.

I vår åsiktssektion idag skriver tidigare poliskommissionären i Pune, Meeran Chadha Borwankar, om den långsamma avrättningen av polisen som institution: “Den indiska strafflagen definierar konspiration som en olaglig handling och håller varje konspiratör lika ansvarig, men den definierar inte “att döda en institution” som ett brott. Det har uppmuntrat den verkställande makten att slå till mot inte bara polisen utan mot det straffrättsliga systemet som helhet.”

Från förstasidan 

Annons

Kina har blockerat ett förslag från Indien och USA vid FN:s säkerhetsråd (UNSC) att utse Abdul Rauf Azhar, bror till Jaish-e-Mohammeds (JeM) chef Masood Azhar och biträdande chef för den Pakistan-baserade förbjudna terrorgruppen, < b>som en “global terrorist”.

CJI N V Ramana erkände på torsdagen att effekterna av gratiserbjudanden utlovade av politiska partier på landets finanspolitiska hälsa var “en allvarlig fråga” men sa att han inte var för att ta bort något parti över det eftersom det skulle vara “antidemokratiskt ”.

En 49-årig kvinna från Bengaluru har vänt sig till Delhi High Court med ett ovanligt fall – för att stoppa sin vän, en Noida-baserad 48-årig man med en försvagande hälsotillstånd, från att resa till Europa som påstås vara för att genomgå assisterat självmord eller dödshjälp— ett alternativ som inte är tillgängligt i Indien för en person som inte är obotligt sjuk.

Måste läsa 

Annons

En torka hägrar över Jharkhand i år. Statens jordbruksavdelning har lanserat en statlig undersökning för att “förstå djupet av torkan” och böndernas tillstånd. “Vart tredje år är det samma problem, och sedan finns det en livsmedelskris”, säger Mahato, Bokaro-bonden. På fälten finns det redan rädsla för att bönder ska hamna i skuldfällor.

När Lumpy Skin-sjukdomen fortsätter att spridas över Kutch, har diken och uppsvällda boskapskroppar blivit vanliga på den pastorala marken som gränsar till Mundra-Mandvi kustvägen. Virussjukdomen som har sitt ursprung i Afrika har svept över Gujarat i tre månader sedan det första fallet rapporterades den 23 april i Kutch-distriktet, där många är beroende av boskapsskötsel för sin försörjning. Gränsdistriktet, med en boskapsbestånd på cirka 23,79 lakh, har varit det värst drabbade distriktet, står för 38 891 fall eller 52 procent av det totala antalet rapporterade fall i delstaten den 10 augusti. 

Lägre inflationsdata från USA än väntat på 8,5 procent i juli, en minskning från 9,1 procent juni, har generellt sett ökat investerarsentimentet runt om i världen. Indiska marknader drog redan tröst från dämpande råoljepriser och den totala inflationen och var på uppgång. Men experter säger att inflationen fortfarande är ett problem. Vi bryter ner vad ökningen av siffrorna i USA betyder för Indien.

Och slutligen

Du måste korsa ett vattenhinder för att nå hemmet för Indiens bästa steeplechaser. Inte det vertikala hindret på en platt bana som Avinash Sable graciöst hoppar över för att ta med medaljer, utan en fem fot bred krater, med brunt slaskigt vatten, som kan svälja en sedan. I hans blink-och-du-missar-det-by, Mandwa, i Maharashtras Beed-distrikt, där en GPS är till liten användning, har hans underbyggda hus med åtta sovrum blivit en referens. Men Sables berättelse börjar inte i detta palats som är under konstruktion, istället den börjar vid en plåtskjul utan lampor och ett rum en kilometer nedför.

Till imorgon, 

Rahel Philipose 

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu