Covid mRNA-vacciner är säkra under graviditet, visar stor studie

0
66

MRNA-vaccinerna mot coronavirus är säkra att använda under graviditet. (Fil representativt foto)

mRNA-vaccinerna mot coronavirus är säkra att använda under graviditet, föreslog en stor kanadensisk studie som publicerades på torsdagen i tidskriften The Lancet Infectious Diseases, som fann att vaccinerade gravida kvinnor upplevde färre biverkningar än lika äldre, icke-gravida vaccinerade personer.

Covid-vacciner rekommenderades för användning under graviditet i många länder tidigt, baserat på den etablerade säkerheten för inaktiverade vacciner under graviditet och lugnande data från det lilla antalet graviditeter som inträffade under vaccinförsök.

Enligt Lancet-rapporten är studien en av de första som tittar på biverkningar av coronavirusvaccinernas biverkningar genom att möjliggöra jämförelser mellan grupper av vaccinerade gravida kvinnor, ovaccinerade gravida kvinnor och vaccinerade icke-gravida kvinnor.

“ I de tidiga stadierna av utbyggnaden av Covid-19-vaccinet var det lågt vaccinupptag bland gravida på grund av oro över datatillgänglighet och vaccinsäkerhet. Det finns fortfarande ett lägre upptag än genomsnittet bland icke-gravida kvinnor i reproduktiv ålder, säger studiens första författare, Dr Manish Sadarangani från British Columbia Children's Hospital Research Institute.

Subscriber Only StoriesView AllPremium

Express Sunday Story: The Bihar Handshake

Premium

Invändigt spår : Outfoxing BJPPremium

Tavleen Singh skriver: Har Indien förändrats tillräckligt?

PremiumRushdie-attack: Högljudd tystnad i dag ekar parlamentets dämpade ställning över er…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

“Stora observationsstudier som vår är avgörande för korrekt förståelse av frekvensen av negativa hälsohändelser hos gravida kvinnor efter olika doser av Covid-19-vaccination. Denna information bör användas för att informera gravida kvinnor om de biverkningar de kan uppleva under veckan efter vaccination”, tillade Dr Sadarangani.

Studien, från The Canadian National Vaccine Safety Network (CANVAS) Network, tittade på data från deltagare i sju kanadensiska provinser och territorier mellan december 2020 och november 2021. Alla vaccinerade deltagare ombads att självrapportera alla hälsohändelser under de sju dagarna efter varje dos covid-19-vaccin. Den ovaccinerade gravida kontrollgruppen ombads att registrera eventuella hälsoproblem under de sju dagarna innan de fyllde i undersökningen. Totalt besvarade 191 360 kvinnor i åldern 15-49 år med känd graviditetsstatus undersökningen av första dosen och 94 937 undersökningen med andra dosen.

En “betydande hälsohändelse” definierades som en ny eller sämre hälsohändelse som var tillräckligt för att få deltagaren att missa skola eller arbete, kräva medicinsk konsultation eller förhindra dagliga aktiviteter under de föregående sju dagarna. En “allvarlig hälsohändelse” definierades som varje händelse som resulterade i ett akutmottagningsbesök eller sjukhusvistelse under de senaste sju dagarna.

Annons

Forskarna fann att 4 procent (226/5 597) av mRNA-vaccinerade gravida kvinnor rapporterade en betydande hälsohändelse inom sju dagar efter dos ett av ett mRNA-vaccin och 7,3 procent (227/3 108) efter dos två. De vanligaste signifikanta hälsohändelserna efter dos två hos gravida kvinnor var en allmän känsla av att må dåligt, huvudvärk eller migrän och luftvägsinfektion.

Som jämförelse rapporterade 3,2 procent (11/339) av gravida ovaccinerade deltagare liknande händelser under de sju dagarna innan undersökningen slutfördes. I den vaccinerade icke-gravida kontrollgruppen rapporterade 6,3 procent (10 950/174 765) en signifikant hälsohändelse veckan efter dos ett och 11,3 procent (10 254/91 131) efter dos två. Allvarliga hälsohändelser var sällsynta i alla grupper (färre än 1 procent) och inträffade i liknande frekvens hos vaccinerade gravida individer, vaccinerade icke-gravida personer och ovaccinerade gravida kvinnor efter dos ett och dos två.

Missfall eller dödfödsel var det mest frekvent rapporterade negativa graviditetsresultatet utan någon signifikant skillnad mellan frekvensen hos vaccinerade och ovaccinerade kvinnor; 2,1 procent (7/339) av ovaccinerade gravida kvinnor och 1,5 procent (83/5 597) av vaccinerade gravida kvinnor upplevde ett missfall eller dödfödsel inom sju dagar efter dos ett av ett mRNA-vaccin.

Annons

“Den lägre andelen betydande hälsohändelser bland vaccinerade gravida, jämfört med vaccinerade icke-gravida individer, är oväntat och kräver mer forskning. Tidigare studier på andra vacciner hos gravida kvinnor har oftast inte rapporterat några signifikanta skillnader i hälsohändelser mellan gravida och icke-gravida kvinnor eller har funnit högre frekvenser under graviditeten. Ytterligare studier av icke-COVID-19 mRNA-vacciner krävs för att identifiera om de minskade biverkningarna som observerats hos gravida personer i denna studie är en egenskap hos mRNA-vaccinplattformen, eller hos dessa specifika vacciner, säger Dr Julie Bettinger, senior författare till tidningen och även från British Columbia Children's Hospital Research Institute.

De flesta deltagare som rapporterade etnicitet i studien var vita och dessa data kan därför inte vara helt generaliserbara till andra populationer, varnar författarna. Studien fokuserade också på hälsohändelser som inträffade inom de första sju dagarna efter vaccination och kan därför inte dra några slutsatser om långsiktiga reaktioner. En annan begränsning är att data som lämnats av studiedeltagare inte verifierades med hjälp av medicinska journaler.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu