“Barbariskt, oroande”: Författare, aktivister fördömer attacken mot Salman Rushdie

0
78

Rushdie har utsatts för flera år av dödshot efter publiceringen av hans bok 'The Satanic Verses' 1988 som hamnade i kontroverser i de islamiska länderna på grund av dess påstådda föraktfulla skildring av profeten Muhammed. (AP)

Författare, författare och aktivister över hela världen fördömde attacken mot Salman Rushdie vid en föreläsningsscen i New York i fredags.

Den Mumbai-födde författaren till boken Booker-prisbelönt roman 'Midnight’s Children’ blev huggen av en man som stormade scenen under ett evenemang medan han var gör sig redo att hålla en föreläsning.

Nyckelutvecklingar |Salman Rushdie knivhögg i nacken vid ett evenemang i New York

Rushdie har mötts av år av dödshot efter publiceringen av hans bok 'The Satanic Verses' som hamnade i kontroverser i de islamiska länderna på grund av dess påstådda föraktfulla skildring av profeten Muhammed.

På Twitter sa den indiska författaren Amitav Ghosh att han var “förskräckt” för att lära sig om attacken och önskade Rushdie ett snabbt tillfrisknande.

Bangladeshisk-svenska författaren Taslima Nasreen uttryckte sin chock över händelsen och sa att hon “trodde aldrig att något sådant skulle hända” och tillade att “om Salman Rushdie attackeras kan alla som är kritiska mot islam attackeras.”

Poeten och textförfattaren Javed Akhtar fördömde den “barbariska attacken” på Rushdie.

Den ledande litterära organisationen PEN America uttryckte “chock och fasa” över den “brutala, överlagda” attacken mot romanförfattaren. “PEN America är upprörd av chock och fasa vid beskedet om en brutal, överlagt attack mot vår tidigare president och trogna allierade, Salman Rushdie, som enligt uppgift knivhöggs flera gånger när han stod på scen och talade på Chautauqua Institute i delstaten New York,” PEN America. VD Suzanne Nossel sa i ett uttalande.

Läs också |Förklarat: Fatwa, dödshot, exil – hur en bok förändrade Salman Rushdies liv

Den engelske författaren Neil Gaiman sa i en tweet att han var “bekymrad över att se sin vän (Salman Rushdie) bli attackerad.

Den iransk-amerikanska journalisten, författaren och kvinnorättsaktivisten Masih Alinejad fördömde attacken och sa “Du kan döda oss men du kan inte döda tanken på att skriva & kämpar för vår värdighet.”

Sedan 1980-talet har Rushdies skrivande lett till dödshot från Iran, som har erbjudit en belöning på 3 miljoner USD för alla som dödar honom.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

The Bihar Handshake: Nitish, Tejashwi och ett gemensamt syfte — ta sig an BJ…

Premium

Inside Track: Outfoxing BJP< figur>Premium

Tavleen Singh skriver: Har Indien förändrats tillräckligt?

Premium

Förklarat: Ett kinesiskt spionfartyg ska lägga till i Sri Lankas hamn den 16 aug …Prenumerera nu för att få 62 % RABATT Salman Rushdie på Express Idea Exchange 2013: |'Ja, jag skulle skriva The Satanic Verses igen…människor definierar sin identitet inte utifrån vad de älskar utan vad de hatar'

Rushdie’s verk inkluderar Luka och livets eld; Grimus; Midnight’s Children (som han vann Booker-priset och, senare, Best of the Booker); Skam; De sataniska verserna; Haroun och berättelsernas hav; Morens sista suck; Marken under hennes fötter; Raseri; Shalimar the Clown bland andra.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu