CDC lättar på sina Covid-riktlinjer, vilket signalerar en ny fas av pandemin

0
123

En kvinna på en mobil Covid-19-testplats i Berkeley, Kalifornien, 13 juli 2022. (Jim Wilson/The New York Times)

Skrivet av Emily Anthes

Centers for Disease Control and Prevention släppte på Covid-19-riktlinjerna på torsdagen och befriade skolor och företag från skyldigheten att kräva att ovaccinerade personer som exponerats för viruset sätts i karantän hemma.

Förändringarna är ett kraftigt steg bort från åtgärder som krav på social distans och karantän, som hade polariserat stora delar av landet, och erkänner effektivt hur många amerikaner har navigerat i pandemin under en tid. Byråns åtgärd kommer när barn över hela landet återvänder till skolan och många kontor har öppnat igen.

“Vi vet att Covid-19 är här för att stanna”, sa Greta Massetti, en CDC-epidemiolog, vid en nyhetsbriefing torsdag. “Höga nivåer av befolkningsimmunitet på grund av vaccination och tidigare infektion, och de många verktyg som vi har tillgängliga för att skydda människor från svår sjukdom och död, har satt oss på en annan plats.”

CDC:s nya riktlinjer kommer efter mer än två år av en pandemi där mer än 1 miljon amerikaner har dött. Med den mycket smittsamma BA.5-subvarianten av omicron-spridning, registrerar USA mer än 100 000 fall och nästan 500 dödsfall per dag i genomsnitt.

Men många amerikaner avstod från metoder som social distansering, karantän och bär mask för länge sedan.

“Jag tror att de försöker möta den verklighet som alla i allmänheten är ganska klar med den här pandemin, säger Michael T. Osterholm, expert på infektionssjukdomar vid University of Minnesota, med hänvisning till CDC.

Byrån har arbetat i månader med den nya vägledningen, som bygger på tidigare rekommendationer som utfärdades i februari, då byrån förkortade isoleringstiderna för många amerikaner. CDC sa att de gör förändringar nu eftersom vaccination och tidigare infektioner har gett många amerikaner ett visst mått av skydd mot viruset, och behandlingar, vacciner och booster är tillgängliga för att minska risken för allvarlig sjukdom.

Annons

Förändringarna flyttar mycket av ansvaret för riskminskning från institut till individer. CDC rekommenderar inte längre att människor håller sig 6 fot bort från andra. Istället noterar den att att undvika trånga områden och att hålla avstånd till andra är strategier som människor kanske vill överväga för att minska sin risk.

Och de rekommenderade förebyggande strategierna gör inte längre någon skillnad mellan människor som är uppdaterade om sina vaccinationer och de som inte är det, vilket effektiviserar en komplicerad uppsättning regler som kan vara svåra att navigera för skolor och företag.

Människor som utsätts för viruset måste inte längre sätta sig i karantän hemma oavsett deras vaccinationsstatus, även om de bör bära en mask i 10 dagar och testas för viruset på dag 5, enligt de nya riktlinjerna. Kontaktspårning och rutinmässig övervakningstestning av personer utan symtom rekommenderas inte längre i de flesta miljöer.

Istället för att fokusera på att bromsa överföringen av viruset, prioriterar rekommendationerna att förebygga allvarlig sjukdom. De betonar vikten av vaccination och andra förebyggande åtgärder, inklusive antivirala behandlingar och ventilation.

Annons

Riktlinjerna kring maskering – som rekommenderar att människor bär dem inomhus på platser där nivåerna av covid-19 i samhället är höga – har inte ändrats.

Och personer som testar positivt för viruset bör fortfarande isolera sig hemma i minst fem dagar. De som hade måttlig eller svår sjukdom, eller är immunförsvagad, bör isoleras till och med dag 10.

Byrån tog också upp de rebound-infektioner som vissa personer rapporterade efter att ha tagit den antivirala behandlingen Paxlovid; om symtomen återkommer bör människor starta om klockan vid isolering, sa CDC.

