Daglig briefing: Nitish Kumar avlägger ed som Bihar CM; Indien för den första politiska dialogen med Nato

0
88

Topnyheter den 11 augusti 2022

God morgon,

I dagens utgåva : Patnas maktskifte och vad som händer härnäst; Indiens första samtal med NATO; inga tak för inrikesflyg; och mer

Stor berättelse

Med JD(U)-ledaren Nitish Kumar seds som Bihars chefsminister — den här gången med Mahagathbandhan — politiska ekvationer har vänts på huvudet.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

UPSC-nyckel-10, 11 augusti, och 12 augusti 2022: Varför du bör läsa “Euthana…

Premium

Laal Singh Chaddha: En bekväm film för lydig indianPremium

Vad är gränspost 918 som ger skugga till både Indien och Pakistan?

Premium

Ravi Shankar Prasad: '(Nitish) är ingenting för sig själv… Han kanske är ärlig men…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

🔴 Nitish’s politiska trapets driver berättelsen om att BJP är vänlös — eller utan allierade — och är ute efter att avsluta alla andra partier. Men kan oppositionen hitta en röd tråd mot BJP inför valet 2024? Kan Nitish vara ansiktet som den kommer överens om att utmana Narendra Modi? Vi förklarar.

🔴 När han talade om vad som väntar för BJP, berättade partiets parlamentsledamot Sushil Kumar Modi Indian Express, “Varje parti försöker leta efter nya allierade. Vi kommer också att göra det vid rätt tidpunkt. Det är inte korrekt att nämna något parti eller ledare som kan vara våra allierade i framtiden.”

🔴 Samtidigt utsåg BJP Sunil Bansal, som spelade en nyckelroll i partiets segrar i Uttar Pradesh sedan 2014, som nationell sekreterare med ansvar för Västbengalen, Odisha och Telangana — tre oppositionsstyrda stater som partiet fokuserar särskilt på för 2024.

Endast i Expressen

Bort från offentlig bländning höll Indien sin första politiska dialog med North Atlantic Treaty Organization (NATO) i Bryssel den 12 december 2019, har The Indian Express fått veta. Med dessa samtal insåg New Delhi att det inte delade en gemensam grund med grupperingen om Ryssland och talibanerna. Med Natos åsikter om Kina också blandade, syftar Indiens Quad-medlemskap till att motverka Peking.

Från förstasidan 

Annons

De övre och nedre gränserna för flygpriser, som infördes under Covid-pandemin för att förhindra priskrig bland flygbolag och skydda passagerare från att betala höga priser, kommer att tas bort från och med den 31 augusti, ministeriet för Civil Aviation sa.

En panel utsedd av högsta domstolen har anklagat den tidigare indiska fotbollschefen och NCP-ledaren Praful Patel av “underförstått” att erkänna att ha ”arrangerat” ett brev från världsfotbollens styrande organ FIFA och Asian Football Confederation (AFC) som hotar ett förbud mot Indien. Panelen har lämnat in en föraktsansökan mot Patel och sju andra indiska fotbollsadministratörer i apex court.

Måste läsa

I en första, Delhi Police använde ansiktsigenkänningssystemet(FRS) för att arrestera och “bekräfta” närvaron av flera anklagade på platsen för upploppen i Jahangirpuri som ägde rum för fyra månader sedan – och bilderna kommer att presenteras som bevis i rätten. Av de 37 åtalshandlingarna har över 25 anklagade hittills producerats vid Forensic Science Lab i Rohini för att matcha CCTV-bilder med FRS, har The Indian Express fått veta.

Annons

Data sammanställda av National Crime Records Bureau (NCRB) om våldtäkter i landet, särskilt “mord med våldtäkt/gangvåldt”, pekar inte slutgiltigt på en ökande trend av våldtäktsmän som dödar sina offer för att eliminera bevis, eftersom föreslagit av Rajasthans chefsminister Ashok Gehlot.

Undersökningar av gemensamma mord i KarnatakaDakshina Kannada och Mangaluru mellan 20 juli och 28 juli indikerar ett mönster som liknar det som setts i 20 mord i Karnataka under det senaste decenniet. Så många som nio mord var mordförsök, medan alla involverade lokala gangsters med anknytning till antingen högerextrema Hindutva-kantgrupper eller den radikala islamistiska outfiten Popular Front of India.

Microsoft har blivit det första stora teknikföretaget att gå med i Open Network for Digital Commerce (ONDC), ett regeringsstödt projekt som syftar till att göra det möjligt för små handlare och mamma-och-pop-butiker i delar av landet att få tillgång till processer och tekniker som distribueras vanligtvis av stora e-handelsplattformar. Vi tar en titt på vad som är ONDC, hur det fungerar och vilka problem det löser.

Och slutligen…

Annu Rani, redan innan hon tog Commonwealth Games-brons i söndags, är Indiens bästa kvinnliga spjutkastare med stort avstånd. Ingen annan kastare har stört den nationella rekordboken sedan 2014. För att nå Bahadurpur, en by med 400 familjer, måste man väva sig genom oändliga fält av sockerrör. Det var på ett av dessa fält som Annu Rani först lärde sig konsten att kasta, inte med ett spjut utan med en käpp.

Delhi Confidential: Hans parti kanske inte ger honom ansvar för att matcha hans skicklighet och popularitet, men kongressledamoten Shashi Tharoor verkar få allt erkännande utanför Indien. Den franska regeringen hedrar honom med sin högsta ära, “Chevalier de la Legion d'Honneur”, för hans skrifter och tal.

Tills nästa gång,

strong>

Sonal Gupta och Srishti Kapoor

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu