Hvorfor Nitish Kumar følte fraværet av Sushil Modi, “Jaitley-kanalen”

0
56

Bihar CM Nitish Kumar og tidligere nestleder CM Sushil Kumar Modi ved CM-huset. (Express-bilde av Alok Jain/File)

Etter å ha dannet Mahagathbandhan-regjeringen (Grand Alliance) og avlagt ed som Bihar-sjefsminister for en rekord åttende gang onsdag, en dag etter at han gikk ut av National Democratic Alliance (NDA)igjen sa Janata Dal (United) øverste leder Nitish Kumar at hvis BJP-leder Sushil Kumar Modi hadde vært hans nestleder, ville situasjonen som førte til at han tok bånd med Bharatiya Janata Party (BJP) ikke ha oppstått.

BJP, som var lamslått av Nitishs trekk, presset Sushil, 70, til kantene av den politiske scenen i Bihar til tross for at sistnevnte hadde hatt et varmt og nært forhold til CM i deres påfølgende koalisjon regjeringer som hans stedfortreder fra november 2005 til juni 2013 og igjen fra juli 2017 til desember 2020.

I Premium Now |I Bihar BJP-skyen av dysterhet og raseri, en innrømmelse: Vi var selvtilfredse

Nitish hadde også en sømløs kommunikasjonslinje med tidligere unionsminister avdøde Arun Jaitley. Bihar BJP-kretsene pleide å døpe det som Nitishs “Jaitley-kanal”. Sushil var også kjent for å være nær Jaitley. Så forholdet mellom de to NDA-allierte hadde vært jevne både på statlig og sentralt nivå.

Imidlertid utviklet båndene deres den første sprekken under BJP National Executive-møtet som ble holdt i Patna i 2010, da store annonser ble publisert i Bihar-avisene som viste daværende Gujarat CM og nåværende statsminister Narendra Modi og Nitish Kumar i samme ramme fra et bilde fra et Haryana-rally i 2009. Opprørt over annonsene avlyste Nitish middagen han skulle arrangere for de besøkende BJP-lederne.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

UPSC Key – 10., 11. og 12. august 2022: Derfor bør du lese «Euthana…

Premium

Hva er grensepost 918 som gir skygge til både India og Pakistan?

Premium

Ravi Shankar Prasad: '(Nitish) er ingenting alene… Han kan være ærlig men…

Et snev av uenighet som BJP-lederne kunne ha fornemmet var Nitish’s flytting til hopp over fire rygg-mot-rygg-møter i sentrale dispensasjoner, inkludert møtet i NITI Aayog-styret som ble kalt inn av statsministeren, de siste dagene.

Likevel, da Unionens innenriksminister Amit Shah ringte Nitish Monday, en dag før han brøt alliansen med BJP, skal han ha fortalt førstnevnte at det ikke var noe problem. En JD(U)-leder sa: “Selv om unionsminister Dharmendra Pradhan nylig kom for å møte Nitish Kumar og statsminister, Shah og Nadda med jevne mellomrom ringte ham opp, pleide det ikke å være noen varme i hans kommunikasjon med BJP-messingen som han hadde under Sushil Modis stilling som nestleder.»

Sushil Modi-intervju |'Nitish-hjelpere henvendte seg til Bihar BJP-ledelsen for hans ønske om å bli visepresident. Dette viser hans nasjonale ambisjon'

Han sa også, “Både Nitish og Sushil gikk inn i politikken gjennom JP-bevegelsen på 1970-tallet og kjente hverandre veldig godt. I løpet av deres partnerskap som CM og DCM, hvis det var noen rapporter om en felles hendelse fra hvor som helst i staten, ville Nitish ringe opp Sushil og en annen BJP-leder Nand Kishore Yadav for å hjelpe ham med å uskadeliggjøre den. Men med det nåværende settet med BJP-ledere, Sanjay Jaiswal som deres statspresident og to nestledere, Tarkishore Prasad og Renu Devi, var det et stort kommunikasjonsgap.”

