Klumpig hudsjukdom: Narendra Singh Tomar lanserar inhemskt vaccin

0
51

Fackets minister för jordbruk och jordbrukares välfärd Narendra Singh Tomar. (PTI)

UNIONENS JORDBRUKSminister Narendra Singh Tomar lanserade på onsdagen ett inhemskt vaccin mot klumpig hudsjukdom, som har spridit sig över stater och orsakat dödsfall för hundratals nötkreatur sedan 2019.

Lumpi-ProVacInd, vaccin, har utvecklats av två institut under Indian Council of Agricultural Research (ICAR) – National Equine Research Center, Hisar (Haryana) i samarbete med Indian Veterinary Research Institute, Izzatnagar (Bareilly).

Tomar sa att utvecklingen av vaccinet var en milstolpe eftersom boskap, tillsammans med mänskliga resurser, är den “största tillgången i vårt land”.

Ända sedan sjukdomen kom till Indien 2019 har forskningsinstitut varit engagerad i att utveckla vaccinet, sade jordbruksministeriet i ett uttalande. Vaccinet är 100 % effektivt och uppfyller alla standarder, stod det.

Subscriber Only StoriesView All

Premium

Förklarat: Vad är betydelsen av Indiens samtal med NATO?

Premium

The toxic Fathers of St. Xavier’s, Kolkata

Premium

I ursprungsbyn tror lokalbefolkningen fortfarande på Nitish men vissa tvivlar på hans p…

Premium

Delhi Confidential: Oppositionsledare hoppar över Jagdeep Dhankars ed… Prenumerera nu för att få 62 % AV

“Ministern uppmanade de berörda tjänstemännen att tillhandahålla detta vaccin i stort antal tidigast för lindring till boskapen. Han sa att det finns 30 crore boskap i landet, med tanke på den svåra situationen för stumma djur bör alla möjliga åtgärder vidtas för att ge dem lindring så snart som möjligt”, tilläggs uttalandet.

Under tiden, Punjabs regering -run Guru Angad Dev Veterinary and Animal Sciences University (GADVASU) utfärdade i onsdags ett råd om sjukdomen, som, enligt den, överförs av vektorer som myggor, bitande flugor och fästingar.

“Sjukdomen var endemisk i Afrika, men under de senaste 2-3 åren, efter att ha fångat de sydliga delstaterna i Indien, har ett utbrott/epidemi av LSD spridit sig till Punjab och andra delstater i norra Indien. Sjukdomen förekommer mest hos kor och något mindre hos bufflar”, stod det i rådet.

Förklarat av The Indian Express Läs inte bara nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu