Nitishs sjätte experiment på 10 år; endast konstanter är CM-post, statens bild: Prashant Kishor

0
60

Politisk strateg Prashant Kishor. (Express filbild)

En dag som Nitish Kumar avlade ed som Bihars chefsminister för åttonde gången rekord, tog valstrategen Prashant Kishor ett svep på sin tidigare partiledare och sa att den nuvarande politiska utvecklingen i Bihar borde inte förvåna någon, eftersom detta är det “sjätte experimentet” av Nitish i regeringsbildningen sedan 2012. De enda konstanterna under den här perioden har varit Nitish som CM och Bihar som klarat sig dåligt på de flesta utvecklingsindex, sa han.

Kishor, som sannolikt kommer in i valstriden 2025 genom sin outfit, Jan Suraj, kallade det en “statsspecifik utveckling” och sa att man inte borde läsa mycket i den med tanke på det allmänna valet 2024.

Sedan 2012-13, berättade Kishor för The Indian Express, “den enda konstanta har varit Nitish Kumar som CM och det dåliga tillståndet för hälsovård och utbildning i staten, som bara har blivit värre sedan 2014-15. Vi måste vänta och se hur den här regeringen presterar och hur koalitionen håller ut.”

Läs också |JD(U), RJD-pitch för Nitish Kumar, Tejashwis Bihar-mall som Oppn-nationell modell mot BJP

“För tillfället är detta en statsspecifik utveckling för styrning och inte en politisk utveckling för framtiden. Det skulle vara för tidigt att projicera det som oppositionens formel för 2024”, sa den tidigare JD(U)-toppledaren.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Förklarat: Vad är betydelsen av Indiens samtal med Nato?Premium

I inhemsk by tror lokalbefolkningen fortfarande på Nitish men vissa tvivlar på hans p…

Premium

Delhi Konfidentiellt: Oppositionsledare hoppar över Jagdeep Dhankars ed…

Premium

Kutch dyker upp epicentret av Gujarats utbrott av Klumphudssjukdom, registrerar. ..Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Kishor sa att han inte tror att atmosfären av politisk osäkerhet i Bihar har upphört med att Grand Alliance återvände till makten.

Politisk puls |I Bihar BJP-moln av dysterhet och ilska, ett erkännande: Vi var självbelåtna

Angående varför Nitish bröt alliansen med BJP, och huruvida den senare överspelade sin hand när han körde honom i kurvor, sa Kishor, “Nitish-ji var aldrig bekväm i denna NDA-koalition som han var i NDA-koalitionen före 2015. På samma sätt är han inte lika bekväm idag i Mahagathbandhan som han var i sin sista allians med RJD. Alliansen 2015 hade människors mandat bakom sig. Detta är en allians efter omröstningen. Så det finns ytterligare utmaningar som den här alliansen kommer att möta.”

Om Nitish projiceras som oppositionens ansikte för 2024 Lok Sabha-mätningar, sa Kishor, “Han hade gjort det försöket 2014 också, och hade fått lite stöd. Men det är en sak att ha avsikt och en annan att omvandla det till verklighet.”

Annons mer från politisk puls

Klicka här för mer < p>Kishor tonade ner spekulationer om oppositionens styrka baserat på att Nitish och Lalu är en formidabel social koalition, och sa: “När en koalition bildas ser den formidabel ut just då. När BJP och JD(U) gick samman 2017 sades det att det var den naturliga koalitionen för Bihar. Se hur det har slutat. När en koalition väl har bildats och regeringen börjar fungera, först då dyker dess utmaningar och problem eller styrkor upp.”

Kishor sa att denna utveckling inte borde tolkas som en försvagning av BJP i Bihar, och att saffranspartiet förblir en formidabel kraft.

Endast i Express |Sushil Modi: 'Nitiska medhjälpare vände sig till Bihar BJP:s ledning för hans önskan att bli vicepresident. Detta visar hans nationella ambition”

Kishor påpekade att JD(U)’s förmögenheter har sjunkit konsekvent under de senaste åren – från 117 församlingsplatser 2015 till 43 nu – sade Kishor att de kommer att minska ytterligare om Grand Alliansregeringen misslyckas med att leverera när det gäller styrning.

Annons

Om sina egna undersökningsplaner sa Kishor att han för tillfället är fokuserad på padyatra i hela staten och kommer att fatta ett beslut efteråt. På frågan om Jan Suraj kommer att vara ett politiskt parti 2025, när Bihar är planerad att gå till valurnorna, sa han: “Det kan vara det. (Men) 2025 är fortfarande långt borta; det är möjligt att det kommer att hända tidigare.”