Annonse

Imidlertid ble det sagt å være hans langvarige kameratskap med Nitish som kostet ham DCMs stilling etter at alliansen kom tilbake til makten i 2020-forsamlingens meningsmålinger. Sushil forsvarte seg mot anklagen fra BJP om at han var “for nær” til Nitish til ledelsens ubehag, og sa at det han gjorde hadde støtte fra sentralledelsen, og det var viktig å holde seg ved makten enn å konfrontere CM”.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Da topplederen i BJP kalte ham til Delhi etter avstemningsresultatene i 2020, ble Sushil angivelig fortalt at «lederansvaret i regjeringen nå ville gå til de yngre lederne». Imidlertid ble Tarkishore Prasad, 64, og Renu Devi, 62, valgt ut som DCM, til stor overraskelse for alle. De ble angivelig valgt fordi de tilhører henholdsvis OBC- og EBC-miljøene.

BJP forsøkte imidlertid ikke å lage en leder med en betydelig politisk styrke Nitishs stedfortreder. Det ønsket at partiet skulle komme ut av Nitishs skygger, og dets ledere begynte å angripe CM i et tilfelle av politisk eventyrlyst. En senior JD(U)-leder sa: “Det er en standard maktteori å forbli lojal og underdanig når du er nummer to. BJP hadde kanskje vært desperat etter å bli nummer én mot Nitish og endte opp med å tape oss”.

Forklart |Vil Nitish Kumar bli statsminister mot Modi i 2024? Hvorfor det er lettere sagt enn gjort, forklarte

BJP så ut til å ha sett etter stop-gap-ordninger. Selv om det hadde i sine rekker ledere som Ravi Shankar Prasad, Giriraj Singh, Sanjay Jaiswal, Mangal Pandey og Shahnawaz Hussain, overrasket og skuffet det kanskje sin kadre ved å velge Tarkishore og Renu som DCM-er fremfor disse velkjente ansiktene. Ujiyarpur-parlamentsmedlem og unionsminister Nityanand Rai prøvde å kaste hatten sin i ringen på grunn av hans nærhet til Amit Shah og unionsminister Bhupendra Yadav, men hans å være en Yadav satte BJP i et dilemma – gitt det faktum at Yadav-samfunnet sammen med muslimer har forble RJDs kjernestemmebase – og hans lederkandidatur forble mer et spørsmål om selvprojeksjon.

Sushil, en parlamentsmedlem fra Rajya Sabha nå, fortsetter å ta opp statlige og nasjonale spørsmål, men han foretrekker å holde en lav profil. Når BJP-ledere som Bisfi MLA Haribhushan Thakur kom med antimuslimske uttalelser med jevne mellomrom som gjorde Nitish opprørt, ville partiledelsen aldri tøyle ham. Det var på en måte fritt for alle i BJP. Enhver andrerangs leder ville ta på seg Nitish og slippe unna med det. Til og med Sanjay Jaiswal ville av og til gå etter Nitish over spørsmål som befolkningskontroll og lov og orden. Fraværet av en Bihar BJP-ansvarlig som Bhupendra Yadav bidro også til en økning i spenningen i forholdet til JD(U).

Annonse Don't Miss |JD(U), RJD-pitch for Nitish Kumar, Tejashwis Bihar-mal som Oppn nasjonal modell mot BJP

En senior BJP-leder sa: “Sushil Modi avtvinger fortsatt stor respekt. Etter at han ble satt på sidelinjen i Bihar BJP-politikk, ser det ut til at ingen andre ledere har fylt opp sporet hans… Vi vet ikke hva Senter ønsker. Å få en leder med liten statur kan fungere andre steder, ikke i Bihar, spesielt når du har en leder av Nitish Kumars statur å matche med. Nå som vi er for oss selv, la oss ha en leder i BJP i Bihar.”

Det hadde vært et økende ubehag i Nitish’s forhold til BJP siden de dannet regjeringen igjen etter meningsmålingene i 2020, med BJP som seniorpartner denne gangen. Til slutt kan “RCP Singh-modellen for konspirasjon” ha gitt ham håndtaket til å trekke pluggen på den.