Analys: Kniven som träffade höjdes för länge sedan

0
46

Efter att ha levt under dödshot sedan 80-talet attackerades och knivhöggs författaren Salman Rushdie i halsen under fredagskvällen. DN:s Björn Wiman skriver i en analys att Rushdie har blivit en symbol för yttrandefrihet och religionskritik. ”Kniven som träffade honom höjdes redan för länge sedan. Och den har hållits slipad av vårt samhälles kollektiva misstänksamhet och undfallenhet mot förövarna”, skriver han. Wiman poängterar att vi ännu inte vet vem som har attackerat Rushdie, men att den fatwa som utfärdades mot Rushdie 1989 ”har en verkan som tycks evig”. Sky News redaktion skriver att Rushdie i sin fjärde roman, ”Satansverserna”, handlade om en karaktär delvis byggd på profeten Mohammed. Irans regim utfärdade en fatwa och erbjöd över tre miljoner dollar till den som mördade Rushdie. Även de som översatt boken ha attackerats – Hitoshi Igarashi, som översatte den till japanska, mördades 1991. Rushdie tvingades till ett skyddat liv, men han slutade varken att skriva eller försvara yttrandefriheten och friheten att kritisera religioner.