“Mest beklagligt” att evidensbaserade förslag för att svartlista världens ökända terrorister skjuts på is: Indien vid FN:s säkerhetsråd

0
89

Ett UNSC-möte pågår. (Representational Photo/File/AP)

När Indien tog en utgrävning i Kina, har Indien berättat för ett möte i FN:s säkerhetsråd som leds av Peking att det var “mest beklagligt” att genuina och evidensbaserade förslag om att svartlista några av världens mest ökända terrorister ställs på is, med att säga sådana “dubbelmoraler” gör trovärdigheten för rådets sanktionssystem till en “låga någonsin”.

I juni hade Kina, en permanent medlem av FN och en nära allierad till Pakistan, i sista stund tagit tag i ett gemensamt förslag från Indien och USA att lista den Pakistanbaserade terroristen Abdul Rehman Makki under 1267 Al. -Qaidas sanktionskommitté i FN:s säkerhetsråd.

Indiens ständiga representant vid FN-ambassadören Ruchira Kamboj sa på tisdagen att praxisen att placera kvar och blockera förfrågningar om listning utan att ge någon motivering måste upphöra.

“En effektiv funktion av sanktionskommittéerna kräver att de blir mer transparenta, ansvarsfulla och objektiva. Praxis med att placera spärrar och spärrar på listningsförfrågningar utan att ge någon motivering måste upphöra”, sa hon.

Subscriber Only StoriesView All

Premium
Varför Nitish Kumar kände frånvaron av Sushil Modi, ‘Jaitley channel'Premium

RSS-shake-up för BJP: Varför och var alla

Premium figur>Indian Monsoon 2022 Live Updates: 2 döda när kraftiga regn piska Himachal; 3 …Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor tar emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT

Talar vid FN:s säkerhetsråds möte om “Hot mot internationell fred och säkerhet orsakade av terroristhandlingar” Ordförande av en permanent medlem och rådsordförande för månaden Kina, sa Kamboj, “Det är mycket beklagligt att genuina och evidensbaserade listningsförslag som rör några av de mest ökända terroristerna i världen läggs på is. ”

“Dubbelmoral och fortsatt politisering har gjort sanktionsregimens trovärdighet till den lägsta någonsin. Vi hoppas verkligen att alla medlemmar av FN:s säkerhetsråd kan uttala tillsammans med en röst, förr än senare, när det kommer till denna kollektiva kamp mot internationell terrorism,” lade hon till.

Makki är en USA-utpekad terrorist och svåger till Lashkar-e-Taibas chef och 26/11 Mumbai terrorattackens hjärna Hafiz Saeed. Man fick reda på att New Delhi och Washington hade lagt fram ett gemensamt förslag om att utse Makki som en global terrorist under 1267 ISIL och Al Qaidas sanktionskommitté i FN:s säkerhetsråd, men Peking satte ett grepp om detta förslag i sista minuten.

Annons

Tidigare hade även Kina, en allvädersvän till Islamabad, hållit och blockerat bud från Indien och dess allierade för att lista Pakistan-baserade terrorister.

I maj 2019 hade Indien vunnit en enorm diplomatisk vinst i FN när det globala organet utsåg den pakistanska baserade Jaish-e-Mohammed-chefen Masood Azhar till en “global terrorist”, ett decennium efter att New Delhi först hade kontaktat världsorganet i frågan.

En permanent medlem med vetorätt i FN:s säkerhetsråd, Kina var den enda hållningen i organet med 15 nationer om försöket att svartlista Azhar, vilket blockerade försök genom att placera ett “tekniskt stopp”. Alla beslut i kommittén fattas genom konsensus.

Annons

2009 lade Indien fram ett förslag i sig om att utse Azhar. 2016 flyttade Indien återigen förslaget med P3 – USA, Storbritannien och Frankrike – i FN:s 1267 sanktionskommitté för att förbjuda Azhar, också hjärnan bakom attacken mot flygbasen i Pathankot i januari 2016.

2017 flyttade P3-nationerna ett liknande förslag igen. Men vid alla tillfällen blockerade Kina, en permanent medlem med vetorätt i säkerhetsrådet, Indiens förslag från att antas av sanktionskommittén.

I november 2010, USA:s departement för Treasury utsåg Makki som en speciellt utpekad global terrorist. Som ett resultat av denna beteckning, bland andra konsekvenser, blockeras all egendom och intressen i egendom som tillhör Makki som är föremål för amerikansk jurisdiktion, och amerikanska personer är i allmänhet förbjudna att delta i några transaktioner med Makki.

“Dessutom är det ett brott att medvetet tillhandahålla, eller försöka eller konspirera att tillhandahålla, materiellt stöd eller resurser till FTO LeT”, sade USA.

USA:s utrikesdepartements belöningar for Justice-programmet erbjuder en belöning på upp till 2 miljoner USD för information om Makki, “även känd som Abdulrahman Maki”.

Annons

Makki har haft olika ledarroller inom Lashkar-e-Taiba (LeT), en av USA utsedd utländsk terroristorganisation (FTO). Han har också spelat en roll i att samla in pengar till LeT-verksamhet.

“2020 dömde en pakistansk domstol mot terrorism Makki för ett fall av terrorismfinansiering och dömde honom till fängelse. USA fortsätter att söka information om Makki eftersom det pakistanska rättssystemet har släppt dömda LeT-ledare och agenter tidigare,” enligt information på webbplatsen Rewards for Justice.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu