RSS-shake-up för BJP: Varför och var alla

0
62

Sunil Bansals åttaåriga tid i UP som första gemensam generalsekreterare (organisation) och sedan generalsekreterare (organisation) såg BJP gå från klarhet till klarhet. (Facebook)

Det ansvar som ges till Sunil Bansal i Västbengalen, Odisha och Telangana, där BJP ser sina ljusaste chanser, är en nick till den nya partiets nationella generalsekreterare, som skar tänderna vänder på partiet i Uttar Pradesh, där dess enhet var illa känd för att strida mot varandra.

Sammanfallande med Narendra Modi och Amit Shahs mandatperiod som chef för BJP, såg Bansals åttaåriga tid i UP som första gemensam generalsekreterare (organisation) och sedan generalsekreterare (organisation) BJP gå från styrka till styrka. Han anses vara nära Shah och tros inte ha haft lika goda relationer med UP:s chefsminister Yogi Adityanath.

2018 gick det rykten om att han skulle flyttas till Rajasthan som BJP:s statspresident. Det etablerade ledarskapet tros dock ha blockerat det.

Läs också |I Bihar BJP moln av dysterhet och ilska, ett erkännande: Vi var självbelåtna

Även om det inte råder några tvivel om Bansal’s kompetens , han har en utmaning i händerna i Bengalen, där trots BJP:s bästa ansträngningar och vissa vinster, finner partiet sig själv spela ikapp med Trinamool-kongressen. Bansal, som tillhör en företagsfamilj, har länkar i Bengalen.

Berättelser endast för prenumeranterVisa allaPremium

UPSC Key-10, 11 och 12 augusti 2022: Varför du bör läsa “Euthana…

Premium

Laal Singh Chaddha: En bekväm film för den lydiga indianen

Premium

Vad är gränspost 918 som ger skugga till både Indien och Pakistan?

Premium

Ravi Shankar Prasad: '(Nitish) är ingenting på egen hand… Han kanske är ärlig men…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Bansal har ersatts av Dharampal Singh som generalsekreterare (organisation) i UP. Liksom Bansal är Dharampal Singh – som kommer från Jharkhand – en RSS-man. BJP:s generalsekreterare (organisation) är RSS-utnämnda. Karamveer Singh ersätter Dharampal i Jharkhand.

Både Dharampal och Karamveer tillhör UP – den första från en by i Nagina tehsil i Bijnor-distriktet i västra UP, och Karmveer från en by nära Hathras. Medan Dharmpal är en Saini (en OBC-grupp), är Karmveer en Jat, en gemenskap också listad som OBC i fem stater, inklusive UP. Med Samajwadi-partiet som kämpar bra mot BJP i det senaste valet till församlingen i UP, vill BJP uppvakta icke-Yadav OBC:er vid sin sida.

Innan Bansal togs in som BJP:s gemensamma generalsekreterare till UP 2014, arbetade han i Punjab. Tidigare var han sangathan mantri från ABVP där.

Annons

Bansal fördes till UP mitt i rapporter om oroliga relationer mellan dåvarande BJP:s statspresident Lakshmikant Vajpayee och dåvarande generalsekreteraren (organisationen) Rakesh Jain. Sedan Bansal ersatte Jain före Lok Sabha-valet 2014, har BJP gjort bra ifrån sig i alla val i UP (2014 och 2019 Lok Sabha, och 2017 och 2022 års församlingsundersökningar).

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Bytet av Bansal var dock på grund av en lång tid, och hans arbete i UP anses ha gjorts efter att BJP med allierade Apna Dal vunnit 73 av 80 Lok Sabha-platser 2019. Han ersätter Kailash Vijayvargiya i Bengalen, Tarun Chugh i Telangana och D Purandeswari i Odisha. Telangana, där BJP hoppas kunna ge TRS en tuff konkurrens, går till val 2023. Odisha, där kongressen är på nedgång och lämnar utrymme för BJP, röstar 2024.

Dharampal Singh , också en ABVP-produkt som Bansal, har ett diplom i teknik. Dharmpal, som är i början av 50-årsåldern, gick med i ABVP som heltidsanställd i början av nittiotalet, efter att ha gjort ett privat jobb under några år.

Annons

Han var kshetriya sanghatan mantri för ABVP i västra UP när han i juni 2017 skickades till BJP som generalsekreterare (organisation) i Jharkhand. Medan Jharkhand var ett relativt tyst inlägg, skulle Dharmpal stå i rampljuset i UP med tanke på Bansals stora skor han måste fylla.

Karamveer Singh, som är i slutet av 40-årsåldern, var sah prant pracharak från RSS i ‘Braj Pradesh’ (som Sangh kallar ett område som omfattar distrikt runt Agra och Mathura), när han skickades till BJP i november 2020. Sedan dess hade han haft sitt huvudkontor i Meerut och tagit hand om den västra UP-regionen.