Bo Ekman: Går inte att lösa världsproblem med stater

0
130

Dagens världsproblem med krig, klimatförändringar, hungersnöd och rusande energipriser kan bara lösas om den politiska makten ändras, skriver Bo Ekman, företagsledare och grundare av Tällberg Foundation, i SvD-debatt. Problemet i dag är att världen är uppdelad i runt 210 suveräna stater, som alla fokuserar på att lösa nationella problem och konflikter. ”Den politiska makten är inte organiserad för att lösa globala problem. Suveränitetsprincipen övertrumfar alltid internationell solidaritet”, skriver han. Enligt Ekman påverkades världsordningen av andra världskriget och kan mycket väl komma att ruckas av det pågående kriget mellan Ukraina och Ryssland. Men hur den kommer att förändras går inte att förutsäga. ”Alla sitter vi i väntan på framtiden.” Bo Ekman, företagsledare och grundare av stiftelsen Tällberg Foundation.