Home Svenska Sveriges gröna omställning får kritik i The Guardian

Sveriges gröna omställning får kritik i The Guardian

0

Sverige är ett land känt för jämställdhet, välfärd och sin progressiva inställning till klimatkrisen. Men den gröna omställningen riktar också ljuset mot Sveriges misslyckande med att upprätthålla och värna samernas rättigheter, rapporterar The Guardian. I ett reportage från Norrbotten berättar flera samer om hur de upplever att de får betala priset för den svenska regeringens gröna omställning. Tidningen skriver bland annat att FN slagit fast att svensk gruvlagstiftning diskriminerar samer och att Sverige, till skillnad från Norge, inte har ratificerat ILO:s konvention om urfolk och stamfolk. Norrbottens landshövding, Lotta Finstorp, säger till tidningen att ”gröna ambassadörer” köar för att komma till Norrbotten. Hon får frågan om hon tror att beslutet att ge gruvbolaget Beowolf tillstånd att etablera en järnmalmsgruva i Kallak/Gallok har skadat Sveriges internationella rykte. – Gallok har varit väldigt polariserande. Möjligtvis har det gett oss en paus för eftertanke, säger Finstorp.