Ledare: Rushdies humor ledde till 33 år med dödshot

0
52

Dödshoten som författaren Salman Rusdies har levt med baseras främst på att bokstavstroende inte har stått ut med hur skojig han är, skriver DN:s Isobel Hadley-Kamptz i en ledare. När hon läste boken ”Satansverserna” som ung förvånades hon över att den innehöll ”magiskt realistisk buskis”. ”Som lite mer vuxen insåg jag att humorn alltid har varit det som världens ayatollor har hatat mest hos Rushdie”, skriver hon. Boken, som släpptes 1988, ledde till att den brittiske författaren fick motta en mängd dödshot efter att Irans dåvarande andliga ledare fann den respektlös. I fredags attackerades 75-åringen med knivhugg på en scen i New York och ligger nu i respirator. På Aftonbladets ledarsida avhandlas samtidigt abortdebatten i USA. I takt med att aborträtten inskränks har bebisboxar blivit ett alternativ till aborter, skriver ledarskribenten Zina Al-Dewany. Boxarna liknar en brevlåda och finns på flera platser i landet för att nyfödda ska kunna lämnas anonymt för att sedan adopteras. ”I USA ser konservativa det som en vinst att adoptera bort barnet framför att tillåta kvinnan bestämma över sin egen kropp”, skriver hon och tillägger att abortmotståndarna snart kan få mer makt även i Sverige. Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.