Inflationen i USA faller från topp i 40 år men är fortfarande hög, 8,5 %

0
46

Ordförande Jerome Powell har sagt att Fed behöver se en serie av sjunkande månatliga kärninflationsavläsningar innan den överväger att pausa sina räntehöjningar. (Reuters)

Sjunkande bensinpriser gav amerikanerna ett litet avbrott från smärtan av hög inflation förra månaden, även om ökningen av de totala priserna endast avtog något från den högsta nivån på fyra decennier den nådde i juni. Konsumentpriserna steg med 8,5 % i juli jämfört med ett år tidigare, sade regeringen på onsdagen, en minskning från ett hopp på 9,1 % jämfört med föregående år i juni. På månadsbasis var priserna oförändrade från juni till juli, den minsta sådana ökningen mer än två år. Ändå har priserna stigit på ett brett utbud av varor och tjänster, vilket gör att de flesta amerikaner har det sämre.

Genomsnittliga lönecheckar stiger snabbare än de har gjort på decennier – men inte tillräckligt snabbt för att hålla jämna steg med accelererande kostnader för sådana varor som mat, hyra, bilar och medicinska tjänster. Förra månaden, exklusive de flyktiga livsmedels- och energikategorierna, så kallade kärnpriser steg bara 0,3 % från juni, den minsta ökningen från månad till månad sedan april. Och jämfört med för ett år sedan steg kärnpriserna med 5,9 % i juli, samma ökning från år till år som i juni. President Joe Biden har pekat på sjunkande gaspriser som ett tecken på att hans politik – inklusive stora utsläpp av olja från nationens strategiska reserv — hjälper till att minska de högre kostnaderna som har ansträngt amerikanernas ekonomi, särskilt för amerikaner med lägre inkomster och svarta och latinamerikanska hushåll.

Läs även |Sajjid Chinoy: 'Rupien är en valuta med bättre resultat mot dollar på handelsvägd basis'

Ändå betonar republikanerna den fortsatt höga inflationen som en toppfråga i mellantidsvalet till kongressen, med undersökningar som visar att förhöjda priser har drivit ned Bidens godkännandebetyg kraftigt. På fredag ​​är parlamentet redo att ge det slutgiltiga kongressens godkännande till ett återupplivat skatte- och klimatpaket som drivits av Biden och demokratiska lagstiftare. Ekonomer säger att åtgärden, som dess förespråkare har titulerat Inflation Reduction Act, bara kommer att ha en minimal effekt på inflationen under de kommande åren. Även om det finns tecken på att inflationen kan avta under de kommande månaderna, kommer den sannolikt att förbli långt över Federal Reserves årliga mål på 2 % långt in på nästa år eller till och med 2024.

Ordförande Jerome Powell har sagt att Fed behöver se en serie av sjunkande månatliga kärninflationsavläsningar innan den kan överväga att pausa sina räntehöjningar. Fed har höjt sin korta riktränta vid sina senaste fyra räntemöten, inklusive en höjning på tre fjärdedelar i både juni och juli – de första så stora höjningarna sedan 1994. En storsäljande jobbrapport för juli som regeringen utfärdade Fredagen – med 528 000 nya jobb, stigande löner och en arbetslöshet som matchade den lägsta nivån i ett halvt sekel på 3,5 % – befäste förväntningarna på att Fed kommer att tillkännage ännu en tre-kvartspunktshöjning vid nästa möte i september.

Berättelser endast för prenumeranterVisa alla

Premium

Varför Nitish Kumar kände frånvaron av Sushil Modi, ‘Jaitley channel'

Premium

RSS-shake-up för BJP: Varför och där alla

Premium

Indian Monsoon 2022 Live-uppdateringar: 2 döda när kraftiga regn slår Himachal; 3 …

Premium

Delhi Confidential: Shashi Tharoor tar emot Legion Of Honour, Frankrike&#8…Prenumerera nu för att få 62 % RABATT Läs också |Förklarat: Fed Reserve-räntehöjning, amerikansk recession och påverkan på Indien

Robusta anställningar tenderar att underblåsa inflationen eftersom det ger amerikanerna mer kollektiv köpkraft. Ett positivt tecken är dock att amerikanernas förväntningar på framtida inflation har fallit, enligt en undersökning från Federal Reserve Bank of New York, vilket sannolikt återspeglar nedgången i gaspriser som är mycket synliga för de flesta konsumenter.

Inflationsförväntningar kan vara självuppfyllande: Om människor tror att inflationen kommer att förbli hög eller förvärras, kommer de sannolikt att vidta åtgärder – som att kräva högre lön – som kan leda till högre priser i en självständig cykel. Företag höjer då ofta priserna för att kompensera för högre arbetskostnader. Men New York Fed-undersökningen visade att amerikanerna förutser lägre inflation om ett, tre och fem år än för en månad sedan.

Försörjningskedjans snurr börjar också lossna, med färre fartyg förtöjda utanför hamnar i södra Kalifornien och fraktkostnaderna minskar. Priserna på råvaror som majs, vete och koppar har fallit kraftigt. Men i kategorier där prisförändringarna är mer klibbiga, såsom hyror, stiger kostnaderna fortfarande. En tredjedel av amerikanerna hyr sina hem, och högre hyreskostnader gör att många av dem får mindre pengar att spendera på andra föremål.

Annons

Data från Bank of America, baserad på dess kundkonton, visar att hyran ökningar har fallit särskilt hårt på yngre amerikaner. Genomsnittliga hyresbetalningar för så kallade Generation Z-hyresgäster (de födda efter 1996) steg med 16 % i juli från för ett år sedan, medan ökningen för babyboomers bara var 3 %. Envis inflation är inte bara ett amerikanskt fenomen.

Priserna har ökat i Storbritannien, Europa och i mindre utvecklade länder som Argentina. I Storbritannien steg inflationen med 9,4 % i juni jämfört med ett år tidigare, en högsta nivå på fyra decennier. I de 19 länder som använder eurovalutan nådde den 8,9 % i juni jämfört med ett år tidigare, den högsta sedan registreringen för euron började.

Förklarat av The Indian Express Do inte bara läsa nyheterna. Förstå det. Läs våra dagliga förklaringar Läs nu