Många hälsoexperter berömde de nya riktlinjerna för att representera en pragmatisk inställning till att leva med viruset på längre sikt.

< p>“Jag tycker att detta är en välkommen förändring”, säger Amesh Adalja, seniorforskare vid Johns Hopkins Center for Health Security. “Det visar faktiskt hur långt vi har kommit.”

Annons

De nya riktlinjerna kommer också att bli lättare för allmänheten att följa, tillade han.

Men pandemin har inte tagit slut, experter noterade, och strängare åtgärder kan behövas i händelse av nya varianter eller framtida ökningar.

Annons

Medan nästan alla amerikaner nu är berättigade att vaccineras, är många inte uppdaterade om sina skott. Bara 30 % av 5- till 11-åringarna och 60 % av 12- till 17-åringarna har fått sin primärvaccinserie i hela landet. Bland vuxna 65 år och äldre, som löper störst risk för svår sjukdom, har 65 % fått en booster. Kritiska terapier, såsom antivirala behandlingar, är fortfarande svåra att komma åt för många.

“Självklart måste vi göra mer arbete för att se till att fler människor utnyttjar det skydd som dessa verktyg har att erbjuda och att fler människor kan få tillgång till dessa verktyg”, säger Jennifer Nuzzo, chef för Pandemic Center vid Brown University School av folkhälsan. “Jag tror att det har funnits en övergripande uppringning i marken som behövs för att få människor att vaccineras.”

Annons

Vägledningen går bort från svepande försiktighetsåtgärder på befolkningsnivå till mer riktade råd för utsatta befolkningar och specifika högriskinställningar och omständigheter.

Riktlinjerna noterar till exempel att skolor kan vilja överväga övervakningstestning i vissa scenarier, till exempel när elever kommer tillbaka från skollov eller för de som deltar i kontaktidrott.

Ovaccinerade elever som exponeras. att viruset inte längre behöver testa ofta för att vara kvar i klassrummet, ett tillvägagångssätt som kallas “testa för att stanna”. CDC rekommenderar inte längre en praxis som kallas kohortering, där skolor delar upp elever i mindre grupper och begränsar kontakten mellan dem för att minska risken för virusöverföring.

Hälsoexperter sa att förändringen i vägledning var särskilt välkommen när eleverna går tillbaka till skolan, en miljö där karantäner hade varit särskilt störande.

“Detta kommer verkligen att hjälpa till att minimera effekten av Covid-19 på utbildning, ” sa Christina Ramirez, biostatistiker vid University of California, Los Angeles.

Mercedes Carnethon, en epidemiolog vid Northwestern University Feinberg School of Medicine, sa att hon inte såg förändringarna, inte ens avskaffandet av karantäner till förmån för 10 dagars maskering, som en uppluckring av myndighetens vägledning.

“Vi vet verkligen att att bära en högkvalitativ mask kommer att ge något av det starkaste skyddet mot att den sprids till någon annan, och karantän är logistiskt betungande”, sa hon. “Det kan ses som en lättnad av riktlinjerna, men jag tror att det är en mycket mer lämplig och målinriktad lösning.”

Joseph Allen, en forskare från Harvard University som studerar inomhusmiljökvalitet, berömde de nya riktlinjerna för att lägga större vikt vid att förbättra ventilationen.

Subscriber Only StoriesView All

Premium< /figure>Express Sunday Story: The Bihar Handshake

Premium

Rushdie-attack: Högljudd tystnad i dag ekar parlamentets dämpade ställning över y…

Premium

Vilka tre bokstäver, del av Lahore Conspiracy Case, kommer att vara en del av ett…

Premium

Sju decennier sedan självständigheten är det hög tid att vi filmer reflekterar…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

“Bra ventilation är något som hjälper till att minska risken för överföring som inte är politisk och som inte kräver någon beteendeförändring”, sa han.

< strong>Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu