BJP-JJP-regeringen, som sjöngs av protester mot gårdslagstiftningen, fruktar lågorna i den gemensamma byn.

0
40

BKU-ledaren Gurnam Singh Chaduni återställer besittningen av shamlat-mark till bönderna i byn Kari Modh i Bhiwani-distriktet. Myndigheterna hade nyligen tagit denna mark i besittning från bönderna. (Expressfoto/arrangerat från bönder)

En högsta domstolsbeslut som befriar shamlat deh eller allmän mark i byar i Haryana från alla rättstvister håller snabbt på att bli en politisk fråga i staten. Med oppositionen som hävdar att de står upp för bönderna mot en okänslig regering, går BJP-JJP-ministeriet försiktigt i frågan.

Shamlat-marken hålls åt sidan för gemensamt bruk i byar, som en del av Punjab Land Revenue Act från 1887. I april ansåg Högsta domstolen att sådan mark endast skulle användas av panchayats för bybornas behov. “Ingen del av marken kan delas upp mellan ägarna, och sådan mark skulle inte vara tillgänglig för försäljning”, slog högsta domstolen fast.

Missa inte |Shamlat landrad: Khattar för mutation av mark till förmån för panchayats, säger Hooda nej

I juni beordrade Haryana-regeringen ett omedelbart slut på alla pågående fall och pågående rättstvister i domstolar i hela staten. Medan High Court upphörde med Haryana-beslutet senare, förväntas delstatsregeringen komma med reviderade instruktioner givet högsta domstolens beslut.

Förslaget har långtgående konsekvenser eftersom tusentals tunnland sådan mark tros. att ha sålts av aktieägare eller gram panchayats och nu brukas av bönder.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

The Bihar Handshake: Nitish, Tejashwi och ett gemensamt syfte — ta sig an BJ…

Premium

Inside Track: Outfoxing BJP< figur>Premium

Tavleen Singh skriver: Har Indien förändrats tillräckligt?

Premium

Förklarat: Ett kinesiskt spionfartyg ska lägga till kaj i Sri Lankas hamn den 16 augusti … Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Både oppositionen och BJP inser det potentiella minfältet att genomföra beslutet mitt i sjunkande markinnehav av bönder. Flytten är ännu mer ansträngd eftersom bönderna nu är hårt organiserade efter de årslånga framgångsrika protesterna mot gårdslagarna.

Flera gårdsorganisationer har hållit panchayats i frågan, med senior BKU-ledare Gurnam Singh Chaduni, som spelade en nyckelroll i agitationen mot gårdslagarna, som tog ledningen. Den 5 augusti återställde Chaduni och andra bönderna i besittning av nästan 100 tunnland panchayat-mark i byn Kari Modh i Bhiwani-distriktet, en vecka efter att myndigheterna hade tagit marken i besittning.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

På onsdagen tog oppositionen upp frågan i församlingen. Kongressens ledamöter uppmanade regeringen att “skydda intressena för bönder som odlat denna mark under de senaste decennierna”.

Annons

Som kongressledaren och tidigare chefsministern Bhupinder Singh Hooda uttrycker det, “Shamlat-marken kom till när bönderna bidrog med sin del på grundval av en pro-rata nedskärning. Men stora delar av denna mark användes inte för gemensamma ändamål, och bönder har odlat detsamma i 50-60 år.” Hooda uppmanade chefsminister Manohar Lal Khattar att ompröva frågan. “Det bör inte vara bråttom.”

Också i Political Pulse |Med stöd av agrilagar skapar framgång, tar Haryana-bönderna en större roll, intensifierar protesterna

Khattar försäkrade församlingen att de tittade på alla aspekter av fråga och erkänner att det var komplicerat. “Till och med högsta domstolens beslut sade att delstatsregeringen… kan utforma en policy eller regel och vilken lag som helst”, sa han.

Men han tillade att regeringen inte kunde förlora tid på att utföra mutationen av sådana markinnehav till förmån för panchayats. “Mutation skulle inte ändra titeln. Men om vi inte agerar nu, kan mark byta ägare.”

Annons

Snart efter Khattars kommentarer utfärdade Chaduni ett uttalande där han bad CM “att inte vilseleda bönder”. ”Mutation betyder ägande. Om det ändras kommer ägarskapet att ändras.”

Måste läsa |För att kväva anti-incumbency i sin linda, har Haryana CM Khattar på sant politik överdrive

Han bestred också regeringens påståenden om att mark som inte muterats till panchayats kan byta ägare. Försäljning av sådan mark är redan förbjuden sedan 2012 (när staten hade en kongressregering ledd av Hooda), sade Chaduni och tillade: “Vi kommer att offra våra liv men kommer inte att tillåta att ens en enda tum mark från bönder tas bort. Denna mark tillhörde ursprungligen bönderna eftersom de bidrog med sin del. Ta med lagstiftning för att få tillbaka marken i böndernas konton.”

Agitationen mot gårdslagarna, som leddes i Haryana av Chaduni, hade allvarligt påverkat den högsta ledningen för den styrande BJP-JJP i Haryana. Protesterande bybor tillät dem inte ens att komma in i sina valkretsar på länge.

Den 10 januari 2021 hade Chadunis budskap inför ett Khattar-evenemang i Karnal om att “lära CM en läxa” drog så många bönder att CM var tvungen att avbryta en helikopterlandning.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu