På Enid Blytons 125-årsdag, en titt på hennes enorme popularitet, kontroversielle arv

0
48

Enid Blyton skrev hoveddelen av arbeidet sitt mellom 1928 og 1960, en tumultarisk tid i verdenshistorien. (fil)

Rapportering om døden til barneforfatteren Enid Blyton den 29. november 1968, skriver nekrologen i The Times, Storbritannia, “Miss Enid Blyton, som døde i går, var kanskje den mest suksessrike og mest kontroversielle barneforfatteren i etterkrigstiden.»

Enid Blyton, som ble født 11. august 1897, i East Dulwich, London, er fortsatt en av tidenes mest populære barneforfattere, som ville vært 125 år i dag. Likevel har kontroverser om Blytons arbeid – dets intellektuelle verdi, iboende rasisme og problematiske syn på kjønn – pågått siden hennes levetid. Bøkene hennes ble fjernet fra biblioteker over hele verden; historiene hennes slo av pensum. Mellom 1930 og 1950 nektet BBC å dramatisere arbeidet hennes, og beskrev henne som en “utholdig annenvurdering” i sin interne korrespondanse.

I fjor, som en del av sitt forsøk på å revurdere kontroversielle aspekter ved britisk kultur, oppdaterte den britiske veldedighetsorganisasjonen English Heritage, som installerer ikoniske blå plaketter på steder som en gang var arbeids- eller boligkvarteret til Storbritannias kulturarv, informasjonen knyttet til Blytons plakett: «Blytons arbeid har blitt kritisert i løpet av hennes levetid og senere for dets rasisme, fremmedfrykt og mangel på litterære fortjenester. En Guardian-artikkel fra 1966 bemerket rasismen til The Little Black Doll (1966), der dukken med tittelen, Sambo, bare blir akseptert av eieren hans når hans “stygge svarte ansikt” er vasket “rent” av regn. I 1960 nektet forlaget Macmillan å publisere historien hennes The Mystery That Never Was på grunn av det den kalte dens 'svake, men uattraktive snev av gammeldags fremmedfrykt'…» Den fortsetter også med å nevne Blytons avvisning av British Royal Mint for minnesmerke på en 50 p-mynt i 2016 fordi “den rådgivende komitéprotokollen viser at hun var 'en rasist, sexist, homofob og ikke en veldig ansett forfatter'.”

Også i Explained |Hvorfor det er viktig å merke seg Enid Blytons feil, ikke slette arbeidet hennes

Hva er problematisk?

Subscriber Only StoriesSe alle

Premium

India svikter fortsatt sine kvinner, 75 år etter uavhengighet

Premium

Cricket jager den amerikanske drømmen

Premium

Selvregulering: Del mellom store teknologifirmaer på veien videre

Premium

Delhi Konfidensielt: I miljødepartementet, spesielle dager blir feiret … Abonner nå for å få 62 % RABATT

Manglene ved Blytons fantastiske produksjon har vært et spørsmål om debatt over flere tiår. Blytons problematiske kjønnspolitikk, kanskje mest tydelig i hennes ikoniske Famous Five-serie, deler domener pent inn i feminine og maskuline, der vitenskapsfedre forblir innelukket i studier, blide tanter og mødre produserer «knusende» piknikkurver og teer; jenter vasker opp etter måltider og er nesten alltid feminine og har behov for ledsager; de som er tomboyish er avvik – vanskelige, egenrådige og aldri så kloke eller modne som en “ekte” gutt. Senere våkne tolkninger har kastet George, stjernen i Famous Five-serien, som kjønnsflytende, men Blyton, etter alt å dømme, tenkte ikke i de baner.

Historisk kontekst

Blyton skrev hoveddelen av arbeidet hennes mellom 1928 og 1960, en tumultarisk tid i verdenshistorien. I Storbritannia, selv om Representation of the People Act 1918 ga alle menn over 21 og alle kvinner over 30 år som oppfylte nødvendige eiendomskvalifikasjoner, ville det være Representation of the People (Equal Franchise) Act fra 1928 som ville gi alle menn og kvinner over 21 år å stemme på like vilkår. Mens andre verdenskrig (1939-1945) ville få flere kvinner til å slutte seg til arbeidsstyrken, før det, for et flertall av middelklassekvinner, var et liv i husholdning normen.

Det kan kanskje være mulig å kontekstualisere Blytons syn på kjønnsroller i dette lyset, men hennes stilltiende kommentar til rase var langt mer skadelig og uholdbar selv for hennes tid – en som hadde sett to tumultariske verdenskriger mot fascismen. Likevel, i nesten alle bøkene hennes, blir “sigøynere” og utlendinger kastet i et ugunstig lys – de er skumle, uvennlige, ofte uærlige og voldelige. Allerede i 1966 hadde det britiske Labour-parlamentsmedlemmet Lena Jeger reist spørsmål om rasismen i Den lille svarte dukken. I hennes ekstremt populære serie for yngre barn, Noddy, om en treleke som kommer for å bo i Toyland, er antagonistene nesten alltid golliwogs – en rasekarikatur av en svart filledukke, først introdusert av tegneserieskaper og forfatter Florence Kate Upton i 1895. I bok etter bok av Noddy-serien, vises golliwogs som arkitekter av kaos og ugagn og ufortjent godhet. I andre serier for eldre barn, som Adventure one (Book I, Island of Adventure, 1944), eller Famous Five, blir svarte eller mørkhudede karakterer ofte fremstilt som hjerteløse eller komiske.

Popularitet vs. mangler

Annonse

Mens slutten av åttitallet og begynnelsen av nittitallet satte i gang mye rensing av tekstene hennes – golliwogs gjorde plass for nisser, omtale av fysisk avstraffelse ble strøket ut og referanser til rigide kjønnsnormer – har Blytons popularitet holdt seg uforminsket. Historiene hennes om eventyr, den magiske verdenen av flygende stoler og nye land på toppen av fortryllede trær er en tilbakevending til selve livet med ukomplisert enkelhet som kritikere fordømmer og lesere fortsetter å trives med. I 2008 ble Blyton kåret til Storbritannias favorittforfatter, foran Roald Dahl og JK Rowling, skaperen av Harry Potter-universet. Blytons bøker har solgt 600 millioner eksemplarer, og hun er fortsatt en favoritt blant barn på subkontinentet, inkludert i India, selv når forfattere som Jamaica Kincaid, Michael Rosen og Rowling uttrykker sitt ubehag med hennes synspunkter.

Best of Explained

Klikk her for mer

Hvordan kan man forene denne uroen med Blytons unektelig snevre verdenssyn med hennes fortsatte popularitet? Og nødvendiggjør den økende motreaksjonen mot henne å overlate hennes produktive oeuvre på over 600 bøker til bakbrenneren – oppskriften på kansellering som moderne kulturkrigere ofte tar til orde for historiske feil?

Det pragmatiske svaret er at selv om det er avgjørende for å gjenkjenne og fremheve Blytons fiaskoer – og de forblir ubegrensede til tross for hennes enorme salg – er det umulig å rense litterære kanoner basert på forfatternes laster. Det vår revisjonistiske lesning kan sette i gang er samtaler rundt bruddlinjene, en erkjennelse av den isolerte verdenen som Blytons karakterer bor i og hvor mye mer glede et mindre ekskluderende og mer mangfoldig univers kan bringe.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå