Särskilda läroböcker för att överbrygga inlärningsgapet utvecklades under Covid-19-pandemin

0
43

Eftersom Gujarat fick 80 procent av sin genomsnittliga nederbörd för den här säsongen sedan juli i år, har staten nu 21 procent mer vatten än i augusti 2021 – tillräckligt för att pågå till augusti 2023 för dricks- och bevattningsändamål, ett meddelande från delstatsregeringen sa i onsdags. Vid ett möte på hög nivå ledd av chefsminister Bhupendra Patel i Gandhinagar uppgav vattendepartementet att de 207 reservoarerna i delstaten, inklusive Sardar Sarovar-projektet i Narmada, hade totalt 69 procent vatten fram till den 10 augusti – den högsta på 13 år. Mötet hölls i närvaro av vattenförsörjnings- och bevattningsminister Rushikesh Patel, där vattenresursavdelningen presenterade en detaljerad beskrivning av reservoarernas situation fram till den 10 augusti. Statens 207 reservoarer har en total lagring på 25 266 miljoner kubik. Meter (MCM) vatten varav 17 687 MCM redan har tagits emot, i år fram till torsdag. Enligt statusrapporten från vattenresurserna och vattenförsörjningsavdelningen i delstaten torsdag hade staten en total lagring av 70 per ent. Sardar Sarovar-dammen är 80 procent full med lagring på 7 598 MCM av den totala designade kapaciteten på 9 460 MCM. Den 11 augusti 2021 hade Sardar Sarovar bara 4 408 MCM vatten på grund av underskottsregn i avrinningsområdena för bassängen i Madhya Pradesh. I år har dock inflödet till dammen från dess moderdammar Indirasagar och Omkareshwar-projekt i MP varit stort. Även på torsdagen hade dammen ett inflöde på 1,1 lakh cusecs, vilket tog nivån till 132,7 meter, vilket är bara sex meter från den fulla reservoarnivån. Dammen släpper också ut vatten genom att driva Canal Head Power House och Riverbed Powerhouse med full kapacitet – vilket resulterar i ett utsläpp av över 50 000 cusec vatten totalt efter en hel cykel. Zonmässigt har södra Gujarat den högsta fyllningen av reservoarer på 74,52 procent torsdag med 6 427 MCM lagring och åtta dammar helt fyllda. I Kutch, som fick kraftiga regn i juli, är 12 av de 20 dammarna helt fyllda. Kutch-regionen har totalt 70 procent vattenlagring på torsdag på 232,63 MCM. Fram till torsdagen registrerade Saurashtra vattenlagring på 63,27 procent och 19 av de 141 dammarna helt fyllda medan centrala och norra Gujarat har registrerat en total fyllning på 50,51 procent respektive 31,77 procent. Medan centrala Gujarat har två dammar helt fyllda och en total lagring på 1177,33 MCM, är ingen av de 15 dammplanen i norra Gujarat helt fylld. Vid mötet på onsdagskvällen instruerade CM Patel att utföra bevattningsarbeten i områden som har fått en god monsun, sade regeringens pressmeddelande. Chefsministern har betonat att spara och lagra överskottsvattnet genom att skapa kontrolldammar. “Det konstaterades på mötet att av de 73 vattenreservoarerna i staten som vatten tas ur för att drickas, har 62 vattenreservoarer tillräckligt med vatten för att hålla till augusti 2023. Chefsministern granskade också nederbördssituationen i staten under denna tid. möte. När det gäller genomgången av nederbördssituationen har det sagts att i genomsnitt 80 procent av regnet har mottagits i delstaten fram till den 10 augusti. Inte nog med det, mer än 125 mm regn har tagits emot av alla talukas av de 33 distrikten i staten," enligt regeringens meddelande. (Fil)

För att överbrygga inlärningsgapet bland statliga skolbarn som utvecklats under covid-19-pandemin, har Gujarats utbildningsavdelning utarbetat särskilda läroböcker ‘Vidya Pravesh’ för elever från klass 2 till 10 som snart kommer att lanseras i över 32 000 statliga skolor.

De speciella läroböckerna som heter ‘Vidya Pravesh’ är en “förbättrad” version av bridgekursböckerna som lanserades läsåret 2021-'22. Enligt tjänstemän förväntas läroböckerna som har tryckts och är i slutskedet av distributionen att lanseras efter Janmashtami-helgerna.

“Bykursböckerna har modifierats med flera tillägg baserat på inlärningsresultaten,” sa Ratankanvar H Gadhavicharan, Samagra Shiksha State projektchef, till The Indian Express.

Förra året presenterade den statliga utbildningsavdelningen kort innehåll häften som ska användas för den månadslånga bridgekursen som är avsedd att revidera läroplanen för tidigare klasser.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Vilka tre bokstäver, en del av Lahore Conspiracy Case , kommer att ingå i en…

Premium

Sju decennier sedan självständigheten är det hög tid att våra filmer återspeglar…< figur>Premium

Indien sviker fortfarande sina kvinnor, 75 år efter självständigheten

Premium

Cricket jagar den amerikanska drömmen Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

År 2021 befordrades elever från klass 1 till 12 utan några prov och delstatsregeringen, av rädsla för inlärningsluckor, förberedde bridgekursen för att få eleverna att revidera sina tidigare klasslektioner.

Top Education News

  • JEE (Main), NEET ska slås samman med CUET för studenter' förmån: UGC-chef
  • Hungerstrejk för IIT-Bombay: Hur studenter tvingade institutet att mildra sitt ställningstagande till avgiftshöjningen
  • JEE Advanced 2022: Bara 60 % av JEE (Main) passouts registrerar sig för IIT-inträdestestet

Klicka här för mer

Till skillnad från brokurshäften, är ‘Vidya Pravesh’ läroböcker som utarbetats i Gujarati i år är avsedda att användas under hela året, sa tjänstemän.

Previous articleComment désactiver (ou activer) le verrouillage du défilement dans Microsoft Excel
Next articleMed bidrag och löften återvänder Nepals minister Khadka från Kina