Ashok Gehlot hävdade ökningen av mord efter våldtäkt, NCRB-data visar något annat

0
46

Rajasthans chefsminister Ashok Gehlot.

Data som sammanställts av National Crime Records Bureau (NCRB) om våldtäkter i landet, särskilt “mord med våldtäkt/gangvåld”, pekar inte entydigt till en ökande trend av våldtäktsmän som dödar sina offer för att eliminera bevis, som föreslagits av Rajasthans chefsminister Ashok Gehlot.

Enligt “Mord med våldtäkt/gängvåldtäkt”-data, som underhålls av NCRB sedan 2017, t.ex. brott utgör mindre än 1 procent av det totala antalet våldtäkter i landet årligen — och ökningen i denna kategori har varit marginell.

Läs |Delhi registrerade 6 våldtäktsfall varje dag i år: Polisdata

Gehlot talade i Delhi i fredags och sa att ända sedan dödsstraffet infördes för våldtäkt hade det skett en ökning av antalet offer som mördades av anklagade för att förhindra dem från att vittna.

“Efter Nirbhaya-incidenten infördes en lag för dödsstraff… efter detta har det skett en ökning av mord på flickor (offer). Efter händelsen (av våldtäkt) ser våldtäktsmannen att den överlevande kan vara ett vittne mot honom. Så han begår våldtäkt och mördar sedan offret. Det här är en väldigt stor utmaning som jag ser utspela sig över hela landet. Det är en mycket farlig trend, säger Gehlot.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

I ursprungsbyn har lokalbefolkningen fortfarande tro på Nitish men vissa tvivlar på hans p…Premium

Delhi Confidential: Oppositionsledare hoppar över Jagdeep Dhankars svordom…

Premium

Kutch dyker upp epicentrum av Gujarats utbrott av Lumpy Skin-sjukdomen, registrerar…Premium

Jharkhand-bönder stirrar på hotande torka och frågar: Vad ska vi odla och … Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Andra politiska partier, inklusive BJP och AAP, Delhi Commission for Women och Nirbhaya’s familj hade kritiserat Gehlot för hans kommentarer.

Enligt NCRB-data utgjorde mord med våldtäkt 0,6 procent av våldtäkterna av kvinnor 2017, 0,85 procent 2018, 0,9 procent 2019 och 0,81 procent 2020.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Under 2017 var det 31 237 våldtäktsincidenter, inklusive 213 mord med våldtäkt, följt av 33 977 (291) 2018, 30 641 (278) 2019 och 26 727 (218) under 2020, medan det har skett en marginell ökning av experter. säg att uppgifterna “är otillräckliga och kan inte användas för att hänföra ökningen till en strängare lag”.

Annons

NCRB-data visar att Gehlot’s delstat Rajasthan, UP, MP och Maharashtra registrerade de mest rapporterade våldtäktsincidenterna för perioden 2017-2020. Under samma period registrerade UP, Assam, MP och Maharashtra det högsta antalet fall för våldtäkt och mord.

Rajasthan, visar NCRB-data, registrerade fyra fall av mord med våldtäkt/gangvåldtäkt under 2017, sex 2018, sju 2019 och åtta 2020. Samtidigt ökade antalet våldtäkter i staten från 3 305 2017 till 4 335 2018, 5 997 2019 och 5 310 under 2020.

Ex. påpeka att ökad rapportering av incidenter kan vara en av huvudorsakerna bakom ökningen av antalet. NCRB-data visar också nästan 40 procent frikännande i fall av våldtäkt och mord i hela landet (2017–2020), medan inlämnandet av åtal var över 90 procent.

Annons

Efter våldtäkten i Nirbhaya i New Delhi i december 2012 införde centralregeringen lagen om straffrätt (ändring) 2013, som antogs i parlamentet samma år. Lagen ändrade IPC för att tillåta dödsstraff endast i våldtäktsfall där den åtföljande brutaliteten leder till döden eller lämnar offret i ett ihållande vegetativt tillstånd, och i fall av återfallsförbrytare.