“Mest beklagelig” at bevisbaserte forslag om å svarteliste verdens beryktede terrorister blir satt på vent: India ved UNSC

0
119

Et UNSC-møte pågår. (Representative Photo/File/AP)

Da India tok en grave i Kina, har India fortalt et møte i FNs sikkerhetsråd ledet av Beijing at det var “mest beklagelig” at ekte og evidensbaserte forslag om å svarteliste noen av verdens mest beryktede terrorister blir satt på vent, og sier slike “dobbeltstandarder” gjør troverdigheten til rådets sanksjonsregime på et “low-time low”.

I juni hadde Kina, et permanent medlem av FN og en nær alliert av Pakistan, i siste øyeblikk satt et grep om et felles forslag fra India og USA om å føre opp den pakistansk-baserte terroristen Abdul Rehman Makki under 1267 Al. -Sanksjonskomité for Qaida i FNs sikkerhetsråd.

Indias faste representant til FN-ambassadøren Ruchira Kamboj sa tirsdag at praksisen med å plassere sperringer og blokkeringer på listeforespørsler uten å gi noen begrunnelse må opphøre.

«En effektiv funksjon av sanksjonskomiteene krever at de blir mer transparente, ansvarlige og objektive. Praksisen med å plassere tilbakehold og blokkering av oppføringsforespørsler uten å gi noen begrunnelse, må avsluttes,» sa hun.

Subscriber Only StoriesView All

Premium
Hvorfor Nitish Kumar følte fraværet av Sushil Modi, ‘Jaitley channel'Premium

RSS-shake-up for BJP: Hvorfor og hvor alle

Premium figur>Indian Monsoon 2022 Live Updates: 2 døde som kraftig regn piske Himachal; 3 …Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor mottar Legion Of Honour, Frankrike&#8…Abonner nå for å få 62 % RABATT

Taler på møtet i FNs sikkerhetsråd om “Trusler mot internasjonal fred og sikkerhet forårsaket av terrorhandlinger” ledet av fast medlem og rådspresident for måneden Kina, sa Kamboj: «Det er svært beklagelig at ekte og bevisbaserte listeforslag knyttet til noen av de mest beryktede terroristene i verden blir satt på vent. ”

“Dobbeltstandarder og fortsatt politisering har gjort troverdigheten til sanksjonsregimet på et lavpunkt noensinne. Vi håper at alle medlemmer av UNSC kan uttale sammen med én stemme, før enn senere, når det gjelder denne kollektive kampen mot internasjonal terrorisme,” la hun til.

Makki er en USA-utpekt terrorist og svoger til Lashkar-e-Taiba-sjefen og 26/11 Mumbai-terrorangrepsmesterinnen Hafiz Saeed. Det ble kjent at New Delhi og Washington hadde fremmet et felles forslag om å utpeke Makki som en global terrorist under 1267 ISIL og Al Qaidas sanksjonskomité i FNs sikkerhetsråd, men Beijing satte et grep om dette forslaget i siste liten.

Annonse

Tidligere hadde også Kina, en allværsvenn av Islamabad, satt grep og blokkert bud fra India og dets allierte om å liste Pakistan-baserte terrorister.

I mai 2019 hadde India vunnet en enorm diplomatisk seier i FN da det globale organet utpekte den pakistanske Jaish-e-Mohammed-sjefen Masood Azhar som en «global terrorist», et tiår etter at New Delhi først hadde henvendt seg til verdensorganet om saken.

Kina, som er et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd med veto, var det eneste som holdt ut i det 15-nasjonale organet på forsøket om å svarteliste Azhar, og blokkerte forsøk ved å plassere et “teknisk hold”. Alle avgjørelser i komiteen tas gjennom konsensus.

Annonse

I 2009 fremmet India et forslag i seg selv om å utpeke Azhar. I 2016 flyttet India igjen forslaget med P3 – USA, Storbritannia og Frankrike – i FNs 1267-sanksjonskomité for å forby Azhar, også hjernen bak angrepet på flybasen i Pathankot i januar 2016.

I 2017 flyttet P3-nasjonene et lignende forslag igjen. Men ved alle anledninger blokkerte Kina, et permanent medlem av Sikkerhetsrådet med veto, Indias forslag fra å bli vedtatt av sanksjonskomiteen.

I november 2010, USAs departement for Treasury utpekte Makki som en spesielt utpekt global terrorist. Som et resultat av denne betegnelsen, blant andre konsekvenser, blokkeres all eiendom, og interesser i eiendom, til Makki som er underlagt amerikansk jurisdiksjon, og amerikanske personer er generelt forbudt fra å delta i noen transaksjoner med Makki.

“I tillegg er det en forbrytelse å bevisst gi, eller forsøke eller konspirere for å gi, materiell støtte eller ressurser til FTO LeT,” sa USA.

Det amerikanske utenriksdepartementets belønninger for Justice-programmet tilbyr en belønning på opptil 2 millioner USD for informasjon om Makki, “også kjent som Abdulrahman Maki”.

Annonse

Makki har hatt ulike lederroller i Lashkar-e-Taiba (LeT), en USA-utpekt utenlandsk terrororganisasjon (FTO). Han har også spilt en rolle i å skaffe midler til LeT-operasjoner.

“I 2020 dømte en pakistansk antiterrordomstol Makki på én telling av terrorfinansiering og dømte ham til fengsel. USA fortsetter å søke informasjon om Makki fordi det pakistanske rettssystemet har løslatt domfelte LeT-ledere og operatører i det siste,” i henhold til informasjon på nettstedet Rewards for Justice.

Forklart av The Indian Express Ikke bare les nyhetene. Forstå det. Les våre daglige forklaringer Les nå